Müftü Yardımcısı Ateş “Organ Bağışının Çok Büyük Bir Sevabı Vardır ve Caizdir”

İlimizin organ bağışında 957 bağışçı sayısı ile yetersiz kalması nedeniyle İl Müftülüğünü ziyaret ederek, organ bağışının dindeki yerini araştırdık. 

Müftü Yardımcısı Ateş “Organ Bağışının Çok Büyük Bir Sevabı Vardır ve Caizdir”

Organ bağışı konusunda halkımızı bilinçlendirmek adına gerçekleştirdiğimiz söyleşide bizleri kırmayan Müftü Yardımcısı Sırrı Fuat Ateş hocamız organ bağışının nüfusumuza göre oldukça yetersiz olduğunu söyledi. 
Organ bağışının dini boyutta caiz olup olmadığı konusunda KGRT mikrofonlarımıza önemli bilgiler veren Ateş : “Organ bağışının dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda farklı düşünceler var. İlahiyatçılar bu konuda pek çok farklı görüşe sahip olmuşlardır. Biz de diyanet işleri başkanlığının verdiği fetvalara göre organ bağışının caiz olduğunu söylüyoruz. İnsanların ihtiyaçlarını giderdiğimiz zaman büyük bir sevap işlemiş oluruz. Bu konuda pek çok hadis-i şerif bulunmaktadır. Herkesin merak ettiği bu konuda bizlerin de üzerine düşen görevi yapmamız en tabi haklardandır. Bizler vatandaşlarımızı bilinçlendirmek konusunda gerekli bütün eğitimleri vermekteyiz. Gerek Milli Eğitim Müdürlüğü, gerekse de Diyanet İşleri Müdürlüğümüzce birçok seminer ve eğitimler dâhilinde vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bir vatandaşımızın organ ihtiyacı hayati boyuttaysa bu konuda ona yardımcı olmak dinen teşvik edici bir durumdur. Dinen caiz olan organ bağışının taşıması gereken bazı şartları söz konusudur. Organ naklinin çok önemli hayati meseleye sahip ya da çok önemli bir noktada hayat kurtarmak amacıyla gerçekleşmesi gerekir. Kalp hayati bir organdır. Kalp olmadığı zaman insan yaşayamaz. Aynı şekilde göz de hayati önem taşıyan bir organ olmakla birlikte göz olmadan insanın yaşamını devam ettirmesi güçleşir. Estetik gibi cilt nakillerini caiz bulmuyoruz. Nakil yapılacağında uzman kişiler tarafından gereken tedavinin yapılması gerekir. Organ bağışı yapacak kişinin izninin olması gerekir.  Bu hususlar dâhilinde bireyler yardımlarını hiçbir etki altında kalmadan yaparlar. Bu konuda dinen bir sakıncası yoktur. Her ne kadar organ bağışı tehlikeli gibi görünse de insanın hayatını devam ettirebilmesi açısından çok büyük sevabı vardır. Ayrıca organ bağışı yapacak kişinin bu bağış karşılığında hiçbir ücret talep etmemesi gerekir. Ücret alındığı takdirde bu amaç başka bir boyuta taşınır. Organ naklinin devlet kontrolünde kanunlara uygun şekilde yapılması gerekir. Bu konuda vatandaşlarımızın daha duyarlı ve dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu şartlar doğrultusunda organ nakli caizdir. Vatandaşlarımız bu konuda çekinmeden eğitim seviyesini yüksek tutmalı ve gerekli duyarlılığı göstermelidir” dedi. 
 

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2019, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284