Müteahhitler Birligi Baskani Aydin: “Itirazlar 60 Gün Içinde Yapilmali”

Karaman Müteahhitler Birligi Baskani Muharrem Aydin yaptigi açiklamada, “Imar planlamasi, bireyin ve topluluklarin gelisme hakkinin gerçeklesmesinin bir araci olarak kabul edilmelidir. Bu baglamda modern sehirlerin olusumunda uygulanabilir imar planlarinin önemli bir rolü vardir. T.C. Anayasasinin 56.maddesi uyarinca herkes saglikli bir çevrede yasama hakkina sahiptir. Anayasal hüküm uyarinca yönetim imar mevzuati kapsaminda gerekli düzenlemeleri yaparak ve tedbirleri alarak mekansal yapinin saglikli ve düzenli gelisimini saglamakla yükümlüdür. Planlama kamu yarari içeren bir eylem olarak en önemli süreci olusturmaktadir. Ancak bunlarin gerçeklesmesi esnasinda kisilerinin kazanilmis haklarinin korunmasi ve vatandasin yatirim yapma güvenin kaybedilmemesi için büyük çapta düzenlemelerin daha çok yeni imara açilacak alanlarda gerçeklesmesi gerekmektedir.

Müteahhitler Birligi Baskani Aydin: “Itirazlar 60 Gün Içinde Yapilmali”
Uygulama Imar Plani:
Onayli hâlihazir haritalar üzerine varsa kadastral durumu islenmis olan ve nazim imar planina uygun olarak hazirlanan ve çesitli bölgelerin yapi adalarini, bunlarin yogunluk ve düzenini, yollari ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarina esas olacak uygulama etaplarini ve esaslarini ve diger bilgileri ayrintilari ile gösteren ve 1/1000 ölçekte düzenlenen raporuyla bir bütün olan plandir.
Askiya çikan uygulama imar planlarinin mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir. Zira daha önce tarafiniza verilmis hakkiniz yeni imar planinda farkli bir sekilde karsiniza çikabilir. Imar planlari Kamu yarari gözetilerek yapilir. Kamu demek sadece DEVLET degil DEVLET ve MILLET demektir. Dolayisi ile bireylerde kamunun bir parçasidir.
Plan Yapimina Iliskin Esaslara Dair Yönetmeligin 3. maddesinin 6. bendinde Plan Degisikligi, “Plan ana kararlarini, sürekliligini, bütünlügünü, teknik ve sosyal donati dengesini bozmayacak nitelikte, bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanan, kamu yararinin zorunlu kilmasi halinde yapilan plan düzenlemeleridir” biçiminde tanimlanmistir.
Buna göre; Imar plani degisikligi onayli imar plani sinirlari içinde arazi kullanislarinin büyüklügünde, konumunda, yogunlugunda veya ulasim sisteminde, imar plani ana kararlarini bozmayacak sekilde mevzi olarak farklilik getiren degisiklerdir.
IMAR PLANLARININ ILAN VE KESINLESME SÜRECINDE ITIRAZ
Planlara itiraz aski süresi boyunca yapilabilir. Aski süreci 30 gündür. Bu süre içerisinde hak sahipleri itiraz veya öneride bulunabilirler. Yapilan itirazlari Belediye Meclisi 15 gün içerisinde karara baglayip, ilgilisine teblig eder. Eger ki çikan karar yine ilgilisinin aleyhine bir sonuç doguruyorsa teblig tarihinden itibaren 60 gün içerisinde Bölge Idare Mahkeme’ sinde dava açmaniz gerekmektedir. Mahkemeye basvuru yapabilmek için en önemli konu planlara aski sürecinde itiraz etmektir. Itirazda bulunmayan hak sahibi dava açma hakkini kaybeder. Yeni Imar planinin 02.07.2012 de askiya çiktigi düsünülürse, 03.08.2012 de sona ereceginden vatandasin itiraz için yalnizca 2 haftalik süresi kalmaktadir.
HAKLARINIZI KORUYUN !!
Hukukun genel Ilkelerinden olan, hukuki güven ve istikrar ilkeleri ile yasa ve idari islemlerin kural olarak geriye yürümezligi ilkesi ve bu ilkelerle dogrudan baglantili olan kazanilmis haklara saygi ilkesi hukuk devletinin temel unsurlari arasinda yer alirlar.
KAZANILMIS HAK
, "dogumu aninda hukuka uygun olarak tamamlanmis ve böylece kisiye özgü, lehe sonuçlar dogurmus, daha sonra mevzuat degisikligi ya da Islemin geriye alinmasi gibi nedenlere ragmen, hukuk düzenince korunmasi gereken haktir. “Sonradan yapilacak islemlerle önceden yaratilmis hukuki durumlarin degistirilmesi hukuktan beklenen güvenlik ile bagdasamaz. Idari islemlerin geriye yürümemesi, müesses vaziyetlerle (kurulmus durumlarla) kazanilmis haklari korumak ve hukuki iliskilerde istikrari saglamak ihtiyaç ve zorunlulugundan dogmus sosyal bir hukuk kuralidir.
Topluma verilmis kazanilmis haklari geri alirsaniz toplum ileriye dönük beklentiler ve yatirimlar yapamaz. Günü birlik yasamda gün kazan gün ye mantigi yer alir. Bu da milli servetin zamanla yok olmasina ve toplumda bir yara olmasina sebep olur.
Bu baglamda hem Belediyemizin, hem de vatandaslarimizin askida bulunan imar planlarini iyi bir inceleme ve degerlendirme yaparak gerekli gördükleri degisiklik, itiraz ve önerilerini sunmalari gerekmektedir.
Yapilan bu islemlerinin tüm halkimiza faydali ve yararli olmasi dileklerimizle.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284