Orman ve Su Isleri Bakani Eroglu: “Bölgeler Arasinda Yagislarda Büyük Bir Dengesizlik Var, Aslolan Bunu Yönetmek”

Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, “Dogu Karadeniz’e yilda 2 bin 500 milimetre yagis düserken, Karaman’a 250 milimetre düsüyor. Dogu Karadeniz’in o kadar su ihtiyaci yok. Öbür taraftan Karaman’in sulama ihtiyaci var. Bu bakimdan bölgeler arasinda yagislarda büyük bir dengesizlik var. Aslolan bunu yönetmek, suyumuzu çok iyi yönetmemiz gerekiyor” dedi.

Orman ve Su Isleri Bakani Eroglu: “Bölgeler Arasinda Yagislarda Büyük Bir Dengesizlik Var, Aslolan Bunu Yönetmek”

Orman ve Su Isleri Bakani Eroglu, Türkiye’nin Yeralti Suyu Yönetimi Kapasitesinin Gelistirilmesi Projesi’nin açilis toplantisina katildi. Avrupa Birligi ve Türkiye tarafindan finanse edilen toplantida konusan Bakan Eroglu, 'su varsa hayat vardir' ifadelerini kullanarak, Orman ve Su Isleri Bakanligi olarak sloganlarinin “su ve orman varsa hayat var demektir” oldugunu söyledi.
Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadigina dikkat çeken Bakan Eroglu, Türkiye’nin kullanilabilir su miktarinin 112 milyar metreküp oldugunu kaydederek problemin su miktarindan kaynaklanmadigini, bölgelere esit derecede yagisin düsmemesinden kaynaklandigini vurguladi.
Eroglu, “Dogu Karadeniz’e yilda 2 bin 500 milimetre yagis düserken, Karaman’a 250 milimetre düsüyor. Dogu Karadeniz’in o kadar su ihtiyaci yok, sulama yok. Öbür taraftan Karaman’in sulama ihtiyaci var. Bu bakimdan bölgeler arasinda yagislarda büyük bir dengesizlik var. Aslolan bunu yönetmek, suyumuzu çok iyi yönetmemiz gerekiyor” degerlendirmesinde bulundu.
Yeralti suyunun yönetim kapasitesinin arttirilmasinin önemine deginen Bakan Eroglu, “Bölgelere göre yeralti suyu çok degisiyor ve kullanimi da çok degisiyor. Konya Havzasinda beslenme az ve suyun kullanilmasi çok fazla. Dolayisiyla yeralti su seviyesi sürekli düsüyor. Gerekse Ergene Havzasi’nda, burada da sanayide suyun kullanilmasindan dolayi çok büyük bir düsüm var. Biz bu konuda bir düzenleme yaparak iki havzada ölçüm sistemi kurulmasi sarti getirdik. Bununla ilgili sanayicilerimiz de ölçüm sistemi kurmaya basladi. Bu sistemin su faydasi oldu, özellikle Ergene’de artik su bedava seklinde istedigi gibi su kullanamiyor, suyu ona göre az kullaniyor, gerekirse geri kazandiriyor” diye konustu.
Akdeniz’e bosa akan sularin önlenmesine yönelik projeler gerçeklestirdiklerini hatirlatan Bakan Eroglu, “Akdeniz’e bos akan sularin önüne barajlar yaptik ve bunu 17 bin 34 metre uzunlugunda dev bir tünelle bu sulari Konya Ovasi’na naklettik. Buradan da 414 milyon metreküp su Konya Ovasi’na akiyor. Yeralti sularini özellikle beslemek gerekiyor, asiri çekimi önlemek gerekiyor. Bunun için yaptigimiz birinci sey baska havzalardan su nakletmek” ifadesini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284