Minik Ellerden Büyük Isler Tohumdan Fidana Projesi Basladi

Ülke genelinde gerçeklestirilen “Minik Ellerden Büyük Isler Tohumdan Fidana Projesi” Ilimizde de uygulanmaya basladi. Il Milli Egitim Müdürlügü ve Orman Isletme Il Müdürlügü ve ÇEKÜD isbirligiyle organize edilen Minik Ellerden Büyük Isler Tohumdan Fidana Projesinin tanitimi geçtigimiz gün Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi`nde gerçeklestirildi.

Minik Ellerden Büyük Isler Tohumdan Fidana Projesi Basladi

Programa Vali Murat Koca, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Vali Yardimcisi Riza Gençoglu, Il Milli Egitim Müdürü Asim Sultanoglu, Orman Isletme Il Müdürü Ismail Çelik, Istanbul Çevre Kuruluslari Dayanisma Dernegi Baskani Süleyman Yorulmaz, daire müdürleri ve ögrenciler katildi.
Orman Isletme Müdürü Ismail Çelik yaptigi konusmada, “Küresellesen dünyada dogal kaynaklarin önemi giderek artmaktadir. Bu durum, uluslararasi sözlesmelerle koruma altina alinmistir. Ayrica dünyamizda dogal kaynaklarin sürdürülebilirligi ve yönetimi konularinda uluslararasi paneller, sempozyumlar yapilmakta ve sonuç bildirgeleriyle dogal kaynaklarin sürdürülebilirligi hedeflenmektedir. Ülkemizde de en önemli dogal kaynaklarimizin basinda ormanlarimiz gelmektedir. Ormanlarimizin faydalari sayilamayacak kadar çoktur. Sevgili çocuklar; yarinin büyükleri olacak olan sizlerde tohumdan yetistireceginiz fidanlarla kuracaginiz ormanlarla birlikte büyüyerek, ülkemizin gelecegini teminat altina alacaginiza olan güvenimi ve inancimi belirtmek istiyorum” dedi.
Milli Egitim Müdürü Asim Sultanoglu’da, “Bir ulusun uygarlik düzeyi üzerinde, yasadigi topraklari agaçlandirmasi ile ölçülür. Gelismis toplumlara baktigimizda agicin yesile büyük önem verdigini görüyoruz. bu gün burada fidan dikiyor olmamiz bu çalisma içerisinde bulunmamiz ögrencilerimizin insanimizin medeniyet algisinin bariz göstergesidir. Dikilecek bu fidanlar yetisip büyüyecek. Gölgesinde insanlar kuslar barinacak tipki degerli ögrencilerimiz gibi onlarda bu fidanlarla birlikte büyüyerek bu ülkeye büyük hizmetlerde bulunacaklardir. Bir atasözünde ifade edildigi gibi bir kusagin diktigi agacin gölgesinde gelecek kusaklar serinler, bu yönüyle agaç dikmek ögrenci yetistirmek sabir gerektirir. Biz bu sabrin meyvelerini daha sonra toplayacagiz. Bu gün diktigimiz fidanlar yarinin dünyasina bir renk bir güzellik katacaktir. Bu gün Güzel Sanatlar Spor Lisemizde baslattigimiz bu çalisma diger 6 okulumuzda devam edecektir” diye konustu.
ÇEKÜD Yönetim Kurulu Baskani Süleyman Yorulmaz, “Tohumdan Fidana Projesi Orman Bakanimiz Veysel Eroglu'nun da gündeminde olan ve kendisine arz ettigimizde çok önemsedigini ve her türlü destegi verecegini belirttigi bir projedir. Ayni sekilde Çevre Bakani Müstesarimiz da projelerimize her türlü destegi verecegini belirttiler. Milli Egitim Bakanligimizin yillardir sürdürdügü destek zaten ortada. Bu proje ilk olarak Atasehir Mustafa Zeki Demir Ilkögretim Okulunda uygulandi ve Ilçe birincisi seçildi. Bugüne kadar pilot uygulama olarak 11 ilde, 119 okulda, 27.308 ögrenciye hitap ettik. Orman haftasinda Orman Genel Müdürümüzün de destegi ile tüm Türkiye’de start vermeyi planliyoruz. Bu proje fidana, agaca, ormana bakis tarzimizi degistirecek nitelikte özgün bir proje. Ben bu projenin Karaman’da basari ile uygulanacagini umuyorum. Bu vesileyle ögrencilerimiz fidan yetistirmenin zorlugunu, zevkini, önemini emek vererek ögrenmis olacaklar” dedi.
Vali Murat Koca ise yaptigi konusmasinda, “Yasadigimiz yüzyilda artan çevre kirliligi, küresel isinma, kuraklik, iklim degisikligi ve günden güne azalan dogal su kaynaklari konusu uluslararasi boyutta agaçlandirma konusuna gözlerin çevrilmesine neden olmus ve sürdürülebilir yesil kusaklarin gelistirilmesinin önemi daha da artmistir. Doga, orman ve agaç sevgisini artirmada, çevre bilincini gelistirmede önemli konulardan biri de tohumdan fidan yetistiriciligini sürdürülebilir tekniklerle gelistirmektir. Bu süreçte dogru yöntemlerin kullanilmasi çevreye verilen zarari da en aza indirecektir. Orman Isletme Il Müdürlügü, Il Milli Egitim Müdürlügü ve ÇEKÜD (Çevre Kuruluslari Dayanisma Dernegi) isbirligiyle hayata geçirilen tohumdan fidana bilinçlendirme ve fidan yetistirme projesi topraklarinin önemli bir kismi çöllesen ve erozyon tehditi altinda bulunan ülkemizde insan eliyle yok alan ormanlarimizin yine insan eliyle kurulmasina katki saglayacaktir. Bu uygulamayla besikten mezara kadar bilinçli bir toplum olusturma birinci önceligimizdir. Bu çalisma gelecegimizin teminati olan yavrularimizi temelden bilinçlendirerek, medeniyetin bir göstergesi olan yesile ve dogaya sahip çikmalarina yardimci olacaktir. Bu projenin ilimize, ülkemize ve insanliga hayirli olmasini diliyorum ve emegi geçenlere tesekkür ediyorum”dedi.
Bir yil içinde Karaman’daki 50 bin ögrencinin 50 bin tohumu toprakla bulusturmasinin amaçlandigi Minik Ellerde Büyük Isler Tohumdan Fidan Projesi tanitim toplantisi Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi bahçesinde protokol üyeleri tarafindan gerçeklestirilen temsili fidan dikimi ve ögrencilere tohumlarin dagitilmasiyla sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284