Marmara Depreminin Üzerinden 14 Yil Geçti

17 Agustos’ta meydana gelen büyük Marmara depreminin üzerinden 14 yil geçti. 70 binden fazla kisinin hayatini kaybettigi depremin acisi hala tazeligini korurken depremin yildönümünde Insaat Mühendisleri Odasi Baskani Mustafa Çolakoglu, depremin en çok denetimsiz binalari etkiledigini söyledi.

Marmara Depreminin Üzerinden 14 Yil Geçti

Çolakoglu yaptigi açiklamada, “Yakin zamanda meydana gelen Dinar-Adana-Ceyhan ve Kocaeli depremi genel olarak degerlendirilirse olusan hasarlarda çok çesitli faktörlerin etkili oldugu bilinmekle birlikte ana faktörün yapim kalitesi ve zemin özellikleri oldugudur. 1 Ekim 1995 Dinar depreminde (m=5.9) dinar ilçesinde mevcut binalarinin yaklasik % 40’dan fazlasi göçmüs veya agir hasar görülmüstür. 27 Haziran 1998 Ceyhan depreminde (m=6.3) sonrasi yapilan incelemelerde depremin yapilar üzerinde neden oldugu agir hasarlarda yapinin hatalarinin yaninda zeminin sivilasmasinin neden oldugu anlasilmistir. 17 Agustos 1999 Kocaeli depremi (m=7.4) hasar gören yapilar incelendiginde tasiyici sistem proje yetmezligi ve imalat hatalarinin yaninda, zeminin özellikleri insaatin sebep oldugu yikim ve hasarlar önemli yer tutmaktadir. Deprem sonrasi yapilan gözlemlerde yapilarinin üst yapilari zarar görmedigi halde devrilen, egilen ve zemine görülen birçok yapiya rastlanmistir. Bodrumsuz yapilan veya temelleri yüzeye oturan çogu binalarda düsey sapmalar meydana gelmistir. Yeni son yasanan depremlerde edinilen bulgular yerel zemin kosullarinin hasar dagilimi açisindan önemli oldugunu göstermektedir. 1999 Adapazari, Gölcük ve Yalova’da meydana gelen hasar dagilimlari zemin en önemli faktör oldugunu ortaya çikarmistir” dedi.
Çolakoglu, depremde saglam bina formülünün ise “Bina yapilacak yer fay hatti üzerinde bulunmamali, tasiyici sistemlerin projesi olusturulurken deprem yönetmeligi dikkate alinmalidir. Yikilan binalarda kolon-kiris birlesiminin yerlerinin sikça koptugu dikkate alinarak bu bölgede etriyeler daha sik kullanilmalidir. Binalar temelinden çatiya kadar insaat mühendisinin kontrol ve gözetiminde yapilmalidir. Tasiyici sistemlerinin beton hazir beton, demiri nervürlü olmalidir. Elle atilan beton ile düz ve yumusak demir kesinlikle kullanilmamalidir. Beton kati kivamda dökülmeli bu asamada su katilmamalidir. Midye kabuklari ve çamurlu malzemeler üzerine kirma tas miciri ve yikanmis kum kullanilmalidir. Zamanla paslanip özelligini yitirmemesi için demir tamamen beton içerisine gömülmelidir. Yeni yapilan yapilar artik hiçbir gerekçeye; elde olmayan hiç bir nedene siginilmayacak kadar kesin bir biçimde depreme dayanikli yapilmalidir. Hedef kesin bir biçimde depreme dayanikli yapidir. Artik bu hedeften bir adim geri düsünülemez. Yapilar insaat mühendisinin kontrol ve denetiminde yapilirsa siddetli sarsintilar dahi zarar verilmeden atlatilabilir” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284