Makedonya Büyükelçisi Taskovski Ilimizdeydi

Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski Vali Murat Koca’yi Makaminda ziyaret etti.

Makedonya Büyükelçisi Taskovski Ilimizdeydi

Ziyarette Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski ve Makedonya Cumhuriyeti Konya ve Karaman Fahri Konsolosu Ahmet Ziya Gündüz, Vali Yardimcisi Sedat Yildirim da hazir bulundu.
Vali Murat Koca çok önemli tarihi ve kültürel baglarimiz olan Makedonya Cumhuriyeti’nin Büyükelçisini ilimizde agirlamaktan duydugu memnuniyetini ifade ederek, Karaman hakkinda Makedonya Büyükelçisi Sayin Goran Taskovski’ye bilgi verdi.
Vali Koca,“Birçok medeniyete ev sahipligi yapmis ilimiz tarihi ve manevi sahsiyetler yetistirmesi açisindan önemlidir. Hz. Mevlana ve Yunus Emre evrensel olarak taninan manevi sahsiyetlere birer örnektir. Ziyaretiniz sebebi ile Makedonya tarihini ve Türkiye Cumhuriyeti ve Makedonya Cumhuriyeti arasindaki iliskileri kisa da olsa gözden geçirme imkâni buldum. Osmanli Imparatorlugu döneminde 600 yili askin bir süre birlikte yasamis, ortak tarihi ve kültürü olan iki ülkeyiz. 1991 Yilinda Makedonya bagimsizligini kazandiginda ilk taniyan ve baskent Üsküp'e ilk büyükelçi gönderen devletlerin en basinda Türkiye Cumhuriyeti Devleti gelmektedir. Makedonya'nin bagimsizligini kazanmasindan bugüne kadar ülkemiz; Bakan, Basbakan ve Cumhurbaskani seviyesinde ülkenize üst düzey ziyaretler gerçeklestirmistir. Makedonya Cumhuriyeti nüfusunun üçte birinin Müslüman olmasi bizim için ayri bir önem tasimakta olup, ayrica Makedonya' da azimsanmayacak kadar Türk nüfusu da yasamaktadir. 2010 yilinda Üsküp'te Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açilmis olmasi ülkemiz ve ilimiz Karaman için çok anlamlidir. Zira sevgi insani Yunus'un Türbesi ilimiz Karaman'dadir. Yine, 2011 yilinda Makedonya'da yapilan Parlamento seçimlerinde Türk Milletvekillerinin seçilmesi ve bir Devlet Bakanliginin Türk Milletvekiline verilmis olmasi, dostlugumuzun, ortak tarihimizin, ortak kültürümüzün memnuniyet verici bir sonucudur.” dedi
Vali Koca konusmasinin sonunda yillar önce Karaman’dan Makedonya’ya göç eden çok sayida Türk vatandasinin oldugunu belirterek, her yil Karaman’da gerçeklestirilen Türk Dil Bayraminda Makedonya’dan gelen misafirleri agirladiklarini ifade etti.
Makedonya Büyükelçisi Sayin Goran Taskovski de yaptigi konusmasinda, “Sayin Valim öncelikle bizlere zaman ayirdiginiz için size tesekkür ediyorum. Karaman’a gerçeklestirdigim ilk ziyaret ve gördüm ki, Karaman dünyanin bakis açisini da degistiren ünlü sahsiyetler yetistirmis bir sehirdir. Ben özellikle bize böyle bir ziyaret programini düzenleyen Fahri Konsolosu Ahmet Ziya Gündüz’e tesekkür ediyorum. Makedonya ve Türkiye her alanda iyi iliskilere sahip iki ülkedir. Türkiye Makedonya’nin gerçek bir dostu olan ülkedir. Bizi en çok baglayan öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk o zaman ki Makedonya sinirlari içerisinde bulunan Selanik'te dogdu. Ben de Manastir’da dogdum ve orada yasiyorum. Manastir’da M.Kemal Atatürk'ün Askeri Rüstiyede okudugu ve yasadigi yerdir. Biz orayi Mustafa Kemal sehri olarak adlandiriyoruz. Bunun anisina Manastir’da Mustafa Kemal Atatürk'ü tanitan bir müze bulunmaktadir. Son iki yilda Türk yatirimcilarin Makedonya'ya ilgisi artti ve Makedonya’da bir çok yatirim gerçeklestirildi. Bu yatirimlar Makedonya'daki issizligin azalmasina katki saglamistir. Dis ticaret hacmimiz 500 milyon dolar civarinda olup, bu rakam düsük bir seviyededir. Hedefimiz her iki ülke Basbakaninin belirttigi gibi ticaret hacminin bir milyar dolara ulasmasidir. Iki ülke arasindaki ticaret hacmini artirmak için umarim Karaman’in katkisi da çok olacaktir. Sadece ticaret, ekonomi ile degil kültürel aktivitelerle de Karaman’in etkisinin artmasini istiyoruz. Ziyaretlerimizi arttirarak bu bölge ile daha güçlü iliski içinde bulunmak istiyoruz.”dedi.
Makedonya Cumhuriyeti Konya ve Karaman Fahri Konsolosu Ahmet Ziya Gündüz’de “Makedonya Cumhuriyeti’nin Konya ve Karaman illerindeki Fahri Konsolosu olarak 2008 yilinda göreve basladim. 2009 yilinda Konya’da Disisleri Bakanimiz Sayin Ahmet Davutoglu Konsolosluk ofisimizin açilisini yaptilar. Konya'da var olan Konsolosluk Ofisinin sembolik olarak bir benzerinin Karaman'da açilabilecegini düsünüyorum. Çünkü Fahri Konsolosluklarin dünyaya açilan pencerelerdir” diye konustu.
Ziyaret anisina Seref Defterinin Makedonya Büyükelçisi Sayin Goran Taskovski tarafindan imzalanmasinin ardindan, hatira fotografi çekildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284