Özel Hastane Ve Eczaneler Denetime Takildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ``Risk Odakli Denetim Modeli``ni kullanarak, ``riskli`` oldugunu tespit ettigi bin 322 özel saglik hizmet sunucusu ile 2 bin 364 eczaneyi denetime aldi.

Özel Hastane Ve Eczaneler Denetime Takildi
Risk Odakli Denetim Modeli kapsaminda, kurum ile sözlesmesi olan özel hastaneler ve eczaneler için sigortalilarin doktora müracaatindan reçetelerin teslim edildigi ana kadar hizmet akis süreçleri olusturuldu. Bu süreçlerde ortaya çikabilecek olasi riskler dikkate alinarak, ölçülebilen risk faktörleri belirlendi.
Söz konusu denetim sistemiyle, veriye dayali, seffaf etkin ve yerinde bir denetim sistemimin temelleri atildi. Böylece SGK ile sözlesmesi olan özel saglik hizmet sunuculari ile eczanelere yönelik yapilan denetimler daha etkili hale geldi.
En çok reçete yazan ilk 100 doktor SGK'nin takibinde
Çalisma kapsaminda, hastaneler ile eczanelerin riskliligini tespit etmek amaciyla bazi parametreler belirlendi. Buna göre, reçete sayisi ve reçete tutarlari bakimindan en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorlarin en çok yazdigi ilk 10 ilaç, bu reçetelerinin gittigi ilk 10 eczane, tutar ve kutu adedi bakimindan en çok reçete edilen ilk 50 ilaç ve bu ilaçlari en çok yazan ilk 10 doktor takibe alindi.
Hasta sayisinda normal olmayan artislar
 Risk Odakli Denetim Modeli kapsaminda, hastaneler için de su parametreler belirlendi:
''-Saglik hizmeti alan genel saglik sigortalisi ve bakmakla yükümlü oldugu kisiler veya üçüncü sahislarin usulüne uygun ihbar ve sikayetleri.
-Hasta sayisi, ortalama maliyet ve toplam fatura tutarlarinda aylar itibariyla normal olmayan artislarin tespit edilmesi.
-Acil poliklinik hasta sayisinda fazlalik veya artis tespit edilmesi.
-Acil ve diger polikliniklerde ayni gün kaydi olan hastalarda artis tespit edilmesi.
-Brans disi muayene ve tetkik islemlerinde fazlalik tespit edilmesi.''
6 hastanenin acil orani yüzde 90'in üzerinde
SGK, Risk Odakli Denetim Modeli kapsaminda, bin 322 özel saglik hizmet sunucusu ile 2 bin 364 eczanenin riskli oldugu ve denetlenmesi gerektigi kanaatine vardi. Buna göre, acil müracaat ile ilgili 250, BT (bilgisayarli tomografi) ve MR (manyetik rezonans görüntüleme) ile ilgili 279, diyaliz ile ilgili 268, yogun bakim ile ilgili 110 ve bunlarin disindaki bazi islemlerle ilgili de 415 özel saglik hizmet sunucusu denetim kapsamina alindi.
Eczane-doktor arasinda iliski ile ilgili bin 715, majistral (reçeteye yazilmis formüle göre eczacilar tarafindan hazirlanan) ilaçlar ile ilgili 26, eczane-ilaç ve diger iliskilerle ilgili 623 eczane riskli bulunarak, Rehberlik ve Teftis Baskanligina bildirildi.
Uygulamalar sayesinde suistimallerin önüne geçmeyi amaçlayan SGK, çalismalar kapsaminda, günlük ortalama 60 ila 300 arasinda reçete yazan 861 hekim bulundugunu, özel saglik tesislerinden 6'sinin yüzde 90'in üzerinde acil oranina sahip oldugunu tespit etti. Ayrica 2. ve 3. basamak yogun bakim yatagi olmadigi halde 94 özel hastanenin 2. ve 3. basamak yogun bakim islem bedellerine ait toplam 4 milyon 72 bin 232 lirayi kuruma fatura ettigi belirlendi.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284