Otobüslere Kara Kutu Geliyor

Yolcu otobüs ve soförlerine teknik takip geliyor

Otobüslere Kara Kutu Geliyor

Türkiye, trafik terörünü yenmek için yeni adimlar atmaya hazirlaniyor. Trafik kazalarinin saglikli bir sekilde analizinin yapilabilmesi için otobüslerde de uçaklarda kullanilan kara kutulara benzer araç kaza kayit sistemlerin kullanilmasi yayginlastirilacak.
Bu çerçevede söz konusu sistemleri kullanan araçlarin sigorta primlerinin düsürülmesi Hazine Müstesarligi'nca gerekli düzenlemeler yapilarak tesvik edilecek. Araçlara takilacak kamera, GPS ve benzeri teknik cihazlarla hem otobüsün hem de soförün seyahat süresince takibi yapilacak.
Ayrica sehirlerarasi yolcu tasimaciligi yapan ticari araç sürücülerinin meslek yüksek okullarinin otobüs kaptanligi bölümünden mezun olmasi saglanacak.
OTOBÜSLER VE SOFÖRLER TEKNIK CIHAZLARLA TAKIP EDILMELI
Firmalarin otobüsler ve soförlere yönelik iç denetim mekanizmalari kurarak veya gelistirerek kendi denetimlerini yapmalari gerektiginin anlatildigi bildiride, otobüslerin seyahate çikmadan önce olusturulacak kontrol listelerine (check list) göre denetimden geçirilmesi; araçlara takilacak kamera, GPS vb. teknik cihazlarla hem otobüsün hem de soförün seyahat süresince takibi yapilmasi istendi.
Sonuç bildirisinde, "Denetim yapan personelin nitel ve nicel yönden artirilmasinin yani sira denetimlerde teknolojiden de mümkün oldugunca yararlanilmali, sürücüler üzerinde 'algilanan yakalanma riski' duygusu artirilmalidir. Bu kapsamda son zamanlarda özellikle büyük sehirlerimizde uygulamaya konan Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) yayginlastirilmali, EDS'ler ile ortalama hiz denetimleri yapilmalidir. Denetimlerde evrak denetiminden ziyade kural ihlallerine agirlik verilmeli, yol kenari denetim istasyonlari artirilmali, ilgili kurum personelince ortak yapilan denetimlere tüm kurumlar aktif bir sekilde katilmali ve personeli yetersiz kurumlara yeni kadrolar verilmelidir. Bu istasyonlarda yapilacak denetimlerde özellikle takograf kontrolü ile soförlerin çalisma süreleri denetlenmelidir. Yapilacak denetimlerin yeri ve zamani yolculari magdur etmeyecek sekilde planlanmalidir." ifadeleri kullanildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284