Maden Isçileri Ankara`ya Gitmekten Vazgeçti

Manisa`nin Soma ilçesinde, Soma Kömür Isletmeleri A.S.`ye ait Eynez ve Atabacasi maden ocaklarinda çalisan yaklasik bin kisilik grup, bu ayki maaslari ödenmedigi gerekçesiyle Ankara`ya yürüyüs baslatti. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in “Bu sartlarda yürünmez” demesi üzerine 900 madenci evlerine geri dönerken, kalan 100 maden isçisi ise otobüsle Ermenek’e hareket etti.

Maden Isçileri Ankara`ya Gitmekten Vazgeçti

Cengiz Topel Meydani'nda toplanan isçiler, bu ayki ücretlerinin henüz ödenmedigi ve ne zaman ödenecegi yönünde de net bir açiklama yapilmadigindan dolayi Ankara'ya yürümek için yola çikti. Atatürk Caddesi Besyol mevkisinden sehirlerarasi yola çikarak, alkislar esliginde, "Vur vur inlesin, Ankara dinlesin" slogani atti. Isçiler, Soma Belediye Mezarligi önüne geldiklerinde, burada vefat eden arkadaslari için dua etti. Daha sonra Kirkagaç'a gelen isçiler burada mola verdiler. CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel ve Sakine Öz de isçilere destek vermek üzere Kirkagaç'a geldi.
Isçilere daha sonra Kirkagaç Kavun heykeli civarlarinda kumanyalari dagitildi. Burada bir konusma yapan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel bu sartlarda yürüyüsün saglikli olmayacagini söyleyerek, sendika baskanlari ve yürüyüs liderleri ile görüstü. Özel “Madencileri yola dökebiliriz. Ama üzerileri, ayakkabilari uygun degil. Bir madenci yürüyüsü yapilabilir, dogrudur herkesin de hakkidir. Ama bunu planlamadan yapmak bu madenciye iyilik degil kötülük olur. Bu madenciye gerçekten iyilik yapilacaksa, bu yürüyüse ne zaman çikilacak, çikarken yanlarinda neler olacak, yürüyüsçü sayisi kadar yagmurluk, kumanya, hangi gece nerede konaklanacak belirlenmesi gerek. Bir talep yok, güzergah beli degil, üzerinizdeki kiyafetle, ayakkabiyla yürümek mümkün degil, aksam yenecek yemek belli degil. Somali madenciye basarisizlik yasatirsak, bu sefer Somali madenciler bir sey isteyip alamamis olurlar. Basarili olamazsan bu sefer baskasinin isine gelir. Ambulans yok, yagmur yagarsa ne olacak, bu sartlarda yürüyüs olmaz. Sonuç alinmayacak bir eyleme basvurarak madenciye maglubiyet yasatmasin” dedi.
Daha sonra bir açiklama yapan ve megafonla isçilere seslenen Özgür Özel, “Oylamayla yada oy birligiyle vardiginiz karari hep birlikte uygulamaniz gerekmektedir. Bölünürseniz, sendika sendika ayrisirsaniz, eski sendikaci, yeni sendikaci derseniz, farkli durumlara düserseniz bu en çok isçi sinifinin düsmani, sizin emeginizi bugüne kadar sömüren sermayederlare ve onun isbirlikçilerine yarar. Bunun için dogru bir karar vermek, vereceginiz karari uygulamak zorundasiniz. Sizin karariniz bizim kararimizdir. Yaninizda dururuz, sizinle birlikte yürürüz. Engelleri asmaniza yardimci olmaya çalisiriz. Ama yarini olmayan bir yürüyüse çikip da yolda sere serpe olunursa bunun sonucunda hepimiz ve en çok sizler zarar görürsünüz. Planli olun, programli olun, kararli olun. Verdiginiz karar basimizin üzeridir. Ankara’ya da yürüseniz, Soma’ya dönseniz, Ermenek’e de gitseniz. Yolunuz yolumuz, mücadeleniz mücadelemizdir” dedi.
Bu konusmanin ardindan çok sayida madenci yürüyüsten vazgeçerek oradan ayrilirken, kalan yaklasik 100 kadar madenci ise Karaman’in Ermenek ilçesine gideceklerini söyledi.
Konuyla ilgili açiklama yapan Türkiye Maden Isçileri Sendikasi Ege Bölgesi Subesi 3 Nolu Sube Baskani Cafer Bülbül, Kirkagaç’in Bakir Mahallesinden 3 otobüsle Karaman’in Ermenek ilçesine dogru yola çiktiklarini söyleyerek, "Oradaki isçilere ve ailelere destek olmak istiyoruz. Onlarin acilarini en iyi biz anlariz" diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284