Polis Basini Sadece Rtük`ten Izleyecek

Emniyet`in basin yayin büro amirlikleri ve basin izleme bürolari kapatiliyor. Polis, basin araciligiyla islenen suçlarda bilgiyi savcinin izniyle RTÜK`ten isteyebilecek

Polis Basini Sadece Rtük`ten Izleyecek

Içisleri Bakanligi, polisin, basin, siyasi parti ve sendikalara iliskin bazi görevlerinin baska kurumlara devredilmesinin yolunu açan yeni bir çalisma baslatti. Çalismayla, güvenlik gerekçesiyle, sikiyönetim dönemlerinden beri polis tarafindan yürütülen bazi görevlerin, vatandasa daha iyi hizmet götürülmesi amaciyla sivil kurumlar tarafindan yapilmasi amaçlaniyor. Uygulamanin hayata geçirilmesiyle, polisin asayis hizmeti disinda aldigi bütün görevler kaldirilacak. Böylece, polisin asli isi asayis hizmetlerinde görevlendirilmesiyle tasarruf saglanacak.
BÜROLAR KAPATILIYOR
Yeni uygulamayla, merkezde Emniyet Genel Müdürlügü Güvenlik Dairesi Baskanligina, illerde ise Güvenlik Subesi Müdürlüklerine bagli çalisan Basin Yayin Büro Amirlikleri ve basin izleme bürolari kapatilacak. Polisin basini izleme gibi bir görevi bulunmayacak. Polis, basin araciligiyla islenen suçlarla ilgili gerekli bilgi ve belgeyi savcinin izniyle RTÜK'den temin edecek.
PASAPORT VE RUHSAT
Vatandaslar pasaport almak için de artik polise basvurmayacak. Pasaportlar Içisleri Bakanligina bagli Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügünce verilecek. Yeni uygulama ruhsat islerinde de kolaylik getiriyor. Uygulamanin hayata geçmesiyle vatandaslar tasit ruhsati için emniyete basvurmayacak. Ruhsatlar, eger araç sifir ise satin alindigi bayiden, ikinci el araç aliniyorsa satisin yapildigi noterden verilecek. Yeni uygulama, matbaa açarken, yol veya baraj yapiminda kullanilan patlayicilar için izin alinirken veya gemi adami egitimlerinde istenen bazi belgelerin de polis yerine baska kurumlarca verilmesinin önünü açiyor.
SENDIKA VE PARTI ISLEMLERINI ARTIK VALILIK YÜRÜTECEK
Uygulamayla, emniyetteki siyasi parti bürolari kapatilacak. Güvenlik güçlerinin siyasi parti ve sendikalarla ilgili görevleri, valiliklerdeki hukuk isleri baskanligina devredilecek. Polisin, siyasi parti ve sendikalarin açik alanda yapacagi mitinglerde, güvenlik önlemi alma disinda herhangi bir görevi bulunmayacak. Kanun geregi siyasi partiler, kisisel belgelerle kurucu olabilme sartlarini tasidiklarini belirten imzali beyannamelerle kurucular tarafindan imzalanmis parti tüzügü ve programini Emniyet Genel Müdürlügü araciligiyla Içisleri Bakanligina bildirerek tüzel kisilik kazaniyor. Yeni uygulamayla siyasi parti ve sendikalarla ilgili isler Ankara'da Içisleri Bakanligi, illerde ise valiliklerce yürütülecek.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284