Patronlara `Asgari Ücret` Takibi

Gelir Idaresi Baskanligi, asgari ücret sahtekârligina karsi jet çalisma baslatti.

Patronlara `Asgari Ücret` Takibi
Maliye Bakani Mehmet Simsek'in önceki gün bütçe verilerini açikladigi toplantida dile getirdigi "Özel sektörde çalisanlarin yüzde 45'i asgari ücretten sigortali gösteriliyor. Bu da vergi kaybina yol açiyor" açiklamasinin ardindan Gelir Idaresi Genel Müdürlügü acil bir toplanti yapti.
Bakan Simsek'in konusmasini 'isaret' olarak kabul eden Gelir Idaresi yöneticileri, tüm sirketleri mercek altina alacak bir eylem plani hazirladi.
Aksam gazetesinden Esin Gedik'in haberine göre mükelleflere, “Kaç kisi çalistiriyorsunuz, kaçi asgari ücretli, banka dekontlari ve bordrolarinizi gönderin” demeye baslandi.
Belgelerin toplanmasinin ardindan da çalisanlara yapilan ödemeler ve bordrolar karsilastirilacak, çalisanlarin asgari ücretten sigortali gösterilmesinin önüne geçilecek. 
Bu gelismeyle ilgili konulan Prof. Dr. Sükrü Kizilot'tan patronlara, "Kaçakçilik suçlamasiyla karsi karsiya kalabilir, cezaevine girebilirsiniz" geldi. Kizilot, Vergi Usul Kanunu'nun a bendine gönderme yaparak söyle konustu: "Bu maddeye göre muhteviyat itibariyla yaniltici belge düzenlenmesi kaçakçilik sayiliyor. Ücret bordrosu da bir belgedir, çalisani asgari ücretli gösterip, daha fazla maas ödeyen bir yaniltici belge düzenlemistir, 15 aydan 3 aya kadar hapis cezasiyla yargilanir. Eger Bakan Simsek, bu maddeyi animsatirsa caydirici etkisi yüksek olur."
Kaynak: Posta Gazetesi
 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284