Kurbanlik Alirken Veya Keserken Nelere Dikkat Edilecek

Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü tarafindan kurban bayrami hazirliklari kapsaminda kurulan geçici satis ve kesim yerleri resmi veteriner hekimler tarafindan Kurban Bayraminin huzurlu bir sekilde geçmesi ve herhangi bir sorun yasanmamasi için Il genelinde faaliyette olan büyük hayvan pazarlarinin denetimlerini bayram öncesinde ve süresince yapacak.

Kurbanlik Alirken Veya Keserken Nelere Dikkat Edilecek

Il Gida,Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünden konu hakkinda yapilan açiklamada, “2014 Yili Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasina Dair Teblig 7 Agustos 2014 tarihli ve 29081sayili Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge girmistir. Ilimizde yaklasan kurban bayrami nedeniyle bu dönemde artan hayvan hareketlerinin kontrol altina alinmasi, belgesiz hayvan nakillerinin önlenmesi, hayvan hastaliklarinin kontrolü amaciyla Il Hayvan Saglik Zabitasi Komisyon Karari alinmistir. Kurban olarak satin alinacak hayvanlarin saglikli, besili, veteriner sagli raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan Gida Tarim Hayvancilik Bakanliginca belirlenen koruyucu asilari yapilmis ve hayvan kimlik sistemine kayitli olanlardan seçilmesi, gebe ve damizlik degeri yüksek disi hayvanlarin kurbanlik olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yasini doldurmus olanlarin tercih edilmesi gerekmektedir. Kurban olarak kesilen sigir cinsi hayvanlarin kulak küpe ve pasaportlari, üreticiler, saticilar, kasaplar, kasap Yardimcilari, Veteriner Hekimler, Muhtarlar, Belediye Zabita Görevlileri, vekâletle kurban kesim organizasyonu yapanlar ve diger görevliler vasitasiyla Il veya Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlüklerine 31 Ekim 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar teslim etmeleri gerekmektedir. Kurban satis yerlerinin ve bayram süresince kesim yerlerinin resmi Veteriner Hekimlerce gerekli kontrol ve denetimleri yapilacaktir. Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenmis olan geçici kurbanlik satis ve kesim yerlerinde bayram süresince Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügümüz sorumlulugunda ve Hayvan Sagligi, Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürlügü koordinasyonunda Il ve Ilçe Müdürlüklerinde; öncelikle yeterli sayida araç ile nöbetçi veteriner hekim görevlendirilmesi yapilmistir. Kurbanlik hayvanlarin alimi ve kesimi esnasinda dikkat edilecek hususlar:
1. Hayvanlarda sevk günü sap hastaligi belirtisi bulunmamalidir.
2.Hayvanlar en az 15 gün öncesinde sap asilamasi yapilmis olmali. Isletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydir sap hastaligi görülmemis olmalidir.
3. Hayvanlarin sevk edildigi bölgede karantina tedbirleri olmamali.
Kurbanlik Hayvan Alimlarinda ve Kesim Esnasinda Dikkat Edilecek Hususlar
Veteriner Saglik Raporu veya Mense Sahadetnamesi olmayan,
a) Küpesiz ve büyükbas hayvan kimlik karti bulunmayan,
b) Çok zayif olan,
c) Gebe olan,
d) Yeni dogum yapmis olan,
e) Yüksek atesi olan,
f) Çok genç ve etleri olgunlasmamis olan,
g) Killari karisik ve mat halde olan,
h) Bakislari ve dis görünümü canli olmayan,
i) Salya ve gözde akintisi bulunan,
j) Pis kokulu ishali olan,
k) Öksürük, nefes darligi, pis kokulu burun akintisi olan,
l) Çevreye karsi asiri tepkili veya çok duyarsiz olan,
m) Yara, sislik ve ödemi olan,
n) Cinsiyet organlari ve memede kötü kokulu akintisi olan
o) Karaman Valiligi tarafindan belirlenmis ve Il Gida,Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü tarafindan kontrol altinda tutulan yerlerin disindaki hayvan satis yerlerinden hayvanlarin satin alinmamasi gerekmemektedir.
Kesim Sirasinda Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar:
1. Hayvanlar kesim yerine eziyet etmeden tasinmali
2. Kesim yerinin temiz olmasina dikkat edilerek hayvanlar uygun sekilde kontrol altina alindiktan sonra kesim yapilmali,
3. Iç organlar kesimden hemen sonra çikarilmali,
4. Sindirim organlarinin çikarilmasi esnasinda et ve temiz sakatat üzerine içerik bulastirilmamali,
5. Sindirim organlari ve tüketilmeyen diger kisimlar rastgele atilmamali, Belediyece dagitilan posetlere konularak belediye görevlilerine teslim edilmelidir.
6. Kurban kesimi kesimhanelerde ve Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenmis geçici kesim yerlerinde yapilmali, sokak ortasinda veya halk sagligini tehdit eden ortamlarda yapilmamali,
7. Kurbanlik olarak kesilen sigir cinsi hayvanlarin kulak küpeleri mahalle, köy muhtarlarina, Il Müdürlügünü ve Ilçe Müdürlüklerine getirilmeli.
Kurban Etlerinden Bulasabilecek Hastaliklar:
1. Kestigimiz hayvanlarin akciger ve karacigerlerinde balona benzeyen su dolu keseler (Kist Hidatik) görülürse böyle kisamlar tüketilmemeli, kedi ve köpeklere verilmemelidir. Uygun bir yere gömülmelidir.
2. Saglikli görünüste oldugu halde kesildiginde içinden nohuttan findik büyüklügüne kadar çesitli büyüklüklerde irin odaklarinin görüldügü etler kavurma yapildiktan sonra tüketilmeli, bu irin odaklari çok yogun ve yayginsa(tuberküloz belirtisi) bu etler yenmemeli ve Il Gida,Tarim ve Hayvancilik Müdürlügüne bildirilmelidir.
3. Eti yenen hayvanlarin etleri arasinda bulunan su kesesi seklindeki larvalar pisirilmeden (çig köfte olarak) veya az pismis olarak tüketilirse insanlara geçer ve insan bagirsaginda serit(tenya) olusturur.
Kurban Etleri Nasil Muhafaza Edilmelidir?
1. Etlerin büyük parçalar halinde serin bir yerde +10 ile +14 derece arasinda 5-6 saat olgunlasmasi beklenmeli ve daha sonra tüketilmesi daha uygundur.
2. Etler parçalandiktan sonra tüketim amaçlarina göre paketlenmeli, bu sekilde dondurulmali ve daha sonra buzu çözülmüs etler mutlaka tüketilmeli veya tüketilmeyecekse iyice kavrulmalidir. Asla buzu çözülüp tekrar dondurma islemi uygulanmamalidir.
3. Kurbanlik etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasinin büyüklügüne göre degismekle beraber normal buzdolabi kosullarinda 5 veya 6 gündür. Bu süre kiymada genellikle 3 gündür. Eger daha uzun süreli muhafaza düsünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir” denildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284