Osmanli-Selçuklu Mimarisi Toki`yi Ilham Kaynagi Oldu

Basbakanlik Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI), yöresel mimariye uygun projelendirdigi konutlarda Osmanli-Selçuklu mimarisinin motiflerini kullandi. TOKI, konutlarinin girislerinde, Sivas’ta “Gök Medrese”yi, Bitlis’te “Serefiye Cami”sini, Tokat’ta “Zile Kalesi”ni örnek aldi. Konya’daki konutlarda ise “Selçuklu Yildizi” motifi bulunacak. TOKI Baskani Ahmet Haluk Karabel, bundan sonraki süreçte TOKI konutlarinin; görsellige, yöresel mimariye uygun örnekleri sergileyecegini bildirdi.

Osmanli-Selçuklu Mimarisi Toki`yi Ilham Kaynagi Oldu

Osmanli-Selçuklu mimarisi, TOKI’nin yöresel mimaride insa edecegi konutlar için ilham kaynagi oldu. Dogrudan TOKI Baskani Karabel’e bagli görev yapan Tasarim Birimi, yöresel mimariye uygun projelendirdigi konutlarda bölgenin önemli tarihi motiflerini örnek aldi. Alaninda uzman mimarlarin görev yaptigi Birimin projelendirdigi binalarin girislerinde Anadolu Selçuklu mimarisindeki “taç kapi” esas alindi. TOKI Baskani Ahmet Haluk Karabel, Tasarim Birimi ile artik Türkiye genelinde daha görsel, Osmanli-Selçuklu mimarisine, yöresel mimari örneklerine uygun projeler üreteceklerini açikladi. Karabel, konut ve sosyal donati insaatlarinda, bölgenin yapi malzemelerini de kullanarak yöresel mimari çerçevesinde yapacaklarini söyledi. Ahmet Haluk Karabel, “Konutlarda, özellikle ön cephelerde farklilik görmeye baslayacaksiniz.” diye konustu.
SIVAS'TAKI KONUTLARDA GÖK MEDRESE KAPISI
TOKI, Sivas’ta uygulayacagi kentsel dönüsümle hem bölgeyi dayaniksiz yapilardan arindiracak hem de insa edecegi 900 konutu yöresel mimariye göre tasarlayarak bölgenin tarihi mirasina sahip çikacak. Sivas’ta insa edilecek konutlarin giris kismi sehrin simgesi haline gelen Gök Medrese’nin taç kapisi dikkate alinarak tasarlandi. Anadolu Selçuklu Devleti Bas Veziri Sahip Ata tarafindan 1271 tarihinde yaptirilan Gök Medrese’nin taç kapisindaki mermer isçiligi dünyanin en göz alici eserleri arasinda gösteriliyor.
KONYA'DA SELÇUKLU YILDIKI MOTIFLI KONUT
Konya’nin, Kadinhani ilçesinde 165, Sarayönü ilçesinde 283, Ladik Beldesi’nde de 259 konutun balkon korkuluklarinda, Anadolu Selçuklu Devleti kültür ve sanatinin temel figürlerinden olan “Selçuklu Yildizi” kullanilacak. Sekiz Köseli Yildiz olarak da adlandirilan Selçuklu Yildizi, Ortadogu’da bulunan eski medeniyetlerde ve Islam Dünyasinda yaygin olarak kullanildi.
Bitlis’te kentsel dönüsüm projesi kapsaminda insa edilecek 302 konutun giris kapisinda Serefiye Cami’sinin taç kapisindan esinlenildi. 1529 yilinda 4. Seref Han tarafindan yaptirilan Serefiye Cami’sinin motifleri konutlarda yer alacak.
TOKI KONUTLARI ZILE KALESINE AYNA TUTACAK
Tokat’ta insa edilecek 329 konutta da Tokat’in en önemli tarihi eserlerinden olan Zile Kalesi motifleri kullanilacak. Kalenin giris kapisi motifleri TOKI’nin insa edecegi konutlarda kullanilacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284