Lokman Ayva Ile ‘Hayatta Engelli Olarak Var Olabilmek’

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Türkiye’nin ilk görme özürlü milletvekili Lokman Ayva tarafindan ‘Hayatta Engelli Olarak Var Olabilmek’ konulu konferans verildi.

 Lokman Ayva Ile ‘Hayatta Engelli Olarak Var Olabilmek’

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda düzenlenen söylesiye KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin, Il Milli Egitim Müdür Vekili Asim Sultanoglu, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ile ögrenciler katildi. Hayatina dair tecrübelerini paylasan Lokman Ayva, kendisini dinlemeye gelenlerle keyifli bir söylesi gerçeklestirdi.

“Sorun kisinin engeli degil; çevredeki fiziksel engeller”
Lokman Ayva, hayatimizda yer alan fiziksel sorunlarin insanlari dogrudan etkiledigini söyleyerek, “Engelli bireylerin sorunlari kendi engellerinden degil, çevredeki fiziksel engellerden kaynaklaniyor. Dünya belli standartlara uygun insanlara göre tasarlaniyor. Bu standartlarin disina çikildiginda sorun yasar bir hale geliyorsunuz.” dedi.
“Insanlarin fikirlerini degistirmek çok zor”
Lokman Ayva, baskalarinin düsüncelerini degistirmenin dünyadaki en zor sey oldugunu belirterek, “Bazen en yakininizda bulunan, sizi en çok taniyan insanlarin fikirleri dahi size degistirilemez gibi gelir. Fakat imkânsiz gibi görünse de bu sabit fikirleri degistirmek mümkündür.” seklinde konustu.
“Engel olmayin, destek olun”
“Insanin basarabilecegine inanmasi pek çok seyi yapabilmesi için en önemli etkendir.” diyen Lokman Ayva söyle devam etti: “Insanlar etraflarindaki engelli insanlari sinirladigi sürece o insanlarin kendilerine de çevrelerine de katkisi olmaz. Fakat bu insanlarin önüne engel çikarmak yerine onlara inanmak ve güven duymak onlarin basarili olmalarina katki saglayacaktir.”
“Imkânsizliklarin Imkânlari Vardir”
“Görme engelli olmasaydim okuyamazdim.” diyen Lokman Ayva, ailelerinde okuma kültürünün olmadigini, kendisinin de bu durumun aksine okumasi gerektigine inandigi için bu yola girdigini söyledi. Lokman Ayva, “Inandim, kendime güvendim ve basarip bu duruma geldim. Bu anlamda baktiginizda imkânsiz gibi görünen bazi durumlarin insanlarin hayatlarinda olumlu gelismelere sebep oldugunu göreceksiniz. Yeter ki o imkânsizligi yenerek basarili olacaginiza inanin. Yanlis yaptiginiz durumlarda da geriye dönerek nerede hata yaptiginizi belirleyin ve bunlarin çözümünü arayin.” dedi.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in, Lokman Ayva’ya plaket vermesinin ardindan etkinlik sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284