MEVKA Karaman Elmasını Masaya Yatırdı

Mevlana Kalkınma Ajansı, Karaman’ın önemli sektörlerinden olan elma ve üzüm sektörlerine yönelik Sirke Üretim Tesisi (Elma– Üzüm) Ön Fizibilite Çalışması hazırladı.

MEVKA Karaman Elmasını Masaya Yatırdı

Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan raporda, sirke üretim süreçleri ele alınarak, sektörün Dünya’daki güncel durumu, Dünya sirke ve fermente sirke ithalatı ve ihracatı ile Pazar durumu analiz edilmiş olup, Türkiye’nin sektördeki konumu irdelenmiştir. Yaş üzüm ve elma sirkesi üretim tesisi yatırımı yapmak isteyen yatırımcılara yol gösterici özelliği ile öne çıkan ön fizibilite çalışması, bölgenin hammadde yönüyle zengin olması, Türkiye’de en fazla üzüm sirkesi tüketilirken bu ürünü ikinci sırada elma sirkesinin izlemesi unsurları göz önüne alındığında söz konusu rapor önem arz etmektedir.
Hazırlanan raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Ajanslar yapıları itibari ile sorumlu oldukları bölgelerde sadece mali destek sağlayan kuruluşlar değil, aynı zamanda o bölgede faaliyet gösteren firmaların altyapılarının güçlendirilmesi, rekabet güçlerinin artırılması ve sektörel gelişmelerin takibinin sağlanması doğrultusunda da çalışmalar yürüten kuruluşlardır. Ajans olarak bizler de bölgemizde yer alan ve ülkemizin kalkınma hamlesine katkı sağlayacak tüm potansiyelleri harekete geçirmek adına faaliyetlerimizi sürdürüyor, bu doğrultuda hazırladığımız sektör raporları ile iş dünyamıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, girişimcilerimize, bölgemizdeki kanaat önderlerine, yatırımcılara, kamu kesimi ve özel sektör temsilcilerine ışık tutmaya çalışıyoruz. Yaş elma, elma suyu ve elma kurusu olarak Karaman ekonomisine büyük katkılar sağlayan elma sektörüne yönelik bu raporu hazırlamaktaki amacımız, elma sektöründen elde edilen katma değerin artırılması ve Karaman Elması’nın kullanımına yönelik yeni bir alan açılmasıdır. Dikili ağaç sayısı bakımından ülkemizde ilk sırada yer alan ve ham madde bakımından oldukça zengin olan şehrimizde bu yönde bir yatırımın yapılması şehrimizin istihdamına, ihracatına ve ekonomisine de yeni bir soluk getireceği kanaatindeyiz.
Raporumuzda ayrıntılı olarak ele aldığımız Sirke Üretim Tesisi’nin şehrimizde hayata geçirilmesi adına yatırımcılarımızı bölgemize davet ediyor, bu minvalde hazırladığımız Sirke Üretim Tesisi (Elma– Üzüm) Ön Fizibilite Çalışması’nın sektör temsilcilerine, girişimcilere, şehrimize ve bölgemize hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Ülger, ayrıca Sirke Üretim Tesisi (Elma– Üzüm) Ön Fizibilite Çalışması’na ajansın www.mevka.org.tr internet sitesinden ulaşılabileceğini ve bu yöndeki çalışmalarının devam edeceğini de belirtti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284