Maden Müdürünün Avukatindan Tutuklama Kararina Itiraz

Karaman’in Ermenek ilçesi maden ocaginin ruhsat sahibi Cenne sirketinin isletme müdürü Abdullah Özbey’in avukati Tevfik Bugdayci, müvekkilinin faciayla ilgili bir sorumlulugunun bulunmadigini iddia ederek, tutuklama kararina 7 gün içerisinde itiraz edeceklerini söyledi.

Maden Müdürünün Avukatindan Tutuklama Kararina Itiraz

Karaman’in Ermenek ilçesine bagli Güneyyurt beldesi Pamuklu köyü Cenne mevkiinde 28 Ekim Sali günü Has Sekerler Madencilik Sirketi'ne ait linyit maden ocaginda, eski imalat bölümüne biriken suyun basmasi sonucu ocakta çalisan 34 isçiden 18'i mahsur kaldi. Isçilerden Kerim Haznedar ve Isa Gözbasi'nin cesetlerine olaydan 10 gün sonra ulasildi. Iki isçi Asagi Çaglar köyünde topraga verilirken diger 16 isçiyi arama çalismalari halen sürüyor.
Olaydan sonra Ermenek Cumhuriyet Bassavciligi, iki cesede ulasilmasinin ardindan 8 kisi hakkinda gözalti karari aldi. Aralarinda Has Sekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar ve Cenne maden sahasinin ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür Sirketi'nin yöneticisi Abdullah Özbey'in de bulundugu 5 kisi tutuklandi, 3 kisi adli kontrol karariyla tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildi.
“TUTUKLULUGA ITIRAZ EDECEGIZ”
Müvekkili Abdullah Özbey’in yasanan maden faciasindan sonra tutuklanmasinin hukuka aykiri oldugunu savunan avukat Bugdayci, Maden Kanununda yer alan hükmü okuyarak, "Madende ruhsat sahiplerinin ruhsat sahalarinin bir kisminda veya tamaminda üçüncü kisilerle yapmis olduklari 'rödövans' sözlesmelerinde ve bu alanlarda yapilacak madencilik faaliyetlerinden dogacak is kanunu, is sagligi ve güvenligi ile ilgili idari, mali, hukuki sorumluklar rödövansçiya aittir’ hükmünün bulundugunu ifade etti.
Bugdayci, konusmasina söyle devam etti:
“Rödövansçi kim? oradaki sirketler, orada 4-5 tane sirket var. Bizim ruhsat sahibi olarak bu kanun hükmüne göre ve bu madde yönetmelige göre hiçbir sorumlulugumuz yok. Buna ragmen müvekkilim tutuklandi. Bu maddeyi ben durusmada okudum. Savciya anlattim. Ama kamuoyu baskisi mi nedir? Çok ses getirmesi amaciyla mi, müvekkilim Abdullah Özbey’i tutukladilar. Biz çok üzgünüz. 7 gün içinde Karaman Sulh Cezaya itiraz edecegiz. Bu konuda Karaman’daki savcilar, hakimler böyle bir olayla daha önce karsilasmadilar. Onlar da ellerinden gelen adil bir yargilama yapmaya çalisiyorlar. Biz de onlara yardimci olmak için maden profesörlerinden mütalaalari aliyoruz. Teknik arastirmalari yaptik. Kanunda açikça madde var. Müvekkilimi nasil tutukladilar anlayamiyorum. Müvekkilimin bu tutuklanmasinin biz hesabini sonuna kadar arayacagiz. Müvekkilim tamam tutuklandi ama haksiz yere tutuklandi. Beni de tutuklayabilirlerdi o zaman ben de bu sirketin avukatiyim. Biz orta çagda yasamiyoruz. 2014 Türkiye’si, cezalarin sahsiligi ilkesi var. Kanunsuz suç olmaz. Açikça yaziyor, 'sorumluluk yoktur' diyor. Bunun hesabi nasil verilecek. Savcilikta, mahkeme de konuyu bilmedikleri için hata yapabilir. Özel bir kastlari olmasi söz konusu degil. Umarim bu yanlisliktan en kisa sürede dönerler ve müvekkilimizi tahliye ederler.”
“KIRACI KAPI ESIGINE TAKILDI, DÜSTÜ DIYE EV SAHIBI HAPSE ATILMAZ”
Madende yasanan olayla ilgili ihmal olup olmadigini henüz belli olmadigini kaydeden Bugdayci, “Olayin sebebini önce bulacagiz. Sebebini bulduktan sonra ihmal var mi ona bakacagiz. Eger bilirkisi raporlari derse ki, evet burada su vardi. Sen buraya sondaj yapman lazim. Madencilikte 25 metre mesafede sondaj yapilmasi lazim. Sondaj yaptin 25 metrede su çikti, girmeyeceksin oraya. Eger sondaji yapip su çiksaydi, bu olay olmazdi denebilir. Ya su 40 metredeyse, basinçla patlattiysa o zaman 25 metreyi ölçse bile olay yine olabilirdi. Yani su nereden geldi onu da tam bilmiyoruz. Orada tam bir kesif yapilmadi, yeri görülmedi. Su anda biz tahmini konusuyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz da böyle düsünmekte. Eski ocaktan gelen su oldugunu düsünmekte. Bunun bilimsel olarak raporunu kurtarma faaliyetlerinden sonra bilirkisiler verecek. Ondan sonra gerçek sorumluyu bulacagiz. Evin içinde kiraci kapi esigine takildi, düstü diye ev sahibi hapse atilmaz. Bizle hiç alakasi yok bu isin” dedi.
“SOMA IDDIANAMESINDE RUHSAT SAHIBI YOK”
Soma'daki maden faciasiyla ilgili Cumhuriyet Savciligi tarafindan hazirlanan iddianameyi animsatan avukat Bugdayci, Soma iddianamesinde ruhsat sahibinin olmadigini belirterek, “Zonguldak’ta Türkiye Tas Kurumu var. Soma’da Türkiye Kömür Isletmeleri var. Bunlarin ruhsat sahibi kim? Devlet. Burada bir sürü is kazasi oldu. En son Soma’da oldu. Ruhsat sahibi hakkinda sorusturma var mi, yok. Devlet adina orada kim ilgilenir. Ya TTK ya da TKI var mi öyle bir sey. Ruhsat sahibi onlar” ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284