Naylon Poset Tarih Olacak

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, naylon poset yerine dogada kisa sürede kendiliginden yok olan biyobozunur posetlerin kullanilmasi için çalisma baslatti.

Naylon Poset Tarih Olacak

Sagliga ve çevreye zarar vermemesi için belli standartlarda üretilecek biyobozunur posetler, ilk olarak market ve pazarlarda kullanilacak.
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Bas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, naylon posetlerin çevreye verdigi zarari en aza indirmek istediklerini söyledi.
Bu kapsamda dogada kendiliginden yok olan biyobozunur posetlerin kullaniminin tesviki için çalisma baslattiklarini belirten Bas, bir-iki yil içinde bu ürünün öne çikarilmasi amaciyla üreticilerle toplantilar yaptiklarini anlatti.
Bas, gelecek ay düzenleyecekleri toplantinin ardindan Türkiye'de artik poset kullanimi ve aliskanliginin degistirilmesi sürecinin baslayacagini vurgulayarak,
"Hem su andaki posetleri üreten sanayicimiz hem de kullanicilar için alisilagelmis bir tarz var. Bu nedenle geçis için tabii ki bir süreç gerekiyor" diye konustu.
-Ilk uygulama market ve pazarlarda-
Geçis sürecinde ilk olarak naylon poset kullaniminin kisitlanacagi belirten Bas, uygulamanin öncelikle market ve pazarlardan baslayacagini söyledi.
Bas, konuyla ilgili Gümrük ve Ticaret, Saglik ile Gida, Tarim ve Hayvancilik bakanliklarinin da çalismalari oldugunu dile getirerek, kendilerinin uygulamayi çevre yönünden ele aldiklarini ifade etti.
Geçmiste poset kullaniminin kisitlanmasina yönelik çalismalar yapildigini anlatan Bas, "Altyapisi olusmadigi için netice alinmadi. Simdi biz altyapisini tamamen olusturacagiz. Bunu üreticiler ve tüketicilerle yapacagiz. Amacimiz uygulanabilir olmasi. Türkiye'yi en kisa zamanda su çilgin poset tüketiciliginden kurtaracagiz."
-"Gönlümüz kese kagidi ve fileden yana"-
Biyobozunur posetlerin çevreye en az zarar verenlerini öne çikaracaklarini bildiren Bas, söyle devam etti:
"Öyle biyobozunur posetler üretiliyor ki onlara da kimyasal katiliyor. Bunlar iki ayda yok oluyor ama o kimyasaldan dolayi topragi veya suyu kirletiyor. Biz onu da arzu etmiyoruz. Istiyoruz ki iki ayda dogada kendini yok etsin ama bu katki maddeleriyle olmasin. Dogal yollarla oluyorsa olsun. Bu amaçla biyobozunur posetlere standart getirmeyi planliyoruz. Tamamen kimyasaldan arindirilmis, dogaya uyumlu, çok kisa sürede bozulup kendini yok edebilen biyoposetleri önemsiyoruz. Ancak aslinda gönlümüz file ve kese kagidindan yana."
-"Sanayicilerin katkisini bekliyoruz"-
Bas, biyobozunur poset üretiminin daha maliyetli oldugunu dile getirerek,
"Üreticisi, tüketicisi, herkes çevre ve saglik için bazi fedakarliklar yapacak" diye konustu.
Uygulamanin hayata geçirilmesi için poset üreten sanayicilerin anlayisini ve katkisini beklediklerini belirten Bas, sunlari kaydetti:
"Onlari magdur etmek gibi derdimiz yok. Onlar da çevre konusunda bizim kadar hassaslar, çözüm üretmeye çalisiyorlar. Etrafa atilmis naylon posetleri her yerde görüyoruz. Türkiye'yi 100 yil dogadan silinmeyen, etrafi kirleten çirkin görüntüden kurtaracagiz. Böylece saglik açisindan da önemli bir adim atilacak."
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284