Ormanda Yetisen Dogal Mantar Ete Rakip Oldu

Mersin`in Silifke ilçesinde ormanlik alanlarda yagmurun ardindan ortaya çikan mantarlar köylülerin geçim kaynagi oldu. Besin degeri kirmizi etle ayni olan mantarin ete rakip oldugunu savunan köylüler, et alamayan vatandaslar için iyi bir alternatif oldugunu söyledi.

Ormanda Yetisen Dogal Mantar Ete Rakip Oldu

Yagmurun ardindan açan günesle ortaya çikan mantarlar, özellikle Silifke'nin köylerinde yasayan vatandaslarin ek gelir kaynagi oldu. Ormanlardan topladiklari mantarlari kilogrami 5 liradan satan köylüler, gerek kendi tükettikleri gerekse de satarak aile bütçesine katkida bulunduklari mantardan vazgeçemediklerini dile getirdi.
Bu yil yagislarin bol olmasi ve hava sicakliginin normal seyretmesi nedeniyle özellikle çam agaçlarinin dibinde bulunan mantarlarin bereketiyle geldiginin altini çizen köylü vatandaslar, "Bu yil mantarda ayri bir bereket var. Önceleri yemek için toplardik, Bu yil o kadar çok ki artik satmak için de topluyoruz. Bizler mantari çok severiz. Özelikle de çocuklarimiza yediririz ve et gidasindan üstün tutariz. Evlerine et alip yiyemeyen vatandaslara tavsiyemiz bir kilo et alacaklarina üç kilo mantar alsin 4 kisilik bir ailenin ihtiyacini rahatlikla karsilar." ifadelerini kullandi.
Tamamen dogal bir ortamda yetisen mantarlarin görünüsünün vatandasi aldatmamasi gerektigini ifade eden Gökbelen köyünde kasaplik yapan Halil Uçar, çocuklarini bindirdigi araciyla daglik alanlara giderek mantar topluyor. Mantarin pirzolasini ve kavurmasini yaparak tükettiklerini belirten Uçar, ayni zamanda kurutarak daha sonra yemek için de sakladiklarini dile getirdi.
Yillardir mantar topladiklarini ve mantarin dogal ortamda yetistigi için vatandaslar tarafindan oldukça ragbet gördügünü aktaran Uçar, 5-6 kisinin günde ortalama 100 kilogram mantar toplayabildigini ve bunun da kis mevsiminde köylüye ciddi bir gelir oldugunu kaydetti.
Mantarlarin çesit çesit oldugunu belirten Sultan Üredi ise "Bizler köylü oldugumuz için zehirli zehirsiz mantari görür görmez biliriz. O nedenle topladiklarimiz sari mantardir. Yillardan bu yana bu mantari toplar, yeriz ve satariz. Bugüne kadar bir zehirlenme ile karsilasmadik. Öncelikle kendimiz tüketiyoruz, fazlasini da satiyoruz." dedi.
Dünyada yaklasik 100 bin çesit mantar bulundugunu bildiren Silifke Toplum Sagligi Merkezi'nden Dr. Cemaleddin Öztürk ise mantarin ciddi bir besin kaynagi oldugunu bildirdi.
Özellikle dogadan toplanan mantarlara çok dikkat edilmesi gerektigini kaydeden Öztürk, mantarin ciddi bir besin kaynaginin olmasinin yani sira zehirlenme durumunda hayati risk tasiyan bir besin olduguna da dikkat çekti.
Türkiye'de yetisen mantarlarin yüzde 2-3'ünün zehirli oldugu ifade eden Öztürk, yenilecek mantarlarin uzmanlar tarafindan kontrol edildikten sonra tüketilmesinin önemine isaret etti. Öztürk, mantarin besin degerinin de etle kiyaslanabilecegini dile getirdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284