Kurallara Uymayan Motosiklet Sürücülerine Af Yok

Ilimiz Valiligi trafik kazalarinin önüne geçilmesi amaciyla alinan tedbirler konusunda bir açiklama yapti.

Kurallara Uymayan Motosiklet Sürücülerine Af Yok
Yapilan açiklamada ilimizde kazalarin meydana gelmesinde en büyük sebep motosiklet sürücüleri olurken emniyet kemeri ve kask takmanin kazalarda yaralanma oranlarinda büyük oranda fark gösterdigi ifade edildi.
Valilikten trafikle ilgili olarak yapilan açiklama söyle; “Trafik kazalari, ülkemizde yaralanmalara bagli ölüm nedenlerinin ilk sirasinda yer almaktadir. Motosiklet kazalarinin tüm trafik kazalari içindeki orani ülkeden ülkeye, sehirden sehire degisiklik gösterse de, motosiklet kazalarinda yaralanma ihtimali otomobil kazalarina göre çok daha yüksektir. Diger koruyucu giysilerle birlikte kask, kaza aninda ölüm ve yaralanmayi en aza indirmektedir. Bu oran ölümlerde    % 70, yaralanmalarda ise % 45 gibi çok büyük bir oranda fark göstermektedir. Otomobil kazalarinda yaralanma orani % 20 iken motosiklet kazalarinda bu oran % 80' in üzerindedir. Yapilan arastirmalara göre; kask kullanimi, muhtemel kazalarda bastan alinan sert darbeleri % 70 oraninda engelledigi tespit edilmistir. Kask kullanimi motosiklet sürücülerinin kendi can güvenlikleri için önemlidir. Çogu zaman çok sikiyor diye takilmayan kask, kazalarda motosiklet sürücüsü veya yolcusunun ölümüne neden olmaktadir. Bu nedenle kask (koruma basligi) kullanmak hem yasal hem de hayati bir zorunluluktur.
01.01.2013 – 30.06.2013 tarihleri arasinda Karaman il merkezinde meydana gelen 220 yaralamali trafik kazasindan, 89 trafik kazasina motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin karistigi tespit edilmistir. Motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin karismis oldugu bu trafik kazalarinda 89 vatandasimiz yaralanmis ve bazi vatandaslarimiz da sakat kalmistir. Ilimizde motosikletlerin karismis oldugu trafik kazalarindaki sürücü kusurlari incelendiginde,  ilk dört siradaki kusur durumlari söyledir:
- Kavsaklarda ilk geçis hakkina uymamak,
- Araçlarin hizini hava, yol ve trafik durumuna göre uydurmamak,
- Kavsaklara yaklasirken hizini azaltmamak,
- Dönüs kurallarina riayet etmemek,
 Yine, bu trafik kazalarinda;  sürücülerden bir kisminin sürücü belgesinin bulunmadigi, bazilarinin ise yetersiz sürücü belgesiyle motosiklet ve motorlu bisiklet kullandigi tespit edilmistir.
Motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin ölümcül trafik kazalarina karismamasi için;
- Standartlara uygun koruma basligi (kask) takmalari,
- Asiri hiz yapmamalari,
- Kavsaklara yaklasirken hizlarini azaltmalari,
- Dönüs kurallarina uymalari ve dönerken isaret vermeleri,
- Kavsaklarda ilk geçis hakki kurallarina riayet etmeleri,
- Araçlarinin muayenelerini zamaninda yaptirmalari,
- Sürücü belgesiz olarak araç kullanmamalari ve
- Diger trafik kurallarina uymalari gerekmektedir.
Ayrica, sürücü belgesiz olarak veya yetersiz sürücü belgesi ile motosiklet ve motorlu bisiklet kullandigi tespit edilen sürücülere; Karayollari Trafik Kanunu’nun ilgili maddeleri geregince 1.407,00 TL.

Sürücü araç sahibi degilse araç sahibine de 1.407,00 TL. trafik idari para cezasi, diger kural ihlâllerinde de gerekli trafik idari para cezasi uygulanmaktadir. Sartlarini yerine getirmeden ve kurallara uymadan motosiklet ve motorlu bisiklet süren kisiler, hem kendi hem de baskalarinin can ve mal güvenligini tehlikeye düsürmektedir. Bu nedenle bu kisiler hakkinda Kanunlar çerçevesinde caydirici tüm tedbirler alinacaktir. Ilimizdeki motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerine ve tüm halkimiza önemle duyurulur” dendi.   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284