Maliye Ev Sahiplerinin Pesinde

Gelir Vergisi dönemi yaklasti, Maliye harekete geçti Kira geliri olan 1 milyonu askin ev sahibine mektup gidecek, `Vergini öde, yoksa cezasi agir` denilecek.

Maliye Ev Sahiplerinin Pesinde

Maliye Bakanligi, 2013 yilinda vergi gelirlerini artirmak amaciyla, kira gelirini gizleyen veya eksik beyan edenlerin pesine düsecek. Bakanlik, kira geliri olan 1 milyon 50 bin ev sahibine mektup göndererek, 'Vergini öde' diyecek. Ev sahiplerinin kira gelirlerini dogru beyan etmeleri için SMS gönderimi de yapilacak. Mükellefler gazete ilanlariyla da uyarilacak. Kira geliri elde edenler, 25 Mart'a kadar beyanda bulunmazlar veya eksik beyanda bulunurlarsa agir cezalarla karsilasacak. Kira geliri vergisinin ilk taksit ödemesinin son günü olan 1 Nisan tarihine kadar parayi yatirmayanlara da cezai yaptirimlar uygulanacak.
GÜNLÜK FAIZ ISLIYOR
Maliye'nin teknolojik altyapisinin güçlendigine dikkat çekilerek, kira gelirinin dogru beyan edilmemesi halinde ödenecek ceza miktarlarina deginilecek. Beyanda bulunmayanlarin banka veya tapudan alinan bilgilerle tespit edilmesinin kolay olduguna dikkat çekilecek. Ev sahibi kira geliri elde ettigi halde beyanname vermezse 3 bin liralik istisna tutarindan yararlanamiyor. Ayrica beyannamesini verene kadar günlük faiz uygulaniyor. Tespit edilmesi halinde beyanname vermeyenlerden geriye dönük 5 yillik vergi borcu da faiziyle birlikte tahsil ediliyor.
GEÇEN YIL 895 BIN BEYANNAME DOLDURULDU
Geçen yil Önceden Hazirlanmis Kira Beyanname Sistemi ile 894 bin 991 Gayrimenkul Sermaye Iradi (GMSI) beyannamesi doldurulmustu. Bu yil yeni eklenecek 155 bin ev sahibi ile toplam 1 milyon 50 bin kira geliri elde eden mükellefe mektup gönderilecek. Lisansli Emlak Müsavirleri Dernegi Baskani Karabet Hemengül, ilk kez geçen yil uygulanan, sistemin çok basarili oldugunu belirtti. Hemengül, "Vergi toplama yönünde çok dogru bir adim atildi. Bu yil da ayni basarinin yakanlanmasini bekliyoruz" seklinde konustu.
Kaynak: Takvim
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284