Mayıs Sonunda Hızlı Tren’e Kavuşuyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, `2023 hedeflerimiz doğrultusunda demiryolu yatırımlarına devam ederek, 5 bin 509 kilometre daha yeni hattımızı tamamlayarak 17 bin 525 kilometre demiryolu uzunluğuna ulaşacağız` dedi.

Mayıs Sonunda Hızlı Tren’e Kavuşuyoruz

"Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattında Balışeyh-Yerköy-Akdağmağdeni kesiminde Mart'ta test sürüşlerine başlayıp, projeyi 2020 yılı 2. çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz"

Yapımı devam etmekte olan 393 kilometre uzunluğundaki Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattında Balışeyh-Yerköy-Akdağmadeni kesiminde Mart ayı içerisinde test sürüşlerine başlamayı ve projeyi 2020 yılı 2. çeyreğinde tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Bakan Turhan, şunları kaydetti:
"Yüksek hızlı tren hatlarının yanı sıra yük ve yolcu taşımacılığının birlikte yapılabileceği 200 kilometre/saate uygun hızlı tren hatları inşa ediyoruz. Bu kapsamda Bursa-Bilecik, Sivas-Erzincan, Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice-Mersin-Adana, Adana-Osmaniye-Gaziantep olmak üzere toplam bin 626 kilometre hızlı tren hattı ve 429 kilometre konvansiyonel demiryolu yapım çalışmalarına da devam ediyoruz. Konya, Karaman ve Kayseri’den gelen yüklerin Mersin Limanı’na daha hızlı aktarılmasını sağlayacak 423 kilometrelik Konya-Karaman-Mersin-Adana Hızlı Tren projesinin 102 kilometrelik Konya-Karaman kesimindeki sinyalizasyon yapım çalışmalarını tamamlayarak, Mayıs sonunda hızlı tren işletmeciliğine geçeceğiz. Devam eden projelerimizin yanı sıra 2 bin 491 kilometrelik kesimde etüt-proje çalışmaları tamamlandı. 6 bin 434 kilometrelik kesimde proje hazırlama çalışmaları sürüyor. Böylece toplam 13 bin 21 kilometrelik demiryolu hattında yapım, ihale ve etüt-proje çalışmalarına devam ediyoruz. Diğer taraftan Marmaray sayesinde demir raylarla Asya’yı Avrupa’ya bağladık. Bir dönem uğruna türküler yakılan, şiirler dizilen, geciken ama hiç gelmemezlik yapmayan treni tekrar vatandaşımızın gündemine taşımayı başardık. Ülkemizi yeniden demir ağlarla örme hedefleri kapsamında 2003 yılında 10 bin 959 kilometre olan demiryolu uzunluğunu bin 213 kilometresi YHT hattı olmak üzere 12 bin 803 kilometreye çıkardık. Çift hatların oranını ise yüzde 5’ten yüzde 12’ye yükselttik. 11 bin 590 kilometre uzunluğundaki konvansiyonel demiryolu hatlarını adeta yeniden yapılmışçasına tamamen yeniledik. Asırlardır el değmeyen demiryollarımızın tamamını yenilemekle kalmadık, sinyalizasyonlu ve elektrifikasyonlu hale getirdik. 2003 yılında 2 bin 505 kilometre olan sinyalli hat uzunluğunu 6 bin 382 kilometreye çıkardık. 2 bin 312 kilometrede de çalışmalara da devam ediyoruz. 2003 yılında 2 bin 82 kilometre olan elektrikli hat uzunluğumuzu ise artırarak 5 bin 753 kilometreye ulaştırdık. 785 kilometrede de çalışmalarımız devam ediyor. 2023 yılında elektrikli ve sinyalli hat oranını yüzde 77 ulaştırmış olacağız."
"Önümüzdeki dönemde 38 adet OSB, özel endüstri bölgesi, liman ve serbest bölge ile 36 adet üretim tesisine yönelik toplam 294 kilometre uzunluğunda iltisak hattı daha yapacağız"
Kurulan lojistik merkezlerle sanayicilere, karayolu, demiryolu, denizyolu erişimi ile kombine taşımacılık imkanı sunmaya başladıklarını vurgulayan Bakan Turhan, "Planladığımız 25 adet lojistik merkez tamamlandığında sektöre 72,6 milyon ton ve 4 milyon TEU ilave taşıma imkânı ile 16,2 milyon metrekare konteyner stok ve elleçleme sahası sağlayacağız. Bugüne kadar 9 adet lojistik merkezi hizmete açtık. Yapımları tamamlanan Mersin (Yenice), Konya (Kayacık) lojistik merkezlerini bu yıl hizmete açacağız. Kars ve İzmir Kemalpaşa lojistik merkezlerin yapım çalışmalarına devam ediyoruz. Sivas lojistik merkezin sözleşmesi imzalandı, yapım çalışmalarına bu yıl başlıyoruz. Karaman, Bilecik (Bozüyük), Kayseri (Boğazköprü), Mardin, Bitlis (Tatvan), Şırnak (Habur) ve İstanbul (Avrupa Yakası) lojistik merkezlerinin de ihale, proje ve kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Kara limanı da dediğimiz organize sanayi bölgelerini demir ağlarla birbirine bağlayarak iş adamlarımızın rekabet gücüne güç de katıyoruz. Halen toplam uzunluğu 433 kilometre olan 281 adet iltisak hattımız mevcut. Önümüzdeki dönemde 38 adet OSB, özel endüstri bölgesi, liman ve serbest bölge ile 36 adet üretim tesisine yönelik toplam 294 kilometre uzunluğunda iltisak hattı daha yapacağız" diye konuştu. İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284