Lisansli Depoculugun Standartlari Belirlendi

Tarim ürünlerinin saglikli kosullarda muhafaza edilmesini saglamak amaciyla lisansli depoculuk faaliyetine iliskin standartlar belirlendi.

Lisansli Depoculugun Standartlari Belirlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanliginin Tarim Ürünleri Lisansli Depoculuk Yönetmeligi, Resmi Gazete'de yayimlandi.
Tarim ürünlerinin saglikli kosullarda depolanmasini ve ürün senetleri vasitasiyla ticaretinin kolaylastirilmasini amaçlayan yönetmelige göre, lisansli depo isletmesinin kurulusu Bakanligin iznine tabi olacak.
Kurulus izni alan sirket, lisansli depoculuk faaliyetinde bulunmak için Gümrük ve Ticaret Bakanligina basvuracak. Inceleme ve degerlendirme sonucunda öngörülen sartlari tasidigi anlasilanlara lisans verilecek.
Lisans, iki yil süre için geçerli olacak ve devredilemeyecek. iki yillik sürenin bitiminde geçerlilik süresinin uzatilmasi gerekecek.
Lisansli depo isletmesinin, kapasite artirmak veya depolarda farkli ürün çesitlerini depolamak istemesi halinde lisansin degistirilmesi zorunlu olacak.
Ürün senetlerinin güven içinde ticaretinin ve takibinin yapilabilmesini için ürün ihtisas borsasi ile sözlesme yapilacak.
SIGORTA ZORUNLU
Isletme tesisleri ve lisansli depoculuk faaliyeti kapsaminda depolanan ürünler için hirsizlik, yangin, duman, infilak, deprem, dahili su basmasi, sel, grev,lokavt, kargasa, terör, firtina, kar agirligi, yildirim, yer kaymasi, kara, deniz veya hava araç çarpmasi ve benzeri diger rizikolara karsi sigorta yaptirilmasi zorunlu olacak. Ürünlerin sigortalanmasinda depo kapasitesi esas alinacak. Ürünler, Bakanlikça uygun görülmesi halinde fiili depolama durumuna göre kademeli olarak da sigortalanabilecek.
Lisans bedelleri, her yil 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere Bakan oluru ile belirlenecek.
Lisansli depo isletmesince, teslim ve kabul edilen ürün için kiymetli evrak niteliginde ürün senedi düzenlenecek.
Depolanmak üzere kabul edilen ürünün ayni miktar ve kalitede geri verilmesi gerekecek. Ancak nitelik, çesit, tür, depolama süresi ve kosullari ile iklim veya bölgesel ya da diger bazi etkenlere göre üründe dogasi geregi degisen oranda fire olabilecek.
Bozulan, zayi olan, nitelik kaybina ugrayan ya da fire miktari fire tarifesinde belirlenen sinirlari asan ürünün bedeli sigorta kapsaminda ödenemiyorsa, mudinin basvurusu üzerine lisansli depo isletmesi, ayni nitelik ve miktardaki ürünü basvuru tarihinden itibaren en geç 7 is günü içinde teslim edecek ya da basvuru tarihinde borsada olusmus fiyati, bu tarihte fiyat olusmamis ise basvuru tarihinden önceki son 5 islem gününde borsada olusmus fiyatlarin ortalamasi esas alinmak üzere hesaplanacak bedelin yüzde 5 üzerindeki bir tutari ödeyecek.
AZAMI DEPOLAMA SÜRESI 24 AY
Ürünün azami depolama süresi 24 ayi geçmemek üzere ürünün çesidine göre Bakanlikça belirlenecek. Son depolama tarihine kadar geri alinmayan ürünler, lisansli depo isletmesince borsada satilabilecek. Bu durumda, depolama ücreti ve diger masraflar satis bedelinden düsülerek geri kalan tutar 7 is günü içinde ilgiliye ödenecek.
Lisansli depo ücret tarifesi, isletmenin yönetim kurulunca belirlenecek ve Bakanligin onayina sunulacak. Prim ve indirim tarifesi, isletmenin yönetim kurulunca belirlenecek ve borsanin görüsü alinarak Bakanligin onayina sunulacak. Bu tarife degisiklikleri ancak Bakanlik onayindan sonra geçerli olacak.
6 TARIM ÜRÜNÜNÜN DEPOLANMA SARTLARI BELIRLENDI
"Findik", "hububat, baklagiller ve yagli tohumlar", "kuru kayisi", "pamuk", "zeytin" ve "zeytin yagi"nin lisansli depolarda muhafazasina iliskin standartlar belirlendi.
Gümrük ve Ticaret Bakanliginin, Tarim Ürünleri Lisansli Depoculuk Yönetmeligi çerçevesinde söz konusu ürünlerinin depolarda muhafazasina iliskin kosullari düzenleyen 6 tebligi, Resmi Gazete'de yayimlandi.
Ürünlerin emniyetli ve saglikli kosullarda depolanmasi ve ürün senetleri vasitasiyla ticaretinin kolaylastirilmasina iliskin düzenlemeler içeren tebligler, bu lisansli depolarda bulunmasi gereken asgari niteliklere ve depolama hizmetlerinin yürütülmesine iliskin usul ve esaslari kapsiyor.
Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284