Miras Vergisi Kaldiriliyor

Yeni Gelir Vergisi Yasasi taslaginda ölüme bagli nedenlerle gerçeklesen Veraset Vergisi`nin kaldirildigi ögrenildi .

Miras Vergisi Kaldiriliyor

Türkiye'de kisilerin ve kurumlarin hayatlarina degisiklik getirecek olan yeni Gelir Vergisi Yasasi taslaginda zenginler için bir sürpriz bulundugu ögrenildi. Habertürk'ün haberine göre Maliye Bakanligi'nca Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunuldugu bildirilen Gelir Vergisi Kanunu tasarisinda, ölüme bagli veraset ve intikal vergisinin kaldirmasina iliskin düzenlemeler bulunuyor. Ancak hediye ve bagis olarak verilen mal ve paradan alinan intikal vergisi kalacak.
Veraset vergisi 130 bin 589 liraya kadar olan miraslardan vergi alinmadigi için daha çok zengin vergisi olarak aniliyor. Miras kalan menkul ve gayrimenkul mallardan (borçlar düsüldükten sonra), evlatliklar da dahil olmak üzere fürug (altsoy yani bir kimsenin çocuklari, onlarin çocuklari, onlarin da çocuklari) ve esten her birine isabet eden miras hissesinin 2012 yilinda 130 bin 589 TL'si veraset ve intikal vergisinden müstesna.
DEVLET 253 MILYON TL ALIYOR
Veraset ve Intikal Vergisi'nin devlete yillik vergi kazanci 2011'de 253 milyon lira oldu. 2012'de simdiye kadar 10 ayda ödenen Veraset ve Intikal Vergisi tutari ise 189 milyon lira. Veraset vergisinin kaldirilmasiyla bundan sonra intikal vergisi sadece ölüm disinda bagis veya karsiliksiz olarak edinilen para ve diger kiymetlerin edinilmesi halinde uygulanacak. Servet vergilerinin bilinen en eski sekli olan veraset yoluyla intikal eden mallardan vergi alinmasinin tarihi Roma Imparatorluguna kadar uzaniyor. Servetin topraga dayali oldugu bu yillarda, devletin yaptigi miras islemlerinden vergi almasi önemli bir gelir kaynagi idi. Osmanli Imparatorlugu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne intikal eden vergi mevzuatinda, veraset vergisi bulunmamaktaydi. Gayrimenkul ve menkul mallarin mirasçilar adina kaydedilmesi sirasinda harç alinmaktaydi. Günümüzde uygulanan Veraset ve intikal vergisi 1859 yilinda konulan kanunla alinmaya baslandi.
BEYAN ETMEYEN IÇIN DE 'BARIS' OLACAK
Hükümetin bu girisimi, kamuoyunda ölüme bagli veraset vergisi kaldirilmali mi, yoksa kaldirilmamali mi" tartismasina yol açti. Bir soru üzerine Maliye yetkililerinden yeni kanunda Veraset Vergisi'nin kaldirilacagina yönelik bilgi aldiklarini ifade eden vergi.com.tr adli internet sitesi uzmani veraset vergisinin her kisinin hayatta birkaç kez karsilasabilecegi bir vergi türü oldugunu belirterek su degerlendirmede bulundu: "Ancak miras hukukunun karmasikligi kisileri bu vergide cezali duruma düsürebilmektedir. Biz ölüme bagli intikallerde miras üzerinden vergi alinmasini haksiz bulanlardan oldugumuzdan, bugüne kadar vatandasimizin kanayan bir yarasi olan bu vergiye dur diyen hükümeti takdir ediyoruz. Ancak hükümete bir elestirimizi sunmadan geçemeyecegiz, Kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce ölüm olayi yasayan ancak veraset vergisi beyannamesini vermemis olan binlerce vatandasimiz vardir. Biraz düsünürsek bu kisilerin içinde biz de olabiliriz. Hatta babaniz ve annenizden miras kalan bir tarlanin kardesiniz, dayiniz, amcaniz tarafindan ekilmekte oldugu size hiçbir pay verilmeyen bu arazi için kira geliri beyan etmediginiz diye vergi dairesince bir ihbarname gönderilirse sasirmayin. Bu nedenle biz diyoruz ki; devlet bu kisileri takip etmeyi tamamen birakip onlara el uzatarak acilarina ortak olmasinda yarar vardir. Taslakta, bu amaca ulasmak için beyanda bulunmayanlar için yüzde15'lik bir matrah artirimi ile veraset vergisi barisi planlanmistir. Biraz önce bahsettigimiz gibi hepten bir baristan yanayiz."
ÜCRETLI BEYANNAME VERECEK
Habertürk'ün konuya iliskin yayimladigi bir baska haber de yasa taslagiyla tüm ücretlilerin beyannameye tabi vergi mükellefi haline getirilirken, ücretliye yeni vergi iadesi kapisinin açilmasiydi. Bu yolla taslaga göre ücretlilere egitim ve saglik harcamalarini vergiden düsme imkani gündemde. Düzenleme hayata geçtiginde isçi ve memur statüsündeki ücretlilerin gelirlerinden, su anda oldugu gibi isveren tarafindan gelir vergisi stopaji kesilerek vergi dairelerine yatirma uygulamasi sürecek. Ancak, ücretliler her yilin sonunda beyanname düzenleyerek, kanunda öngörülen harcamalarini vergi matrahindan düsebilecek. Halen aylik 66.49 lira tutarindaki asgari geçim indirimi de devam edecek.
BEYAN ETMEYEN IÇIN DE YÜZDE 15 'BARIS' OLACAK
Hükümetin bu girisimi, kamuoyunda “Ölüme bagli Veraset Vergisi kaldirilmali mi, yoksa kaldirilmamali mi” tartismasina yol açti. Bir soru üzerine Maliye yetkililerinden yeni kanunda Veraset Vergisi’nin kaldirilacagina yönelik bilgi aldiklarini ifade eden vergi.com.tr adli internet sitesinde yorum yapan bir vergi uzmani kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce ölüm olayi yasayan ancak Veraset Vergisi beyannamesini vermemis olan binlerce kisi oldugunu belirterek devletin bu kisileri takip etmeyi tamamen birakip onlara el uzatarak acilarina ortak olmasinda yarar oldugunu belirtti. Vergi uzmani taslakta, bu amaca ulasmak için beyanda bulunmayanlar için yüzde15’lik bir matrah artirimi ile Veraset Vergisi barisi planlandiginin konusuldugu da ifade ederek “Hükümetin bu girisimini olumlu buluyoruz geçmiste beyanda bulunmayan için de tümden baristan yanayiz” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284