Memura 24 Yeni Hak

2,5 milyon devlet memurunu yakindan ilgilendiren 24 maddelik tasari Basbakanlik`ta.

Memura 24 Yeni Hak

Hükümet ile sendikalar arasinda geçen yil yapilan toplu sözlesme görüsmelerinde anlasmazlik sebebiyle karara baglanamayan sosyal haklarda sona gelindi.
2,5 milyon devlet memurunu yakindan ilgilendiren 24 maddelik tasari tamamlanarak Basbakanlik'a gönderildi.
Buna göre sözlesmeli personele yiyecek yardimi yapilacak, emekli olanlara ödenen tazminat gösterge rakami artirilacak, ILKSAN üyeligi tüm Milli Egitim Bakanligi çalisanlari açisindan istege bagli hale getirilecek. Ayrica '112 Acil'de görev yapan saglik personeline ek ödeme oraninin artirilmasi, PTT dagiticilarina 20 lira ücret ödenmesi ile imam ve müezzinlere dini bayramlarda fazla mesai ücreti verilmesi de düzenlemeler arasinda yer aliyor.
Geçen yil ilk kez yapilan toplu sözlesmede hükümet ile sendika arasinda anlasma saglanamamasi üzerine Hakem Kurulu devreye girmisti. Görüsmelerin anlasmazlikla sonuçlanmasi sebebiyle sosyal ve mali haklarda yapilmasi planlanan iyilestirmeler de karara baglanamamisti. Toplu sözlesme sürecinin ardindan Çalisma Bakanligi ile sendikalar, Kamu Personeli Danisma Kurulu'nda bir araya gelerek talepleri ele aldi. Kasimdan bu yana süren toplantilarda iyilestirmeler belirlendi. Sendikalarin 161 madde ile ilgili talepleri ilgili bakanlara sunuldu. Bakanliklarin degerlendirmelerinin ardindan taleplerden 24'ü kabul edildi.
Çalisma Bakani Faruk Çelik de Bakanlar Kurulu'nda memurlarla ilgili yapilacak iyilestirmelere iliskin sunum yapti. Karar altina alinan konu basliklariyla ilgili olarak Basbakanlik'ta üst düzey bakanlik yöneticileri bir toplantiya çagrilarak belli maddelerde mutabakat saglandi. Düzenlemelerin kisa sürede Meclis'ten geçerek yasalasmasi bekleniyor. Yeni düzenlemeye göre, sözlesmeli personele yiyecek yardimi yapilacak. Bu maddeden yaklasik 170 bin sözlesmeli memur faydalanacak. Bir diger madde ise emekli olacak memurlari ilgilendiriyor. Emeklilere ödenen tazminat gösterge rakami artirilacak. Böylece emekli olurken verilen tazminat artacak. Bir baska düzenleme ile burs alan veya devletçe tarafindan okutulan çocuklar için aile yardimi ödenegi verilecek. Yapilacak yeni düzenleme ile memurlarin bölge siniri esas alinarak yapilan seyyar görev tazminati ödemelerinde il siniri esas alinacak. Kurum ve kuruluslarin belediye ve mücavir alan sinirlari disinda olan konutlarinin hizmet tahsisli konut kapsamina alinarak bu konutlardan kira bedeli alinmamasi saglanacak. KIT'lerde kidem ücretinin hesabinin ay hesabi üzerinden yapilmasi saglanacak. Itfaiyeci kadrolari genel idare hizmetleri olarak, Kültür ve Turizm Bakanligi'ndaki 'enformasyon memuru' kadro unvani ise 'turizm arastirmacisi' olarak degistirilecek. Yüksekögretim kurumlari disiplin kurullarinda sendika temsilcisi bulunacak. ILKSAN üyeligi tüm Milli Egitim Bakanligi çalisanlari açisindan istege bagli hale getirilecek. Sözlesmeli personel dahil olmak üzere Saglik Bakanligi 112 Acil saglik hizmetlerinde görev yapan saglik hizmeti personelinin ek ödeme orani artirilacak. Yatakli tedavi kurumlarinda normal mesai saatleri disinda nöbet tutan saglik personeline verilen nöbet ücretinin dini Bayram günlerinde yüzde 20 artirimli ödenmesi saglanacak. Yeni düzenleme ile ek ödemenin tabip disi personele herhangi bir katkiya bagli olmaksizin her ay ayliklariyla birlikte ödenmesi mümkün olacak. TRT'nin verici istasyonlari ve haber müdürlüklerinde bilfiil çalisan personele koruyucu gida yardimi verilecek. Yayinda ve verici istasyonlarinda çalisan personele ise giyim yardimi yapilacak. PTT'de görev yapan dagiticilardan ayni zamanda araç kullanarak dagitim yapanlara aylik ilave 20 lira ödenecek.
Tapu ve kadastro kadrolarinda ve sözlesmeli personel pozisyonlarinda bulunanlardan kadastro hizmetlerinde görevlendirilen ve arazide fiilen çalisanlara kadastro tazminati ödenecek. Devlet Demiryollari personeline ve yakinlarina demiryollarinda yilda iki kez ücretsiz seyahat hakki taninacak. Devlet Tiyatrolari ve Devlet Opera ve Balesi'nde çalisan sözlesmeli personele fazla çalisma ücreti verilecek. Orman yanginlari ile bilfiil mücadele edenlere koruyucu giyim ve donanim malzemesi saglanacak; yanginlarda hava vasitalarinda fiilen görev yapanlara yangin tazminati verilecek. Normal çalisma saatleri disinda orman yanginlarina dogrudan bilfiil müdahale edenlere döner sermaye bütçesinden karsilanmak üzere fazla çalisma ücreti ödenecek. Imam-hatip ve müezzin-kayyimlara, dinî Bayram günlerinde fiilen çalistiklari her gün fazla çalisma ücreti verilecek.
Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284