Madene Disaridan Sondaj Vurulacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, suyun bosaltilmasi için madenin disindaki dagdan sondaj çalismasi yapilacagini söyledi.

 Madene Disaridan Sondaj Vurulacak

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz ile Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, saat 16.30’da yaptiklari ortak açiklamada, Karaman’in Ermenek ilçesinde su dolan madende mahsur kalan 18 isçinin kurtarilmasi için yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi. Bakan Yildiz, su ve çamurun bosaltilmasi için iki noktadan yapilan islemlerin haricinde üçüncü bir noktadan 170 metreden sondaj çalismasi yapilacagini bildirdi. Bakan Yildiz, bu islemin 3-4 günü bulabilecegini dile getirerek, “Iki tane ayri noktadan ocaga müdahale edebiliyorduk, daha farkli neler yapabiliriz diye görüstük. Disaridan tepenin daha da arkasindan ayri bir sondaj vurma ihtiyaci hissettik. MTA’nin sondaj ekipleri Beypazari’ndan yola çiktilar. Bu yaptigimiz çalismalara mani olacak bir sey degil. Üçüncü bir noktada bu çalismayi yönetmek üzere ve en dip noktadaki su veya çamurun üçüncü bir yoldan disariya atilmasi için bir islem. Ama bu en az 3-4 günlük bir islem. Çünkü 170 metreden dagdan girecegiz ve direkt sondajla beraber ayri bir müdahale noktasi daha olusturmak istedik. Dolayisiyla üç ayri noktada operasyonumuz sürmüs olacak, çalismalarimiz gece boyunca sürecek. Bu yapilan çalismalarda güvenlik konusuna bütün arkadaslarin riayet etmesi lazim geldigini söyledik. Bu çerçevede sorumlu mühendislerle beraber çalismaya devam ediyorlar” dedi.
"MADENDE ASAGIYA DOGRU INIS SÖZKONUSU"
Bakan Lütfi Elvan ise, çalismalarda yogun bir çamur tabakasi ile karsilastiklarini ve bunun da ilerlemeyi güçlestirdigini söyledi. Bakan Elvan, “Yer altinda kaza sonrasi müthis bir yipranma söz konusu. Özellikle tahkimatlarda ve su patlamasi sonucu olusan çok yogun bir çamur tabakasinin toplanmasi ve bunu yüksek mertebede olmasi çalismalarin biraz daha uzayacagini gösteriyor. Bu kosullarda gitmesi halinde ilerlemenin biraz daha yavas olacagini görüyoruz. Ama tabi önümüzdeki yapi neye çikar, nasil bir sonuçla karsilasiriz onun için suanda bir sey söylemek mümkün degil. Fakat çamurda ilerlemek oldukça güç. Suanda arkadaslarimiz bir anlamda çamurda ilerlemeye gayret ediyorlar. Malzemeleri oradan bosaltmaya çalisiyorlar ama belki 1-2 kaç metre sonra rahatlama olmasi halinde daha hizli ilerleme söz konusu olacak. Ancak su anki yapi itibariyle ve yeraltinda çalisan arkadaslarin güvenligini dikkate aldigimizda, ilerlemenin daha yavas olmak zorunda oldugunu belirtmek istiyorum. Asagiya dogru bir inis söz konusu. Özellikle çamur kitle yukari tasiniyor vinçlerle. Ancak suyu disari desarj etmek oldukça kolay ama çamuru disari tasimak daha güç” diye konustu.
"DOGAL AFET TANIMLAMASI YAPMAK ISI GEÇISTIRMEKTIR"
Sorulari cevaplayan Bakan Taner Yildiz, isletme sahibinin yasanan olayi bir dogal afet olarak degerlendirmesine tepki gösterdi. Kusur bulundugunu anlatan Bakan Yildiz, “Hiç kusura bakmasin (isletme sahibi) bu bir afet falan degil. Her seyi kamuoyu ile dogru paylasmamiz lazim. Biz özellikle eger bir sel felaketi, deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayi bir islem olmusa, bu dogal afettir deriz ama burasi bir dogal afet degil. O yüzden dogal afet olmayan yerde kusur vardir demektir. Kusur kimdedir, bunun adli, idari sorusturmalari yapildiktan sonra netlesir. Simdiden bir sey söylemek dogru olmaz. Ama buraya bir dogal afet tanimlamasi yapmak bu olayi geçistirmek anlamina gelir. Kesinlikle yaptigimiz degerlendirmelerde bakanliklarimiz bu tarz bir düsünce içerisinde degildir. Onun için biz suanda isçi kardeslerimizin çikarilmasina yogunlastik ama bu tür konular gündeme geldikçe biz bunun cevabini veririz” seklinde konustu.
Bakan Yildiz, olayin nasil gerçeklestigini madenin tamamen bosaltilmasi ile görebileceklerini dile getirerek, “Nerede gerçeklestigini tam tespit edemedigimiz ama bir duvardaki veya tavandaki yarilma ile beraber suyun güçlü bir sekilde desarj oldugunu anliyoruz. O yüzden tamamen oraya girdikten, içeriyi temizledikten sonra bunun alakali net bir sey söyleyebiliriz” degerlendirmesinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284