Prim Borcu Olanlar Dikkat!

SGK prim borçlarini yeniden yapilandirmak isteyen vatandaslar için son gün 31 Mayis.

Prim Borcu Olanlar Dikkat!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarinin yeniden yapilandirilmasi konusunda taninan ek süre 31 Mayis 2013 tarihinde sona erecek.
Bu tarihe kadar borç yapilandirmasi talebinde bulunacak olan vatandaslarin yapilandirma kapsamindaki borçlarindan, gecikme cezasi ve gecikme zamlari silinecek. 2011 yilinda uygulamaya alinan borç yapilandirmasi kapsaminda ise SGK'nin kasasina bugüne kadar toplam 10.8 milyar TL girdi.
19 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge giren Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun'a eklenen geçici madde ile sosyal güvenlik prim borçlarinin yapilandirilmasi için Kuruma yapilacak basvurularin tarihi 31 Mayis 2013 tarihine kadar uzatilmisti. Buna göre, 1 Ekim 2008 tarihinden önce istirakçi veya sigortali olanlardan yaslilik, emeklilik veya malullük ayligi baglandiktan sonra 5510 sayili Kanun'un 4/b hükmü kapsaminda çalismaya baslayanlarin 28 Subat 2013 tarihi itibariyle tahakkuk ettigi halde ödenmemis olan sosyal güvenlik destek primi borçlari ve ferileri yeniden yapilandirma kapsamina alindi. Bu kapsamda yer alan kisilerin sosyal güvenlik destek primi ödemesi borçlarinin, basvuruda bulunmalari halinde 19 Subat 2011 tarihli 6111 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ve Diger Bazi Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun'un ilgili maddelerine göre yapilandirilacagi hüküm altina alinmisti. Bu dogrultuda, borcu olan kisiler bagli olduklari Sosyal Güvenlik Il müdürlükleri veya merkez müdürlüklerine yazili müracaat ederek ve gerekli sartlarin yerine getirilmesi halinde gecikme cezasi ve gecikme zammi yerine, TEFE/ÜFE aylik degisim oranlari ile güncellenerek pesin veya taksitle ödeme yollarindan biriyle de borçlarini ödeyebilecek. Taksitle ödeme yapilmasi durumunda ikiser aylik ödeme periyodu ile azami 18 aya kadar borçlar taksitlendirilebilecek. Prim borçlarinin yapilandirmasi için borçlu vatandaslara en son 31 Mayis 2013 tarihine kadar basvuru hakki taninirken, yetkililer vatandaslari teknik sorunlardan kaynakli bir magduriyet yasamamalari için müracaatlarini son güne birakmamalari konusunda uyardi.
-YENIDEN YAPILANDIRMADAN SGK'NIN KASASINA 10.8 MILYAR TL GIRDI-
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kasasina 19 Subat 2011 tarihinde yürürlüge giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen "6111 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ve Diger Bazi Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun" kapsaminda Kasim 2012 tarihine kadar toplam 10.8 milyar TL girdi. 2010 yilinda yeniden yapilandirmadan toplam 149 milyon TL gelir elde eden SGK, 2011 yilinda bu kapsamda 7 milyar 772 milyon TL ve 2012 yili Ocak-Kasim döneminde ise toplam 2 milyar 856 milyon TL gelir elde etti.
2011 yilinda uygulanmaya baslanan ve kamuoyuna "Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi ve prim borç yapilandirmasi" olarak lanse edilen Kanun kapsaminda, toplam 2.1 milyon kisi prim borcunu yapilandirmak için basvuruda bulunmustu ve bu kisilerden kaynakli 25 milyar 87 milyon TL'lik bir alacak ortaya çikmisti.
Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284