Okul Kantinleri Için Yeni Hijyen Kurallari

Okul kantinlerinde çalisan personel kisa ve temiz tirnakli olacak, oje, cila ve makyaj malzemesi kullanmayacak.

Okul Kantinleri Için Yeni Hijyen Kurallari

Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin, ''Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kurallari Yönetmeligi'' Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.
Yönetmelik, Milli Egitim Bakanligi'na bagli örgün, yaygin ve özel egitim kurumlari bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocagi gibi gida isletmelerinin özel hijyen sartlarina, satisa ve tüketime sunulan gidalarin güvenilirligine ve kontrolüne iliskin usul ve esaslari kapsiyor.
Buna göre, gida isletmelerinde çalisan personel temizlik ve hijyen kurallarina uyacak. Gida hazirlik ve üretim alaninda çalisan personel, özel kiyafet giyecek, is elbiselerinin cepleri olmayacak.
Gida hazirlik ve üretim alani içinde saç, sakal ve biyigin kapatilmasi amaciyla kep, bone, sapka, maske kullanilacak. Çalisan personel hazirlik ve üretim alani içinde taki takamayacak.
Hazirlik ve üretim alaninda çalisan personelin tirnaklari kisa ve temiz olacak, personel, oje, cila ve makyaj malzemesi kullanamayacak.
Personel, uzun kollu is elbisesi giyecek ya da tek kullanimlik kolluk takacak. Hazirlik alani içinde sakiz çignenmeyecek, herhangi bir sey yenmeyecek ve sigara içilmeyecek.
Ellerinde açik yara, çiban, deri hastaligi olan kisiler gidaya temas ettirilmeyecek, koruyucu bant ve eldiven ile çalisacak. Çalisanlarin el kesiklerinde mavi renkli yara bandi kullanilacak.
Gidalarla tasinmasi ihtimali olan bir hastaligi veya bulasici yara, deri enfeksiyonlari ve ishal gibi hastaligi olan kisilerin gida isletmesinde çalismasina izin verilmeyecek.
Personele düzenli egitim
Depolama, üretim ve hazirlik alanlarina yetkili personel disinda girebilecek tüm kisilerin hijyen kurallarina uymasi saglanacak.
Personel ise alinmadan önce, bulasici enfeksiyon içermedigini kanitlayan gerekli saglik muayenesi yaptirilacak, sonuçlar uygunsa ise alinacak. Bu kontroller periyodik olarak, çalistigi sürece devam ettirilecek.
Gida üretim ve hazirlik alanlarina giriste el dezenfektanlari bulundurulacak. Bu alanlara girmeden ve gida ile temas etmeden önce personel, iyi hijyen uygulamalari çerçevesinde ellerini usulüne uygun bir biçimde yikayacak ve dezenfekte edecek.
Isletmede çalisan personele gida güvenilirliginin saglanmasi, insan sagliginin korunmasi ve gidaya bulasmalarin engellenmesi amaciyla düzenli olarak egitim verilecek. Egitimin saglanmasindan gida isletmecisi sorumlu olacak.
Yönetmelikte, personel tuvaletleri, soyunma ve sosyal alanlara, havalandirmaya, aydinlatmaya, atik suya, egitime, depolamaya, zararli kemirgenlerle mücadeleye, gidanin dondurulmasina ve pisirilmesine iliskin de düzenlemeler bulunuyor.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284