Otomobil Kanunu Geliyor

Türkiye`de otomobil pazarina çekidüzen geliyor. Her isteyen Türkiye`ye otomobil getirip satamayacak. Türkiye`de üretim yetkisi verilen sirketlerin disinda üretim ve satis olmayacak. Lüks araçlara ise kota geliyor

Otomobil Kanunu Geliyor

Basbakanlik otomobil yasasi çikarmak üzere harekete geçti. Oto piyasasina çeki düzen vermek için otomobil yasasi çikartilmasinin ardindan Türkiye'de üretim yapacak firma sayisi belirlenecek. Bu firmalarin ürettigi araçlarin disinda araç satilamayacak. Lüks otolara ise kota getiriliyor
MEVCUT DURUM TAM KARMASA
Türkiye'de üretim yapan bes otomobil firmasi onun yaklasik iki kati da ithalatçi firmanin piyasaya sürdügü yirmi markanin farkli modeli satiliyor. Araçlarin standartlarini firmalar belirliyor. Bu da otomobillerin fiyatlarini olusturuyor. Ancak üretimde her firma kendi standardini kendisi belirliyor. Bu da tam bir karmasa yasanmasina neden oluyor. Hükümet bu karmasanin önüne geçmek, fiyatlari düsürüp standartlari yükseltmek için çalisma baslatti. Bu amaçla özel bir firmaya arastirma yaptirildi. Firmanin ön raporu Basbakanliga ulasti. Ilk etapta Basbakan'in da begendigi bu raporun anahatlari önümüzde günlerde uygulamaya konulacak.
OTOMOBIL YASASI ÇIKARTILACAK
Buna göre önümüzdeki günlerde meclisten geçirilecek yasa ile Türkiye'de otomobil üretimine standart getirilecek. Bu standartlarla otomobil üretecek sirketlerin sayisi dörde veya bese indirilip ithalat da yasaklanacak. Yani Türkiye'de otomobil satmak isteyen bir firma Türkiye'de üretim yapmak zorunda olacak. Belli bir yil üretim izni alan firmalar, ürettikleri araçlarla Türkiye'nin otomobil ihtiyacini karsilayacaklar.
ÜRETIM AVANTAJI VATANDASA YARAYACAK
Firmalarin üretim standartlari yasa ile belirlendigi, rekabet yapacagi firmalar azaldigi için fiyat ucuzlayacak. Kalite artacak. Yedek parçada yasanan karmasa ortadan kalkacak. Ithalat yasaklanacagi için üretim yapan firmanin pazari büyüyecek. 2012'de yaklasik % 10 düsüsle 777 bin oto satan Türkiye'de üretim yapan firmalarin pazari büyüyecek.
Gazeteport
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284