Memurlara 42 Gün Izin Müjdesi

Memurlar da 42 gün izin yapacak. Sürpriz karar Çalisma Bakani Faruk Çelik baskanligindaki toplantida alindi.

Memurlara 42 Gün Izin Müjdesi

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi 2,4 milyon memurun yillik izin süresini uzatacak yeni bir tasari taslagi hazirladi. Düzenleme, memurlarin halen 30 gün olan yillik ücretli izin hakkini 42 güne çikariyor.

Memurun yillik ücretli izin süresi uzuyor. Çalisma Bakani Faruk Çelik baskanliginda yapilan toplantida 2,4 milyon memurun yillik izin süresini 8 ila 12 gün uzatacak bir karar alindi. Yasa yetisirse memur bu yildan itibaren yaz tatilini daha fazla yapacak.
'Gün' yerine 'is günü'
Memurun yillik izin süresini uzatacak olan "Devlet Memurlari Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun Tasarisi Taslagi" mevcut kanunda yer alan yillik izinle ilgili 102'inci maddede yer alan "gün" ifadesinin "is günü" olarak degistirilmesi öngörülüyor. Yasada yapilacak bu degisiklikle memurlarin magduriyeti giderilirken isçilerle memurlar yillik izin konusunda ayni haklara kavusmus olacaklar.
Yapilacak bu düzenleme sayesinde memurlarin yillik hesabi tümden degisecek. Halen hizmet süresi 10 yilin altinda olan memurlar yilda 20 gün, 10 yildan uzun süredir kamuda görev yapan memurlar ise yilda 30 gün ücretli izin kullaniyor.
12 gün ilave olacak
Ancak bu 20 ve 30 güne is günlerinin yani sira zaten hak edilmis olan cumartesi ve pazardan olusan haftalik tatil günleri de dahil edildigi için, memur aslinda 22 is günü izin kullanmis oluyor. Yeni düzenlemeyle yillik izin hakki "is günü" üzerinden hesaplanacak. Dolayisiyla 10 yilini henüz doldurmamis bir memur 20 is günü olan izin hakkini kullanmak istediginde, 7 günlük her bir hafta 5 gün sayilacak. Böylece bu memurlar toplamda 20 yerine tam 28 gün tatil yapmis olacak. Ayni sekilde 30 is günü izne hak kazanan memurlar da 30 is gününü ancak 6 haftada dolduracaklari için toplamda 42 gün tatil yapabilecekler.
Sendikalar talep etti hükümet sicak bakti
Basta yillik izin olmak üzere memura bir dizi yeni sosyal haklar getirecek yasa tasarisi taslagi büyük ölçüde tamamlandi. Çalisma Bakanligi tarafindan hazirlanan yeni taslak, son yapilan Kamu Personeli Danisma Kurulu toplantisinda Memur-Sen ve yetkili sendikalardan gelen ve isveren heyetince "olumlu" karsilanan taleplerden olusuyor. Taslaktaki yeni haklar konusunda, ilgili bakanlik ve kurumlarin görüslerinin de alindigi ögrenildi.
Açiktan atanan memura da var
Devlet memurlarina ilave yillik izin hakki getiren taslak düzenlemede açiktan vekil olarak görev yapan devlet memurlarina da izin müjdesi çikti. Taslaga eklenen ikinci maddede, "En az bir yil açiktan vekil olarak görev yapanlar devlet memurlari kadar yillik izin hakkina sahip olurlar" ifadesine yer verildi. Buna göre, açiktan atamayla ögretmen, mühendis, mimar gibi hizmetleri sürdürenler de en az 28 gün yillik ücretli izin kullanabilecekler.
Kaynak: Bugün

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284