Memurun Hayati Tamamen Degisecek

Devlet Personel Baskanligi`nin ev sahipliginde Abant`ta toplanan çalistay devlet personel rejimine yön verecek konulari masaya yatirdi.

Memurun Hayati Tamamen Degisecek

Kamuoyunda "yeni 657" olarak bilenen kanun hazirligi kamuda çalisma hayatini sil bastan degistirecek!
Kamuda çalisma hayati sil bastan.... Ilk olarak, kurumlar arasindaki ücret dengesizligi giderilecek. Part-time, evden çalisma, kiralik isçi gibi uygulamalar kamu personeli açisindan da uygulanabilecek. Kamuya performans kriteri geliyor. Kidemli personelin az gelismis illere gönderilmesi sözkonusu...
Geçtigimiz hafta sonu Abant'ta toplanan çalistayda devlet personel rejimine yön verecek konular ele alindi. Devlet Personel Baskanligi'nin ev sahipliginde yapilan toplantida, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, kamu personeline iliskin yürürlükte bulunan kanun ve ikincil mevzuatin günün ihtiyaçlarini karsilamaktan uzak oldugunu, bu nedenle yeni düzenlemelerin yapilacagini söyledi.
Devlet Personel Baskanligi tarafindan 2013 yili içerisinde, ilk olarak, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu yerine yeni bir kamu personel mevzuati çalismalarina baslanacak.
Ikinci olarak, kamu kurumlari arasindaki ücret dengesizligini gidermeye paralel bir sekilde, 2013 ve 2014 yillari içerisinde kamu çalisanlarinin ülke genelinde dengeli dagilimini saglamaya yönelik tedbirler hayata geçirilecek. Diger yandan halen görevi basinda bulunan personelin tayin yoluyla yerlerinin degistirilmesine iliskin bir çalisma yok.
KAMUDA DA 'ESNEKLIK' OLABILIR
Bütçe sunumunda dikkati çeken ve pilot uygulamasina 2013 ve 2014 yillarinda baslanacak bir baska uygulama da esnek çalisma sistemleriyle ilgili. Planlanan sekliyle; kamu personel yönetiminde esnek çalisma sistemine iliskin usul ve esaslar, is güvencesi esas alinarak belirlenecek.
Part-time, evden çalisma, çagri üzerine çalisma, kiralik isçi gibi uygulamalarin kamuda da uygulanabilecegi gerçegi ile karsi karsiyayiz.
IS GÜVENCESI OLACAK
Kamu personeli yapilacak düzenlemeyle, esnek çalisma sekillerine tabi olsa bile, simdi oldugu gibi is güvenceleri olacak, özel sektörde sik sik yasanan isten çikarmalar bu çalisanlar için söz konusu olmayacak.
PERFORMANSA GÖRE ÜCRET TARTISILIYOR
Çalisma Bakanligi'nin bütçe sunumundaki ifadesine göre; çalisma hayatinda basarili olanlarla basarisizlari ayirmak için 'performans degerlendirme kilavuzu' hazirlanacak.
Bu uygulamayla özel sektör isyerlerinde siklikla kullanilan performans kriterinin kamu personeli açisindan da hayata geçecek. Ancak performans ölçümü neye göre yapilacak ve statü hukuku içerisinde kimin bu degerlendirmeleri yapacagi konusu oldukça karmasik. Ayrica performans sonuçlarina göre ücret tespiti de gündeme gelebilir.
VATANDASLAR ÇALISANI BILECEK
Yine 2013 yili içerisinde devreye sokulacak bir baska degisiklik de vatandaslarin çalisanlar hakkinda bilgilendirilmesiyle ilgili. Yapilacak düzenlemeyle, Devlet Teskilati Bilgi Bankasi olusturulacak ve e-devlet yoluyla vatandaslara bilgi verilecek.
PERFORMANS KRITERI TEDIRGIN EDEBILIR
2013'te planlanan bir baska degisiklik de kamu çalisanlarini tedirgin edecek. Bakanlik, sosyo - ekonomik açidan daha az gelismis bölgelerde nitelikli hizmet sunumu için deneyimli çalisanlarin bu bölgelerde istihdamina önem ve öncelik verilecegini açikladi. Bir bakima büyük sehirlerde görev yapan kidemli ve nitelikli personelin az gelismis il ve ilçelere gönderilmesi söz konusu olabilecek.
SÖZLESMELI PERSONEL KAVRAMI KALKIYOR
Abant'ta yapilan "Kamu Personel Sisteminin Sorunlari, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalistayi'nda bakanlik ve sosyal taraf temsilcileri bir araya gelerek yeni personel sisteminin nasil olmasi gerektigi konusunda çalismalar yaptilar.
Çalistayda genel olarak alti baslik masaya yatirildi. Bu basliklar; kamu kurumlarinin yeniden yapilandirilmasindan, personelin mali haklarina kadar genis bir yelpaze içinde ele alindi. Öne çikan konular arasinda, kamu kesiminde farkli statülerin kaldirilmasi, özlük haklarinin esitlenmesi var.
Sadece memur ve isçi olmak üzere iki statü belirlenmesi genel olarak kabul görmüs durumda. Ayni zamanda sözlesmeli personel konusunun da kamuda istismar edilmesi nedeniyle ya kaldirilmasi ya da istisnai hale getirilmesi hem devlet hem de memur sendikalarinca ortak görüs olarak ortaya çikti.
DIPLOMAYA GÖRE TERFI
Öne çikan bir baska konu da, memurlar arasinda 'kadro' ve 'derece' sisteminin birbirinin içine girmesi. Özellikle yine 2013 yili içerisinde memurlarin ögrenim durumlarina göre kadro derecelerine yükselmelerini saglayacak bir model olusturulacak.
ÇOCUGA IL DISI EGITIM!
Çalistayda ilk kez ortaya çikan konular da var. Örnegin mahrumiyet yerlerine tayin edilen personelin egitim çagindaki çocuklarinin, mali yardim yapilmak suretiyle baska sehirlerde egitim almalarini saglayacak düzenlemeler yapilmasi fikri de ilk kez konusulan konular arasinda. Bu uygulamaya devletin sicak baktigi bilinmekte.
Kaynak: Aksam
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284