Ozon Tabakasini Incelten Maddeler Yasaklaniyor

Bakanlik `Ozon Tabakasini Incelten Madde Takip Sistemi` ile ozon tabakasini incelten maddelerin, ülke içinde kullanim alanlarini takip edecek ve ithalatina sinirlama getirecek.

Ozon Tabakasini Incelten Maddeler Yasaklaniyor

Montreal Protokolü ile Kloroflorokarbon gazinin kullanimi tüm dünyada yasaklandi. Yerine kullanilan Hidrokloroflorokarbon gazlarinin ithalatina ise kota konuldu. Çevre ve Sehircilik Bakanligi da bu dogrultuda ozon tabakasini incelten maddelerin ithalatini büyük ölçüde sinirlandiriyor.
'OZON TABAKASINI INCELTEN MADDE TAKIP SISTEMI' KURULDU
Bakanlik, 'Ozon Tabakasini Incelten Madde Takip Sistemi' sayesinde Türkiye'ye giren ozon tabakasini incelten maddelerin üretim ve tüketimlerini kontrol altina aliyor. Ozon tabakasini incelten maddeler, her geçen yil azaltilarak, ülke, iklim ve çevre konusunda korunuyor. 2009 yilinda 9071 ton ozon tabakasini incelten madde alinirken, 2010 yilinda 7103 ton, 2011 yilinda 5 bin 890, 2012 yilinda 450 ton ozon tabakasini incelten madde ithalati yapildi. Ocak 2013 tarihinden itibaren köpük sektöründe kullanilan ozon tabakasini incelten maddelerin ithalati sonlandirildi. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ise servis amaçli ve ihracat amaçli hariç, sogutma sektöründe kullanilan ozon tabakasini incelten maddelerin ithalati sonlandirilacak.
Üretiminde kloroflorokarbon gazlarinin kullanildigi buzdolaplari, kompresörler, klima cihazlari, dondurucular, dondurma makineleri, yangin söndürücüler, yalitim panelleri, saç spreyleri, tiras köpükleri ve jelleri, vücut deodorantlari, sprey boyalar ve boru izolasyon maddelerinde, ozon tabakasini incelten maddelerin kullanimi Montreal Protokolü çerçevesinde Türkiye'de de yasaklanmisti.
Stargazete

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284