Metrekare Oyunu Sona Eriyor

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, ev alan vatandaslarin karsilastigi en büyük sorunlardan biri olan metrekare oyununa son verecek bir adim atiyor. Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar, yapilacak yasal düzenleme ile artik projede, satista ve tapuda evin net metrekaresinin kullanilacagini belirtti.

Metrekare Oyunu Sona Eriyor

Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar, yaptigi yazili açiklamada konut satislarinda yasanan metrekare sorununu çözeceklerini söyledi. Bayraktar, bunun için yasal düzenleme gerektigini belirtirken, TBMM'ye sevk edilecek yeni imar kanun taslagina bir madde ekleyerek metrekareleri netlestireceklerini ifade etti. Bayraktar, vatandaslarin sik sik bu konuda sorunla karsilastiklarini belirterek, projede görülen metrekare ile evin gerçek metrekaresinin birbirinden çok farkli oldugunu söyledi. Bayraktar, "Çalisma yapiyoruz. Farkli metrekareleri kaldiriyoruz. Evin net metrekaresi neyse, belediyeden öyle geçecek, satarken öyle satilacak ve tapuda da o metrekare yer alacak. Bunlari netlestirecegiz" ifadelerini kullandi.
EVE GIRINCE FARKLI
Bayraktar, bu konuda özellikle yabancilarin ciddi sorunlar yasadigini belirtirken, "Yabancilar gelip daire aliyor, 180 metrekare, gidip bakiyor eve 80 metrekare çikiyor. Yok iç bahçe, bodrumdan ilave, balkon diyerek evi büyük gösteriyorlar. Garaj verdim sana diyor, çati verdim diyor. Onu engellememiz lazim. Daire satislarinda istenildigi gibi metrekare gösterme dönemi bitecek. Dairenin izdüsümünden, yalnizca duvarlari çikarak net metrekaresi belirlenecek" dedi.
TÜKETICILER DE SIKAYETÇI
Tüketicileri ciddi sekilde magdur eden metrekare sorunu konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanligi da düzenleme bekliyor. Bakanliga da bu konuda çok sayida tüketici sikayeti ulasirken, iki bakanlik koordineli olarak çalisma karari aldi. Bakanliga ulasan sikayetlere göre, apartman holü, kömürlük, asansör boslugu, merdiven ve kat sahanliklari brüt metrekareye dahil edilerek, satis yapiliyor. Hatta ortak kullanilan otopark, sosyal donati alanlari ve bahçeler de daire brüt alanina ilave edilerek satis yapiliyor. Bu sekilde yapilan satislarla, brüt daire metrekaresi ile net metrekare arasindaki fark yüzde 50'ye kadar çikiyor.
KONUT ALIRKEN NET'I SORUN
Evin net metrekaresi "duvarlar arasinda kalan faydali alan" olusturuyor. Buna göre, konutlarda net metrekare içinde hesaplanmayacak bölümler, kapi ve pencere seritleri, baca çikintilari, hava bacalari, balkonlarin toplaminin 2 metrekaresi, merdiven, sahanlik, asansör, konut basina 4 metrekareden büyük olmamak üzere yapilan kömürlük, kalorifer dairesi, yakit deposu, siginak, kapici dairesi, çamasirlik, bina içindeki garajlar, faydali alan disinda bulunuyor.
Milliyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284