Memura Büyük Af Geliyor!

Tüm memurlarin geriye dönük 17 yillik sicilleri affedilecek. Atilma zorlasacak. Disiplin cezasi alan aday memurun memuriyet umudu devam edecek.

 Memura Büyük Af Geliyor!

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, memuru sevindirecek 3 af paketi hazirladi. Bakanligin hazirladigi "Memurlar ile Diger Kamu Görevlilerinin Bazi Disiplin Cezalarinin Affi Hakkinda Kanun Tasarisi Taslagi" ile memurlarin tüm disiplin suçlarinin affedilmesi öngörülüyor. Taslaga göre memurlar ve diger kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmus olanlar hakkinda 1 Ocak 1995'den 11 Eylül 2012'ye kadar islenmis fiillerden dolayi verilmis disiplin cezalari bütün sonuçlariyla affedilecek.
'Yüz kizartici'ya yok
Ancak; devletin sahsiyetine karsi islenen suçlarla, basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, sahtecilik, inanci kötüye kullanma, dolanli iflas gibi yüz kizartici veya seref ve haysiyet kirici suçlar, kaçakçilik, resmi ihale ve alim satimlara fesat karistirma ile devlet sirlarini açiga vurma suçlari nedeniyle görevleriyle sürekli olarak ilisik kesilmesi sonucunu doguran disiplin cezalari kapsam disinda.
Kapsama giren disiplin cezalari affedilirken, suçu isleyenler hakkinda disiplin sorusturmasi ve kovusturmasi yapilamayacak. Süren disiplin sorusturma ve kovusturmalari islemden kaldirilacak. Kesinlesmisler uygulanmayacak. Disiplin cezalari affedilenlerin sicil dosyalarindaki disiplin cezalarina dair kayitlar, ilgililerin müracaati aranmaksizin hükümsüz kalacak ve dosyalarindan çikarilacak. Disiplin cezalarinin affi, ilgililere geçmis süreler için özlük haklari ve parasal yönden bir talep hakki vermeyecek.
Asker kapsam disi
Aldiklari disiplin cezalarina karsi daha önce dava açan memurlar, af yasasi çiktiktan sonra 30 gün içinde davaya devam etmek istediklerini mahkemeye bildirmedikleri takdirde dava düsmüs sayilacak. Davasindan vazgeçmeyen, ancak sonunda davayi kaybeden memurlar da bu aftan yararlanabilecek. Memura getirilen sicil affindan 926 sayili Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayili Uzman Jandarma Kanunu, 3269 sayili Uzman Erbas Kanunu ile 357 sayili Askeri Hakimler Kanunu'na tabi personel yararlanamayacak.
Memuriyetten atma zorlasiyor
Hazirlanan bir baska tasariyla da memuriyetten atilma bir kademe zorlastiriliyor. Tasari, 657 sayili kanunun 129'uncu maddesinde yer alan "memurluktan çikarma cezasi" ifadesinin "kademe ilerlemesinin durdurulmasi ve memurluktan çikarma cezasi" olarak degistirilmesini öngörüyor. Buna düzenlemeyle savunma hakkinin kapsami genisliyor. Memura, atilma öncesi kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi verilmesinin önünü açiyor.
Aday memura yeni haklar var
Aday memurlar 1 yillik adaylik süresi içerisinde, ise birkaç defa geç gelmek gibi en küçük disiplin cezasi aldiklarinda asil memuriyete geçme hakkini kaybediyorlar. Yeni tasariyla devlet memurlugundan çikmayi gerektiren fiiller hariç, disiplin cezasi alan aday memurlarin memurlukla iliskileri kesilmeyecek. 657'nin ilgili maddesinde yapilacak degisiklikle ayliktan kesme cezasi alan aday memurlar, iliskileri kesilmek üzere disipline sevk edilecek.
Kaynak: Bugün

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284