Maden Kazasinda Ogullarini, Eslerini Kaybeden Aileler Olayi Unutamiyor

Karaman’in Ermenek ilçesinde, 18 maden isçisinin hayatini kaybettigi facianin yildönümünde yüreklerdeki aci bir kez daha yasandi.

Maden Kazasinda Ogullarini, Eslerini Kaybeden Aileler Olayi Unutamiyor

Maden faciasinda hayatini kaybeden evlat edindikleri yegenleri Isa Gözbasi'nin mezari basinda dua eden baba Ali Gözbasi (66), bir yil önce yasanan aciyi bir kez daha yasadigini ifade etti. Ali Gözbasi ve Nazmiye Gözbasi çifti, çocuklari olmadigi için yegen Isa'yi bir yasindayken evlat edinmis ve yegenlerini öz çocuklari gibi büyütmüstü.
VERILEN PARAYI CAMI YAPIMI IÇIN BAGISLADILAR
Gözbasi ailesi, bir yil önce maden ocagindaki su baskini sonucu 23 yasindaki ogullarini kaybetmenin üzüntüsünü yasadi. Zaman buldukça oglunun mezarini ziyaret ettigini söyleyen Ali Gözbasi, "Evladimizi kaybettik, oglumuzu kaybettik. Sabah gitti, aksama geri gelmedi. Köye haber verdiler, öglen duyduk. Kaynimdan evladimizi 1 yasindayken aldik, 23 yasinda vefat etti" dedi. Ali Gözbasi, kendilerine verilen parayi da camiye bagisladiklarini söyleyerek, "Bize 105 bin lira para ayirmislar. Biz de bu parayi yeni yapilacak camiye ve kuran kursuna verecegiz. Bizim ihtiyacimiz yok" diye konustu.
"OLAY HAFIZAMDAN ÇIKMIYOR"
Maden kazasinda iki oglu Kerim (30) ve Ali Haznedar’i (34) kaybeden baba Sükrü Haznedar ise, "Iki evladimi kaybettim. Bugün 1 sene oldu. 1 yil önce olan olay sanki bugün gibi hiç hafizamizdan çikmiyor. Bunlarin 3 aylik alacagi içeride kaldi. 45-50 gün ise gitmedi. 45 gün sonra çagiriyorlar, ‘Paranizi verecegiz’ diye. O an ‘ise devam edin, ögleden sonra paranizi alacaksiniz’ diyorlar. Saat 9.30-10.00 arasi olay oluyor. Fakat 12’yi çeyrek geçe bildiri yapiyorlar. Aradan 2-3 saat geçtikten sonra. Belki olay olduktan sonra bildiri yapilsaydi, ölenlerin içinde kurtulan olabilirdi. Bu en büyük ihmalkarlik."
Evlatlarini kaybettiklerini belirten Haznedar, sözlerini söyle sürdürdü: "Bundan geri dönüs yok. Ihmalkarlik oldugu için maden ocaginin sahiplerinin cezalandirilmasini istiyoruz. En büyük ceza ile yargi yargilanmasini istiyoruz. Iki yakini olanlarin 1 tanesini ise alacagiz demislerdi. Müracaat ettigimiz halde lise, üniversite ögrencisi olmasi lazim. Üniversite ögrencisi olsa orada ne isim var benim kendimize göre bir is kurariz. Ogullarim bosta geziyor. Oradaki yetkililerden Faruk Çelik, Taner Yildiz ve Lütfi Elvan buradaydi. Bunlar hep bu sözleri verdi. Maalesef zaman geçti, 1 sene oldu ve ne bir ise çagirdiklari var ne de bir is yaptiklari var. Mezarliga devamli gelir, gideriz. Mezarlik yolun kenarinda oldugu için buraya geldigim zaman, mutlaka ineceksin bakacaksin. Acisini hala hissediyoruz."
"ESIMIM ACISINI HÂLÂ YASIYORUM"
Esi Mehmet Özcan’i kaybeden Fatma Özcan’da, yasadigi acinin boyutlarini ifade etmeye çalisti. Yasadigi acinin çok aci oldugunu ifade eden Özcan, "Ben esimi kaybettim. Bugün senesi dolmasi sebebiyle acimiz tazeleniyor. Yeniden o günleri yasar gibi oluyoruz. Büyük bir aciydi, anlatilamaz. Bu bir senelik süreçte, mahkemeye gidip geldik. Acimizi söndürmeye çalistik. Annemin, babamin destegiyle ayakta durmaya çalisiyoruz. Çocuklarimizin basinda durmaya çalisiyoruz. Baska yapacak bir seyimiz yok. O gün çok aciydi. Olayin bu derece büyük olacagini tahmin edemiyorduk. Biz sadece bir çöküntü oldu, en fazla yaralidir veya birkaç kisiyi kaybederiz diye düsünüyorken, oraya gittikten sonra olayin vahameti ortaya çikti" dedi.
Babasi Mehmet Özcan’in fotografini elinden düsürmeyen 6 yasindaki Ömer Asaf Özcan ise, "Onun kabrine gidiyorum. Özlemimi öyle gideriyorum. Yasin okuyorum, Fatiha okuyorum. Onu çok özledigimi söylüyorum" diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284