Pazarda Açikta Baharata Yasak!

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, baharat tebliginde degisiklige gitti.

Pazarda Açikta Baharata Yasak!

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, baharat tebliginde degisiklige gitti. Yeni düzenleme ile birlikte ambalajsiz olarak satisa sunulan baharatlarin satis yerlerine yeni hijyen kurallari getirildi. Ambalajsiz olarak piyasaya arz edilen ürünler gerekli hijyen kosullarini saglayan yerlerde piyasaya arz edilecek. Pazar, kasap, manav gibi yerlerde satisa sunulamayacak.
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nca hazirlanan 'Türk Gida Kodeksi Baharat Tebligi' yürürlüge girdi. Baharatin teknigine uygun ve hijyenik sekilde üretilmesi, hazirlanmasi, islenmesi, depolanmasi, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi asamalarinda tasimasi gereken özelliklerini belirleyen teblig, ögütülmüs, ufalanmis ve bütün haldeki baharati ve baharat karisimlarini kapsiyor.
BAHARAT KARISIMLARINA DOLGU MADDELERI KATILAMAYACAK
Baharat kendine özgü tat, koku ve renkte olacak. Yabanci tat ve koku almis olmayacak ve bozuk tane içermeyecek. Baharatin içerisinde canli böcekler, gözle görülebilen veya görülmeyen ölü böcekler ile bunlarin kalintilari ve diger zararlilarin kalintilari bulunmayacak. Ögütülmüs baharat, en az yüzde 90'i baharata özgü göz açikligi belirlenmis olan eleklerden geçecek sekilde ince çekilmis olmak zorunda. Baharata ve baharat karisimlarina ürünlerin kendi dogasindan gelen nisasta hariç olmak üzere nisasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri katilmayacak.
Aci ve tatli ögütülmüs kirmizibiberlerde ilave edilecek yemeklik bitkisel sivi yag agirlikça yüzde1'i geçemeyecek. Pul kirmizibiberlerde ve isotta ilave edilecek yemeklik bitkisel sivi yag agirlikça yüzde 6'yi, tuz miktari yüzde 7'yi, tohum ve tohum parçalari kütlece yüzde 40'i kuru madde üzerinden toplam yag miktari yüzde18'i geçmeyecek. Pul kirmizibiberlerde ve isotta kendinden olan sap ve dal parçalari kütlece yüzde1'i geçemeyecek.
Dogal yollarla yapilan kurutmalarda bitkiler, toprak ile dogrudan temas halinde olmamali. Yerden yüksek platformlarda veya uygun bir materyalden yapilmis dösemelerin üzerinde kurutulacak. Ögütülmüs çörekotu, yalnizca vakumlu ambalajlarda satisa sunulacak. Üretim tarihi olarak ögütülmüs baharatta ürünün hasat yili ve paketleme tarihi, digerlerinde ürünün hasat yili esas alinacak. Teblige aykiri davrananlar hakkinda idari para cezasi kesilecek.
Gida isletmecileri bu tebligin yayimi tarihinden itibaren bir yil içerisinde bu teblig hükümlerine uymak zorunda. Ambalajsiz olarak piyasaya arz edilen baharatlar sadece uygun malzemeden yapilmis kaplarda ve ortam kosullarindan gelebilecek bulasmalara engel olacak sekilde, kapali olarak, günes isigina maruz kalmayacak sekilde sergilenecek. Ambalajsiz olarak piyasaya arz edilen ürünler hijyen kosullarini saglayan yerlerde piyasaya arz edilecek. Pazar, kasap, manav gibi yerlerde satisa sunulamayacak. Ambalajsiz olarak piyasaya arz edilen baharatlar, uygun bir malzemeye sarilarak veya içine konularak tüketiciye arz edilecek.
TEBLIG 53 BAHARAT IÇIN UYGULANACAK
Teblig'de geçen baharatlar sunlar; "Ada çayi, Anason, Ardiç, Aspir çiçegi, Beyazbiber-Akbiber, Biberiye-kusdili, Cedvar, Çam fistigi, Çemenotu-buyotu, Çörekotu, Çörtükotu, Defne yapragi, Dereotu, Feslegen, Frenk kimyonu, Hardal, Hashas, Havlican,Hindistan cevizi, Hintcevizi-Besbase, Isot, Kakule, Karabiber, Karanfil, Kebabiye, Kekik, Kirmizibiber, Kirmizi karabiber, Kimyon, Kisnis,Kusüzümü, Mahlep, Maydanoz, Melisa-ogulotu, Mercankösk, Meyankökü, Nane, Pul kirmizibiber, Reyhan, Rezene, Safran, Salep, Sarimsak, Sater, Sogan, Sumak, Susam, Tarçin, Tarhun, Vanilya, Yenibahar, Zencefil,Zerdeçal"
Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284