Mobil Radar Geliyor

Emniyet Genel Müdürlügü, trafik kazalarinin neden oldugu kayiplarin istenilen oranda azaltilamamasi üzerine trafik denetimlerinde, yeni yöntemler uygulama karari aldi.

Mobil Radar Geliyor

Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan ve Içisleri Bakani Muammer Güler'in onayladigi ''Karayolu Trafik Güvenligi Strateji Eylem Plani ve Emniyet Genel Müdürlügü'nün yapacagi çalismalar'' konulu genelgeye göre, 2020 yilina kadar trafik kazasi sonucu ölümlerin yüzde 50 oraninda azaltilmasi hedefleniyor.
Bu hedefe ulasilmasi amaciyla geçen yil baslatilan çalismalara ragmen trafik kazalarinin neden oldugu kayiplarin istenilen oranda azaltilamamasi üzerine, mevcut denetim yöntemleri yeniden gözden geçirildi.
Son yillarda meydana gelen trafik kazalarinin analizini yapan Emniyet Genel Müdürlügü, ölümlü ve yaralamali kazalara neden olan asiri hiz gibi trafik kurali ihlallerinin, seyyar radar ikaz levhalari ve devaminda ekiplerin bulundugu bölgelerde yapilmadigini ancak bu levhalarin ve trafik ekiplerinin olmadigi bölgelerde ise sürücülerin basta hiz olmak üzere birçok trafik kuralini ihlal ederek, kazalara neden oldugunu belirledi.
Bunun üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlügü, sürücüler üzerindeki algilanan yakalanma riskini artirmak ve tüm karayolu güzergahlarinda basta hiz ihlali olmak üzere trafik kurallarina uyma aliskanligini kazandirmak amaciyla radarla hiz denetimlerinde kullanilan seyyar radar ikaz levhasi uygulamasina son verdi.
Radar ekiplerine akaryakit sinirsiz
Mevcut sisteme göre, günlük her bir radar araciyla gündüz 5 saat, gece ise 3 saat olmak üzere toplam 8 saat hiz denetimi yapan trafik birimleri, bundan sonra 24 saat hiz kontrolleri yapacak.
Hiz denetiminin yüzde 50'lik bölümü, sehir içi ve disi yollarda, gece ve gündüz seyir halinde çevirme ekibi olmadan, diger yüzde 50'lik bölümü ise sabit ve çevirme ekibiyle birlikte yapilacak. Otoyollardaki denetimler de çevirme ekibi olmadan gerçeklesecek.
Hiz denetiminde görev alan radar ekiplerinde akaryakit kisitlamasina ise gidilmeyecek.
Trafik isik ihlaline geçit yok
Özellikle sehir içerisinde ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarinin yüzde 20'sinin de kavsaklarda geçis hakki ve kirmizi isik ihlalinden kaynaklandigi belirlendi. Bu ihlallerin tespiti için de bir taraftan teknolojik sistemler yayginlastirilacak, bir taraftan da bu sistemin olmadigi kavsaklarda ihbarli denetim yöntemiyle denetlemeler yapacak.
Bu uygulamayla tüm ihlallerinin cezalandirilmasini hedefleyen Emniyet Genel Müdürlügü, trafik kurallarina her zaman ve her yerde uyulmasini saglamayi amaçliyor.
Emniyet kemeri denetimleri artirilacak
Genelgeye göre, emniyet kemeri takma oraninin ise 2015 yilina kadar sehir içinde yüzde 70, sehir disinda yüzde 90, 2020 yilinda da sehir içinde yüzde 80'e, sehir disinda yüzde 100'e çikarilmasi hedefleniyor.
Trafik Elektronik Denetim Sistemleri bulunan illerde, bu sistemler üzerinden emniyet kemeri kullanimina yönelik denetimlerine agirlik verecek olan trafik ekipleri, denetimlerini geçen yila göre en az yüzde 10 oraninda artiracak.
Emniyet Genel Müdürlügü, tüm bu yeni uygulamalar için denetimlerin planlanmasi ve aylik kontrol programlarinin hazirlanmasinda uygun yer, zaman ve personel ile dengeli bir sekilde çalisma süresi planlayacak.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284