Peygamberimiz Ve Gençlik Konulu Konferans Düzenlendi

İlimiz Müftülüğü tarafından Mevlidi Nebi Haftası münasebetiyle  “Peygamberimiz ve Gençlik” temalı panel Lütfi Elvan ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Peygamberimiz Ve Gençlik Konulu Konferans Düzenlendi

Program Zembilli Ali Efendi Kur’an Kursu Öğreticisi Ali Dinçer’in Kuran-ı Kerim dinletisi ile başladı. Açılış konuşmasının ardından gerçekleşen panelde KMÜ İslami Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, KMÜ İslami Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ali Bayer ve Dr. Öğr. Üyesi Duran Ali Yıldırım ile KMÜ İslami Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi Mesut Can konuşma yaptı.

Programa katılan Prof. Dr. Fikret Karapınar gençlerin ne kadar önemli olduğunu dile getirerek ebeveynlere seslendi. “Günümüzde kötü niyetli insanlar gençleri hedef kitlesi haline getirmekte.  Bizler ebeveynler olarak gençlerimize sahip çıkmazsak neler olur? Kötü yola düşmüş bütün gençlerin aile içi sorunlarının olduğunu görüyorsunuz. Uyuşturucu batağına düşen gençlerin neden o hale geldiğini aile içi huzursuzluktan kaçarak düştüğünü öğreniyorsunuz. Bunu yaparken gençler kötü yola düşüyor. Peygamber efendimiz sadece gençlere değil bütün insanlara değer vermiştir. Bütün sahabelerin hayatına baktığımızda hepsinin ayrı bir hikâyesi var. Sıfırdan bir toplumu inşa edildiğini sahabelerin geçmişine bakarak görebiliriz. 18 yaşına savaşa çıkmış bir sahabe günümüzdeki gençlere bakılacak olursa çok daha olgun davranmıştır. Olgunlaşma yaşı 24-25 yaşların üzerine çıkmış. Bunun sebebi ise ailelerin yetiştirme şeklinden kaynaklı olarak gençlerimizi eğitirken davranışlarını farkında olmadan 10 yıl ötelemiştir. Bunu yaparken Bütüncül yaklaşımımızı sorgulamamız gerekiyor” dedi.

Karapınar, Peygamber efendimizin sözlerini hatırlatarak hastalıktan önce sağlımızın kıymetini bilmemiz gerektiğini ifade etti. Sözlerine  “Gençliğimize sahip çıkmazsak ve onları düzgün yetiştirmezsek kötü yola sürüklenebilir” şeklinde devam eden Karapınar, zina yapmanın ne kadar sakıncalı olduğunu dile getirerek, Peygamber efendimizin zina konusundaki davranışlarına da değindi. Peygamber efendimizin yaptığı gibi zina yapmak isteyen gençlere doğru yolu göstererek onları terbiyeli yetiştirmemiz gerektiğinin önemini vurguladı.

 Sadece Gençlerimizi Değil Kendimizi De Kötü Yola Sürüklüyoruz  

Toplumun motor görevi gençlerdedir. Toplumu ilerleten gençlerdir. Yaşlıların ilmiyle gençlerimizin dinamiğini birleştirmeliyiz. Onları da hesaba alarak çözüm üretmek zorundayız. İlim meclislerine bakıyoruz. Gençleri dışlamamış ve fikirlerine saygı duymuş. Sadece erkeğe hitap ederek olmaz bayanları da dâhil etmeliyiz. Gençlerimizi öyle yetiştirmeliyiz ki gelecek nesillerimiz bilinçli olsun.

Çözümlerimizi ayrıştırmadan yapmalıyız. Peygamber Efendimiz Gençlerimizin en hayırlısı yaşlılarımıza benzeyendir.  Yaşlılarımızın en kötüsü de gençlerimize benzeyenlerdir sözü ne kadar doğrudur. Bu tipleri toplumumuzda görüyoruz. Özellikle yaşlıların gençlere benzemeye çalıştığını görüyoruz. Gençlerimizi aramıza alarak sorunları çözmeliyiz. Onları dışlarsak kötü yola sürüklemiş oluruz. Aynı şekilde kendimizi de kötülüğe sürüklemiş oluyoruz. Gençleri yanımızda tutamazsak onlar da yanımızda kalamaz. Gençlerimizi ötekileştirmeden hata yapmalarına imkân vererek yanlışlarını düzelterek doğru yolu göstermeliyiz. Onları dışlamak yerine kendimize çekmemiz gerekiyor.

Program paneline devam eden Duran Ali Yıldırım gençlerin rol model alınarak Kur’an- ı Kerim’ de nasıl yer aldığını dile getirdi. Sözlerine rol modelin öneminden bahsederek devam eden Yıldırım “Kur’ân da rol modeli anlayabilmek için gençlerin psikolojilerini anlamak gerekir. Genç heyecan demektir. Genç bir gruba dâhil olmak için her türlü gücü üzerinde taşıyan ve tahkiki imanla hayatını yaşamayı idam eden insan olarak ortaya çıkıyor. Toplumda gördüğü yanlışlıklara tahammül göstermeyen bir kişilik olarak ortaya çıkar .Ayetleri ele aldığımızda gençlerin üzerinde yansıdığını görüyoruz. Kur’an-ı Kerim de bunlar 7 uyuyanlar olarak ifade ediliyor. Ama aslında onlar zulme baş kaldıranlar olarak görülüyor. Biz gerçek anlamda insanın hakikatte ne olduğunu anlatıyoruz. İmanın artması bilinçlerin artmasını sağlar. ‘’ dedi. Gençler Allah’a imanı kaybedecekse eğer Özgürlüğünü satmış gençler o ruhu kaybetmiş olur. İstiklal düşüncesini kaybeden gençler dünyayı yok etmeye çalışır. Gençlerde iman gücü savaş gücü internet kafelerde oynadıkları oyunlardan anlaşılmaktadır. İslam dünyasının mücadeleci güçlerini PKK gibi örgütler gençleri ele geçirerek yok etmeye çalışmaktadır. Buna dikkat ederek gençlerimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Programın sonlarına doğru yaptığı konuşmasında gençleri ve aile yapısını dikkate alarak anne kavramına değinen Dr. Öğr. Üyesi Mesut Can, “Dünya tarihinde ölüm günleri hatırlanır. Biz bugün Peygamberimizin doğum tarihini hatırlıyoruz ve gençlerimizi bilgilendiriyoruz. Peygamber efendimizin getirdiklerini düşünerek çocuklarımızı doğru bir şekilde Allah bilinci içinde yetiştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. Haber: Merve Ceylan

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2018, 16:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284