Muhtaç Yasli ve Engelli`ye Özel Hizmet Geliyor

Hükümet bakima muhtaç yasli ve engelli vatandaslarin sosyal haklarini dogrudan etkileyecek radikal bir degisim baslatiyor. Sosyal yardim için `yüzde 40` engelli raporu zorunluluk olmaktan çikiyor.

Muhtaç Yasli ve Engelli`ye Özel Hizmet Geliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, Özürlü ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügü'nce gerçeklestirilecek uygulama engellilerin rapor çilesine son verecek. Engellilere evde bakim maasi, hizmeti ve kurum bakimi için sart kosulan heyet raporuyla "yüzde 40" oraninda engelli olma sarti kaldirilacak. Sabah'tan Burcu Çalik'in haberine göre Devlet, kisinin engeline ilaveten sosyal yasam sartlarini da baz alacak.
Yani insanlarin sadece vücutsal fonksiyonlarina göre degil, imkanlarina da göre bir raporlama sistemi getirilecek. Mevcut uygulamaya göre, olmazsa olmaz sartla, yüzde 40 oraninin altinda engelli raporu olan vatandaslar, evde bakim maasi gibi haklardan faydalanamiyor.
Yeni sistemde ise yüzde 40 oraninin altinda engeli olanlara da bu haklardan yararlanma yolu açilacak. Engelliler, sosyal ve ekonomik sartlarina göre de raporlandirilacak. Örnegin, yüzde 35 engelli olan bir kisi, çalisamamasi, egitim gören çocuklarinin olmasi, yoksulluk siniri gibi etkenlerin degerlendirilmesi sonucu evde bakim maasi alabilecek.
EVDE BAKIM
Uygulamanin diger ayagi engelli ve yaslilarin merkezler degil, evde, ailesinin yaninda bakiminin saglanmasi. Evde bakim hizmetleri yayginlastirilacak. Hizmeti, sayica daha çok ve profesyonel ekipler sürdürecek. Ailelere kendi yakinina bakmasi için maddi, sosyal ve psikolojik destek sistemi genisletilecek. Uygulama kurumlardaki engelli ve yaslilardan gelen taleplerle olusturuldu.
ÖZEL MERKEZE SINIR
Özel rehabilitasyon merkezlerine de çeki düzen verecek bakanlik, yeni merkez açilimini da sinirlandiracak. Mevcut merkezlerin sartlari iyilestirilecek. Aile Bakanligi verilerine göre, yaklasik 400 bin engelli ve yasli evde bakim hizmetlerinden faydalaniyor. Yaklasik 9 bin yasli huzurevlerinde, 14 bini de rehabilitasyon merkezlerinde kaliyor.
Kaynak: haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284