Navigasyon`da Yerli Devrim

TÜBITAK destegiyle Türkiye`nin ilk yerli navigasyonu gelistirildi. Üstün özelliklere sahip yerli navigasyon, yol tarifinin yani sira araç takip sistemi olarak da kullaniliyor. Kurumlarin büyük ilgi gösterdigi navigasyon, yaya ve araçlar için yeni ve özel kullanim seçenekleri sunuyor.

Navigasyon`da Yerli Devrim

Yolbil Firmasi, "Yeni Nesil Yolbil Projesi" ile navigasyon yazilimlariyla yurt disina aktarilan kaynaklarin yurt içinde kalmasini saglamak ve daha önce denenmemis bir alt yapi ile kurumsal çözümler de sunabilmek için basladigi çalismalarda Türkiye'nin ilk yerli navigasyon kütüphanesini gelistirdi. Bu kütüphane günlük olarak kullanilacak standart yol navigasyonundan, "körcül" destegi bulunan görme engelliler için navigasyona ve kurumsal çözüm üretebilen altyapiya kadar genis bir yelpazeyi kapsiyor.
Navisgasyonda yerli devrim baslatan "Yeni Nesil Yolbil Bagli Navigasyon Motorunun Gelistirilmesi" projesine TÜBITAK tarafindan TEYDEB 1507 KOBI Ar-Ge Baslangiç Destek Programi kapsaminda simdiye kadar yaklasik 150 bin TL destek verildi. TÜBITAK destekli projenin yürütücüsü Emrah Yilmaz daha önce "YolBil" adli bir navigasyon çalismasi yaptiklarini ancak bunun yeni gelisen akilli telefon sektörü için yeniden yazilmasi gerektigi için TÜBITAK destegiyle tüm uygulamalarda kullanilabilir bir navigasyon kütüphanesi gelistirdiklerini söyledi. Amaçlarinin yurt disina aktarilan kaynaklarin yurt içinde kalmasini saglamak oldugunu ifade eden Yilmaz, sistemin sadece araçlar için yol navigasyonu olmadigini çesitli amaçlar için kullanilabilecegini belirtti.
TÜRKIYE'NIN ADRES TANIMLAMA YAPISINA UYGUN
Yeni nesil YolBil projesinin mevcut navigasyona en büyük katkisinin Türkiye'nin adres yapisina uygun oldugunu belirten Yilmaz, "Ülke olarak bizde adres kavrami tam olarak yerlesmemis, genel adres kavrami var. Su an kullanilan navigasyonlarda bir adresi net olarak yazmadan gitmeniz zor. Ama bizim gelistirdigimiz Yolbil Türkiye'nin adres kavramina uygun. Biz adres verirken 'Kugulu Parkin asagisi, 'Heykelin arkasi' gibi tanimlamalar standart navigasyon sistemlerinde bulunmuyor. Yeni Nesil Yolbil sistemi ile standart adres arama alanlarina yazilan 'Kugulu Park, Heykel' gibi noktalara adres arama kismindan ulasilabiliyor" dedi.
Navigasyon denilince sadece araçlarda kullanilan cihazin insanlarin aklina geldigini söyleyen Yilmaz, kurumsal navigasyonun YolBil ile Türkiye'de kullanilmaya baslandigini belirtti. Yilmaz, sunlari söyledi: "Kurumsal çözümler alaninda YolBil projesi tek örnek. Her cihazda ekran boyutu ve nitelikler farketmeksizin çalisabilen bu kütüphane, kurumsal müsterilerin ihtiyaçlarini kisa sürelerde yüksek verimlilikle karsilamayi hedefleyerek gelistirildi. Yolbil sistemi, cografi bazli saha personeli is gücü yönetimi etrafinda kurumsal çözümler sunuyor. Bu çözümler müsterinin tam ihtiyaci tespit edilerek proje kapsaminda gelistirilen kütüphane sayesinde çok kisa zamanlarda ortaya çikariliyor. Su an PTT ile çalisiyoruz ayni zamanda, mobese, elektrik, dogalgaz gibi altyapi firmalari ile de çalisiyoruz.
Sistemle saha çalisanlarinin isleri navigasyon ile kolayca takip ediliyor. Saha ekibinin nerde oldugu is yerine uzakliginin ne oldugu, sorunlu bölgeye en yakin ekibin nerde oldugu, isin ne zaman bittigi gibi konular takip edilebiliyor. Böylece merkezden rahatlikla bütün isler takip edilirken daha verimli çalisilmis oluyor."
YOLBIL ENGELLILERI DE UNUTMADI
Yolbil'in engellilerin hayatini da kolaylastiracagina vurgu yapan Yilmaz, "Yolbil, görme engelliler basta olmak üzere, isitme engellilere ve fiziksel engellilere de çözüm saglayabiliyor. Görme engelliler YolBil ile hiçbir görsel niteligi bulunmayan, kendilerine etrafindaki alanlarin da tanitildigi körcül versiyon ile hizmet alirken, fiziksel engelliler kendilerine çizilen rotada hangi alanlarin erisimlerine kapali oldugunu, hangi alanlarin kullanilabilir oldugunu rahatlikla görebiliyor. Fiziksel engelli bir vatandasimiz telefonundan girerek en yakin hangi durakta engelli merdiveni oldugunu ya da en yakin hangi duragin kendisine daha rahat oldugunu aninda görebiliyor" diye konustu.
Iha
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet Sarı
Mehmet Sarı - 4 yıl Önce

Güzel de indirecek yer bulamadım

SIRADAKİ HABER

banner284