Memura Yeni Model Geliyor

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Çelik`in Bakanlar Kurulu`na yaptigi sunumun ayrintilari ortaya çikti.

Memura Yeni Model Geliyor

Kamudaki farkli isimler adi altinda bulunan parçali personel rejimi tek statüye indirilecek.
Bugün'ün haberine göre: Kamuya farkli adlar altinda yapilan memur alimlari devletteki personel yapisini parçaladi. Kamudaki memurlar, farkli kanunlar çerçevesinde sözlesmeli personel, geçici isçi, kapsam disi personel gibi adlar altinda çalisiyor. Ayni isi yapan ancak ayni maas ve sosyal haklara sahip olmayan personel rejiminin bastan asagi degismesi için dügmeye basildi.
1965'TEN BU YANA GELEN KANUN DEGISIYOR
1965 yilindan bu yana yürürlükte olan 657 sayili kanunun degistirilmesi amaciyla Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik'in Bakanlar Kurulu'na yaptigi sunumu ortaya çikti. Basbakan Erdogan'in daha detayli çalisilmasini istedigi dosyaya göre kamudaki çalisma statüleri birbirinden çok farkli.
Bakanlar Kurulu'nda kabine üyelerini bile sasirtan rapora göre, devlet kurumlarindan 2 milyon 165 bin 554 memur görev yapiyor. Bu memurlarin hepsi 657 sayili kanuna tabi çalisiyor. Yine devlet kapisinda 657'ye tabi ancak sözlesmeli 4B statüsünde gözüken 48 bin 230 personel bulunuyor. Diger sözlesmeli basligi altindaki kamu çalisani rakami ise 109 bin 65 kisi.
Devlet kapisindan geçimini saglayan kamu isçi sayisi da ve çesitliligi de azimsanamayacak kadar fazla. Devletten 296 bin 476 kamu isçisi maas alirken, bunlarin 131 bin 424'ü belediyelerde görev yapiyor. 62 bin 462 kamu isçisi ise Kamu Iktisadi Tesebbüsleri (KIT) çatisi altinda gözüküyor. Devlet 30 bin 896 isçiyi ise geçici isçi statüsünde çalistiriyor. Bunlar 11 ay üzerinden devlette görev yapiyor. Geçici isçinin yani sira baska bir çalisma modeli ise geçici personel. Sosyal haklari kisitli olan geçici personelin sayisi ise 21 bin 569. Kamu kurumlarinda memur çatisi altinda yer alan baska bir kadro ise kapsam disi personel. Tamami KIT'lerde gözüken bu çalisanlarin sayisi 1.906.
BASBAKAN'DAN TALIMAT
Ayni kanun çatisi altinda farkli alim mevzuatlari sebebiyle olusan bu parçali yapinin tek statüye indirilmesi için Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'nda yürütülen çalismaya Basbakan Tayyip Erdogan, eklemeler yapilmasi istedi.
SSK ve Bag-Kur mensubu olarak çalisanlarda da benzer karmasikligin bulundugu belirtilerek personel rejiminde derli toplu bir düzen getirilmesi talimati verdi. Bakan Çelik, önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantilarinda dosyanin tamamlanmis halini yeniden sunacak.
Bakanlarin kafasini karistiran istihdam modellerinde yine memurluk çatisi altinda ancak farkli statülerde 3 ayri kadro daha bulunuyor. Bunlar da kendi mevzuatlari çerçevesinde farkli maas ve sosyal haklara sahip. Hakim ve savci kadrosunda 13 bin 580 kamu personeli bulunuyor. Üniversitelerde görev yapan ögretim elemani sayisi da 108 bin 546. Türk Silahli Kuvvetleri bünyesinde ise uzman, subay, generale kadar kadrolu asker sayisi ise 200 bin 692.
Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284