Mehmet Aydogdu’ya Sükran Plaketi

50 yil önce Belçika’ya yerlesmis olan Türk isçi göçünün, Belçika Türk toplumunun içinden çikmis, sivil toplum örgütlerinden Belçika Atatürkçü Düsünce Dernegi, Belçika Türk Dernekler Birligi, Diyanet Vakfi, Belçika Islam Federasyonu, Fedactio, bir araya gelerek, 50.yil anma gecesi düzenlediler.

Mehmet Aydogdu’ya Sükran Plaketi

50. Yil Platformu çatisi altinda bir araya gelen ve 600’ze yakin dernegi temsil eden bu bes büyük federasyonlar gecesinde, 50 yila damga vurmus, Türk toplumunun bu günlere gelmesinde büyük katkida bulunmus ve Belçika’da önemli sahsiyetler olmuslara birer sükran plaketi verildi.
Brüksel Kongre Sarayi’nda düzenlenen ve çok sayida davetlinin katildigi gecede, 50. Yil Platformu Genel Koordinatörü Coskun Beyazgül, TC Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Basbakan Yardimcisi Joëlle Milquet, Basbakan Yardimcisi Didier Reynders, Brüksel Hükümeti Ulastirma Bakani Brigitte Grouwels, Brüksel Bölge Basbakani Rudi Vervoort ile Charleroi Belediye Baskani Paul Magnette, 50. yilla ilgili birer konusma yaptilar. Geceye katilmasi beklenen ancak katilamayan Basbakan Elio Di Rupo’nun 50. yil mesaji ise, sine vizyon gösterisiyle yansitildi.
Büyükelçi Mehmet Hakan Olcay, konusmasinda, “ Belçika toplumuna her alanda katkida bulunan hem de varliklariyla iki ülke arasindaki baglari güçlendiren ve saglam bir köprü olusturan Belçika Türk toplumunun degerli üyelerine Türkiye Cumhuriyeti adina sükranlarimizi sunuyorum” diye konustu
Konusmasini sine vizyon gösterisiyle yapan, Basbakan Elio Di Rupo ise, konusmasinda sunlari söyledi: “Bu büyük tarihi ani sizinle yasamamiz bizim için büyük bir onurdur. Belçika’ya gelen ilk Türkler çok zor sartlarda mücadele verdiler. Güzel ülkelerini, dilini ve kültürünü bilmedikleri baska bir ülke için terk ettiler. Türklerin isçi sinifindan vatandas sinifina geçerek, Belçika’ya göç eden en önemli toplumlarindan biri haline geldigini vurguladi. Bu insanlarin göstermis olduklari cesaretin mutlaka yeni nesillere aktarilmasi sart”
Gecenin sonunda, ödül töreni yapildi. Ödül töreninde 50 yila damga vurmus kisiler sükran plaketleri verildi. Plaket verilenlerin arasinda Galatasaray baskani Ünal Aysal, sanatçi Mehmet Aydogdu, futbolcu Sinan Bolat ve Isadami Ahmet Tanrikulu gibi isimler yer aldi. Rahmetli Baris Manço’ya ise özel bir plaket verildi.
Sanat/Kültür ve Siyaset alanlarinda gösterdigi basaridan dolayi ödülünü Belçika Federal Basbakan yardimcisi Didier Renyders tarafindan verilen Mehmet Aydogdu ise basina sunlari söyledi: “Babam Semsettin Aydogdu 1964 yilinda Karaman’dan Belçika’ya gelmistir. Hem göç hem de ailevi yasantisi için yeni bir baslangiç olmustur. O dönemlerde Belçika savas sonrasi ekonomisini düzeltmesi gerekiyordu. Avrupa’da ceyran eden kömür savasini kazanmasi lazimdi. Ayni zamanda Belçika Avrupa’nin insasina getirmesi gerektigi katkiyi saglamasi lazimdi. 1961 yilinda Belçika’da 350 tane Türk vardi. 1964 anlasmasi sonucuyla bugün 250 bin Türk var. Babam gibi ve esini takiben 1970’de Belçika’ya giden annem Sükran gibi birçok insanlar gerçi kahramanlardir. Onlar Türk toplumun önemli bir ilerleme kaydetmesine ön ayak olmuslardir. Bu gün bu görev bizlere düsmektedir. Türk kimliginin ve Türkçenin hem Belçika hem de Avrupa’da yasamaya ve yayilmaya devam etmesi bizler için gerçi bir dava olmalidir. Yasliliklari nedeniyle bu gün benimle birlikte olamayan annem ve babama bu onur plaketini armagan etmek isterim. 50 yildir burada yasayan herkese ve de hayatini buralarda kaybedenlerin ailelerine bir sey demek isterim. Hayatinizin önemli bölümünü Belçika’ya verdiginiz için ve bu ülkeyi birlikte insa etmemize yardimci oldugunuz için, bizlerin bu günlere gelmemize vesile oldugunuz için tesekkürleri sunarim” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284