Kuaförlere Yeni Düzenleme Geliyor!

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, `tehlikeli isyeri sinifinda` yer alan berber ve kuaförler için 52 maddelik risk degerlendirme listesi hazirladi.

Kuaförlere Yeni Düzenleme Geliyor!

Isyerlerindeki tüm cam ve aynalarin çatlak ve kirik olmamasi sarti aranacak. Bakanlik, kuaför, berber ve güzellik salonlarinda varolan ya da var olabilecek tehlikelerin belirlenmesi, bunlarin riske dönüsmesine yol açan faktörlerin ortadan kaldirilmasi için yol haritasini tamamladi. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'in haberine göre Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu çerçevesinde geçen hafta hazirlanan listeye göre bakanligin görevlendirdigi isyeri güvenligi uzmanlari bu forma bakarak risk degerlendirmesini yapacak.
52 SORUYA CEVAP ARADI
Kuaför, berber ve güzellik salonlarini çalistiranlarin "evet ya da hayir" diye yanitlayacaklari listede 52 degisik soruya yer verildi. Isletmeciler isyerinde farkli tehlike kaynaklari olmasi halinde bu listeye yeni eklemeler yapabilecekler. Listenin en dikkat çeken yönü cam ve aynalarla ilgili risk kriteri oldu. Bakanlik, bu isyerlerinde aynalar da dahil olmak üzere cam yüzeylerin uygun sekilde monte edilmis olmasini ve yüzeyler üzerinde kirik ya da çatlak hatalarin bulunmamasini istedi.
ARIZALILARI KULLANMA
Listeye göre saç kurutma ve tras makinesi gibi elektrikli aletlerin düzenli olarak kontrol edilip edilmedigi, arizali ekipmanlarin kullaniminin engellenmesi için de hazirlik yapilmasi istendi. Bakanlik, kontrol listesinde yer alan "Içerisinde dönen aksamlari bulunan elektrikli aletlerle yapilan çalismalar sirasinda gerekli önlemler alinir" ifadesini de bir örnekle açikladi. Buna göre berber ve kuaförlere, "Bu tür aletlerle yapilan çalismalarda fular, taki, genis kollu bluz gibi giysiler kullanilmamalidir" tavsiyesi yapildi.
Maske eldiven
ÇALISANLARIN kimyasal maddelerle çalisma sirasinda cilt, göz, solunum temasini önleyecek sekilde uygun nitelikte eldiven, maske gibi ekipmanlari kullanmasi da talep edildi. Buna göre kimyasallarin üzerinde uygulama yöntemi, kullanilacak koruyucu ekipman ve zararlarini gösteren etiketlerin bulunmasi da gerekecek. Listede, "Kesici veya delici nitelikteki aletler koruyucu kiliflari içerisinde muhafaza edilmektedir" denildi.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284