Mahkeme O Trafik Cezasini Iptal Etti

Anayasa Mahkemesi, `Sürücü ayni zamanda araç sahibi degilse, ayrica tescil plakasina da ayni miktar için ceza tutanagi düzenlenir` maddesini Anayasaya aykiri bularak iptal etti.

Mahkeme O Trafik Cezasini Iptal Etti

Anayasa Mahkemesi, Söke 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu’nun 36. maddesinin, 21.5.1997 günlü, 4262 sayili Karayollari Trafik Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun’un 4. maddesi ile yeniden düzenlenen üçüncü fikrasinin “Sürücü ayni zamanda araç sahibi degilse, ayrica tescil plakasina da ayni miktar için ceza tutanagi düzenlenir.” biçimindeki 4. Cümlesinin, Anayasaya aykiri oldugu gerekçesiyle iptali talebini sonuçlandirdi.
Anayasa Mahkemesi oy birligi ile “Sürücü ayni zamanda araç sahibi degilse, ayrica tescil plakasina da ayni miktar için ceza tutanagi düzenlenir” biçimindeki hükmü Anayasa’ya aykiri bularak iptal etti.
“KIMSE ISLEMEDIGI BIR FIILDEN DOLAYI CEZALANDIRILAMAZ”
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararinda su ifadeler yer aldi; “ Ceza sorumlulugunun sahsiligi ceza hukukunun temel kurallarindandir. Cezalarin sahsiliginden amaç, bir kimsenin islemedigi bir fiilden dolayi cezalandirilmamasidir. Diger bir anlatimla, bir kimsenin baskasinin fiilinden sorumlu tutulmamasidir. Bu ilkeye göre asli ve feri failden baska kisilerin bir suç sebebiyle cezalandirilmalari olanakli degildir. Anayasa’nin 38. maddesinin yedinci fikrasi ile ilgili gerekçede de, “…fikra, ceza sorumlulugunun sahsi oldugu; yani failden gayri kisilerin bir suç sebebiyle cezalandirilamayacagi hükmünü getirmektedir. Bu ilke dahi ceza hukukuna yerlesmis ve ‘kusura dayanan ceza sorumlulugu’ ilkesine dahil, terki mümkün olmayan bir temel kuralidir.” denilmektedir. Anayasa’nin 38. maddesinde idari ve adli cezalar arasinda bir ayrim yapilmadigindan idari para cezalari da bu maddede öngörülen ilkelere tâbidir.
Itiraz konusu kuralda, sürücü belgesi olmadan araç kullanan kimsenin ayni zamanda araç sahibi olmadigi durumlarda, tescil plakasina da ayni miktar için ceza tutanagi düzenlenecegi belirtilmekte, araç sahibinin kusurunun bulunup bulunmadigi, araci sürücü belgesi olmayan kisiye bilerek verip vermedigi degerlendirilmeden idare tarafindan yaptirim uygulanmaktadir. Bu durum ise islemedigi bir fiilden dolayi araç sahibine yaptirim uygulanmasina neden olabilecek niteliktedir. Dolayisiyla, sürücü belgesiz araç kullanilmasi ve sürücünün araç sahibi olmamasi halinde tescil plakasi sahiplerine sadece ruhsat sahibi olmalari nedeniyle yaptirim uygulanmasi cezalarin sahsiligi ilkesine aykirilik olusturmaktadir.
Anayasa ve ceza hukukunun temel kurallari uyarinca, kisilere ceza verilebilmesi için hukuka aykiri eylemin kanunda belirtilmis olmasi ve bu eylemin o kisi tarafindan gerçeklestirilmis oldugunun kanitlanmasi gerekmektedir. Itiraz konusu kuralda araç sahibinin hangi eyleminin suç sayildigi açik bir sekilde gösterilmedigi gibi araç sahibi olma ile suç arasindaki illiyet baginin ne suretle olustugu da belirtilmemistir.”

haber365

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284