Kuru Meyve Okullara Girecek

Kuru meyve sektöründe iç tanitima destek vermeye hazirlanan ihracatçilar, yeni ve saglikli bir tüketici neslinin olusmasina katki saglamak için okullara girmeyi planliyor.

Kuru Meyve Okullara Girecek

Kuru meyve ihracat rakamlarini degerlendiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Yönetim Kurulu Baskani Osman Öz, iç tanitima da agirlik vereceklerinin sinyalini verdi.
Türkiye geneli kuru meyve ihracatini degerlendiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Osman Öz, 'Türkiye Geneli Kuru Meyve ve Mamulleri ihracatimiz 2012 yilinda bir önceki yila göre miktar bazinda yüzde 8,8 oraninda artarken, ihracat gelirimiz yüzde 0,4 oraninda artis göstererek yaklasik 1,4 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. 2013 yilinin ilk üç ayinda ise kuru meyve sektörümüzün ihracati bir önceki yilin ayni dönemine göre miktar bazinda yüzde 20,7 oraninda artarken, degerde yüzde 10,5 oraninda artmistir. 2013 yili Ocak-mart döneminde bir önceki yila göre miktar bazinda en fazla artis gösteren ilk üç ürün yüzde 444 ile kuru incir, yüzde 114 ile elma kurusu ve yüzde 65 ile kuru erik olmustur' dedi.
Baskan Öz sözlerine söyle devam etti;'Türkiye geneli 2011 yilinda kuru meyve ve mamulleri ihracati yapilan ülke sayisi serbest bölgeler hariç 113 iken 2012 yilinda 125'e yükseldigini görüyoruz. Ülke gruplari itibariyle bakildiginda ihracatimizin arttigi ülke gruplari, ihracat artisinda öne çikan ülkeler ile ülke grubundaki ihracat artis oranlari su sekilde özetlenebilir: Afrika ülkeleri özellikle Libya, Misir, Cezayir ve Sudan'a yüzde 45,6, Türki Cumhuriyetler yüzde 11, Asya ve Okyanusta özellikle Pakistan, Filipinler, Çin, Tayvan, Hindistan, Hong Kong, G. Kore, Vietnam, Japonya, Singapur ve Malezya'ya yüzde 6,6 ve Ortadogu ülkeleri olan Irak, BAE, Umman, Kuveyt ve Ürdün'e yüzde 5,2'dir'
Ürün gruplari itibariyle 2013 yilinda gerçeklesecek olan kuru meyve ihracatini degerlendiren Osman Öz, 2013 yilinda, kuru meyve ihracatimizin yüzde 10'luk bir artisla 1,55 milyar dolar olarak gerçeklestirmeyi, Ege Ihracatçi Birlikleri olarak bu ihracattan 900 milyon dolarlik pay almayi ve 2012/2013 ihracat sezonu sonunda çekirdeksiz kuru üzüm ihracatini 230 bin tonla kapatmayi öngördüklerini belirtirken kuru incir ihracatinda da bugün itibariyle geçen sezona göre yüzde 25 oraninda artis oldugunu dile getirdi.
En çok kuru meyve ihracati yapilan ülkelere de deginen Öz,'Geleneksel olarak sektörümüzün en fazla ihracat yaptigi ülkeler basta Ingiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, Italya, Belçika, Ispanya olmak üzere AB ülkeleri ile ABD, Rusya Federasyonu ve Kanada'dir. Son 3-4 yilda artan taleple birlikte bu ülkelere Irak ve Çin basta olmak üzere Uzakdogu ülkeleri de eklenmistir, AB'nin ihracatimizdaki payinda az da olsa gerileme görülmektedir' dedi.
SAGLIKLI BIR NESIL IÇIN KURU MEYVE
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Yönetim Kurulu Baskani Osman Öz,'Yurtdisi tanitiminin yani sira, iç tanitima da yönelmek istiyoruz. Su anda Saglik Bakanligi, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, Ekonomi Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi ile ortak yürütülecek bir projenin çalismalarini baslattik. Süt kampanyasinda oldugu gibi, çocuklarimiza okullarda dagitilmak üzere küçük paketlerde haftada bir gün kuru meyve dagitimi yapilmasini istiyoruz. Bu baglamda devlet destegiyle bu besleyici ve saglikli ürünlerimizin tüketimini arttirmak niyetindeyiz. Bunu yapmaktaki amacimiz ise yeni ve saglikli bir tüketici nesil olusmasina katki saglamaktir' diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kasim ayinda Bakanlik'tan alinan onayla kurulan, kuru incir, kuru üzüm, kuru kayisi ve antep fistigini tek bir çati altinda toplayan Kuru Meyve Tanitim Grubu'nun yurtdisi tanitim faaliyetleri hakkinda bilgi veren Kuru Meyve Tanitim Grubu Baskani Eli Alharal, Mayis ayi itibariyle basta Japonya ve Çin olmak üzere belirlenen hedef pazarlara yönelik es zamanli kuru meyve tanitim faaliyetleri gerçeklestireceklerini açikladi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284