MEVKA, Hollanda’da Girisimcileri Bilgilendirdi

Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Hollanda’ya gelen Mevlana Kalkinma Ajansi (MEVKA) heyeti, Lahey ve Rotterdam’da, destek ve yatirimlar konusunda girisimcileri bilgilendirdi.

 MEVKA, Hollanda’da Girisimcileri Bilgilendirdi

Karaman Valisi Murat Koca baskanliginda Hollanda’ya gelen MEVKA heyeti, Rotterdam Meram Restoran’da, özellikle Konya ve Karamanli isadamlariyla biraraya gelerek, tesvik ve yatirimlar konusunda girisimcilere bilgi verdiler.

Karaman Valisi Murat Koca, “Hollanda’da 45 bin civarinda Karamanli hemserimizin olmasi bizleri son derece memnun etmistir. Burada farkli sektörlerde ticaret yapan Karamanli girisimci sayisinin da çok oldugunu ögrenmis bulunuyoruz. Temennimiz, bu girisimci hemserilerimizin, memleketleri Karaman’a da yatirim yapmalaridir.”
“Türkiye’de 81 ilde, 26 Kalkinma Ajansi var. Bunun birisi de TR-52 dedigimiz (Konya – Karaman) Mevka Ajansi. Karaman, en son nufüs sayimina göre merkez 148 bin, toplamda da 240 bin nufüsa sahip. 81 il içerisinde, nufüs itibariyle 66.siraya tekabül ediyor. Ancak 2011 verileri gösteriyor ki, Sosyo Ekonomik Gelismislik Kriterine göre ise 32. siradayiz.”
“Karaman tarima dayali, endüstrinin öne geçtigi bir ilimiz. Suanda Türkiye’nin biskuvi-çikolata-kek grubundaki ürünlerin üçte ikisi Karaman’da üretiliyor. Bulgur’da Türkiye üretiminin üçte biri, elma da beste biri Karaman’da üretiliyor.”
-ISSIZLIGIN EN AZ OLDUGU IL KARAMAN-
“Türkiye genelinde issizligin en az oldugu il Karaman. Bu anlamda en iyi konumdayiz. Hatta bazi fabrikalarimiz günlük olarak çevre ilçelerden servislerle isçi getiriyorlar. Karaman ve Konya merkezi bir konumdadir. Günes Enerjisi yatirimi çok önemlidir. Bu alanda Türkiye’de yatirim hala çok az. Karaman, günes radyasyon degerinin en yüksek oldugu il. Siz degerli hemserilerimizden, yatirimlarinizin bir kismini Karaman ve Konya’ya yatirim olarak dönüsmesini bekliyoruz.” seklinde konustu.
-LOJISTIK ÜS MERKEZ OLUSTURMAYI AMAÇLIYORUZ-
Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Toktay, “Siz degerli hemserilerimizle birlikte olmak bizlere büyük mutluluk veriyor. Buraya geldigimizde kendimi adeta Karaman’da gibi hissettim. Buraya gelmekteki amacimiz, Karaman ve Konya bölgesinde yapabileceginiz, sizlerle birlikte ortak kar amaci güden yatirimlari tanitmaktir. Sizler Karaman’a gelirseniz son 2 yilda (özellikle ulasim ve ekonomik alanda) bölgemizdeki gelismeyi gözlemleyeceksiniz. Mersin-Konya-Karaman bölgesi olarak basta valilerimiz olmak üzere, ilgili kurumlar ve siyasi partilerin yetkilileri bir bütünlük içerisinde orada bir lojistik üs merkez olusturmayi amaçliyoruz.” dedi.
Karaman Yatirim Destek Ofisi Koordinatörü Turgut Yokus, “Öncelikle buraya gelis amacimiz, Karaman ile Hollanda birbirine çok paralellik arz ettigi içindir. Bizim orasi tarima dayali sanayi çok, ayni durum Hollanda için de geçerli. Bizim günlük süt üretimimiz istenilen oranda degil ve bu konuda Hollanda’nin teknolojik ve iyi üretim yapan tesislerini yerinde görmek istedik. Türkiye’de en fazla yatirim yapan yabanci ülke Hollanda. 2015 yilinda Hollanda’dan 35 milyar avroluk disariya bir yatirim bekleniyor. Bunlardan biz ne kadar fazla yatirim alabilirsek o oranda imkan sunacagiz.”
-YATIRIMCILARA ÜCRETSIZ HIZMET-
“Biz Mevka olarak yatirimcilara her türlü yardimi ücretsiz olarak karsiliyoruz. Bölgemizin yatirim imkanlarini sizlere tanitmak için geldik. Karaman’in ana tarim ürünleri: Elma, Seker Pancari, Misir, Fasulye, Bugday, Arpa, Ay Çekirdegi, Nohut. Ana sanayi ürünleri: Bisküvi, Çikolata, Kek, Sekerleme, Bulgur, Süt Tozu. Karaman’da öne çikan sektörler ise Tarim, Hayvancilik, Sanayi, Dis Ticaret, Maden, Enerji, Turizmdir.” açiklamasinda bulundu.
Hollanda Karamanlilar Federasyonu (HOKAF) Baskani Mustafa Duyar ise, “Üyeler ve hemserilerimize bilgiler vermek için Hollanda’ya gelen Mevka heyetine tesekkür ediyoruz”, dedi.
Vali ve beraberindeki heyet Mustafa Duyar adli hemserimize ait Simit Sarayi ve yine Ercan Uyrum adli hemserimize ait Mercan Balik Restoran’a da ziyaret gerçeklestirdi.
Mevka heyeti bugün Zeist kentindeki TNO Arastirma ve Gelistirme Merkezi’ndeki toplantiya katilacak. Öte yandan Breda kentindeki Özgazi Süt Ürünleri Tesisleri’nde incelemelerde bulunacak ve ayni yerde Hollanda Türk Isadamlari Dernegi (HOTIAD) üyeleriyle tanisma toplantisina katilacak.
 
Mehmet Ali Topcu – ROTTERDAM
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284