Kurban Keserken Yaralanmalara Dikkat

Uzmanlar, Kurban Bayramında meydana gelebilecek kesik ve buna bağlı yaralanmalara karşı dikkatli olunması, kesim işlemleri için profesyonel ekiplerden ve kasaplardan yardım alınması gerektiği konusunda uyarıyor.

Kurban Keserken Yaralanmalara Dikkat

Kurban Bayramı'nda kesik ve buna bağlı yaralanmalar, acil servislere en sık başvuru nedenleri arasında yer alıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı ve İlk ve Acil Yardım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Koçak, Kurban Bayramında meydana gelebilecek kesiklere karşı uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Koçak, kurban kesim işlemleri için profesyonel ekiplerden ve kasaplardan yardım alınması gerektiğini belirterek, "Kurban keserken kesiklere dikkat edilmesi gerekiyor. Kurban Bayramında en çok delici, kesici alet yaralamaları, hayvan darpları ile karşılaşıyoruz. Bu yaralamalar sonucunda da en çok kanamalar ile hastalar acil servislere başvuruyor" dedi. "Bir yeriniz kesildiğinde kan kaybının en aza indirilmesi gerekir" diyen Doç. Dr. Koçak, "İlk hedef kan kaybını durdurmak olmalıdır. Ciddi boyutlarda kanama varsa üzerine bastırılarak ya da bir temiz gazlı bez bastırılarak kanama durdurulmaya çalışılmalıdır. Asla kirli materyallerle temas ettirilmemeli mümkünse bol su ile yıkanmalıdır. Daha ileri bir müdahale için ise kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

“Kesiler küçük dahi olsa sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor”

Doç. Dr. Sedat Koçak, dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktanın ise, küçük kesiklerin gözardı edilmemesi olduğunu belirtti. Doç. Dr. Sedat Koçak şunları kaydetti:

“Özellikle hayvanların nakliye ve kesim alanlarında taşınması esnasında göğüs kafesi darbeleri, kaburga kırıkları, akciğer yaralanmaları gibi ciddi zararlar ortaya çıkabiliyor. Bunun yanında tecrübesiz kişiler tarafından yapılan kesim sırasındaki yaralanmalarda ciddi organ kayıpları ortaya çıkabiliyor. Burada vatandaşlara benim en önemli tavsiyem, kurbanların tecrübeli kişiler tarafından kesilmesine dikkat ederek, tecrübesiz kişilerin kesinlikle kurban kesmemesi gerekiyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284