Prof. Dr. Karatas, KMÜ Kütüphanesinden Ödünç Kitap Almada Üç Yildir Lider

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Karatas üniversitede üç yil üst üste en fazla kitap okuyan akademik personel oldu. Prof. Dr. Karatas, KMÜ Merkez Kütüphanesinden 2012 yilinda 68, 2013 yilinda 83, 2014 yilinda ise 117 kitap olmak üzere üç yilda toplam 268 kez kitap ödünç alarak en fazla kitap okuyanlar listesinde ilk sirayi aldi.

 Prof. Dr. Karatas, KMÜ Kütüphanesinden Ödünç Kitap Almada Üç Yildir Lider

Prof. Dr. Mehmet Karatas’in 2012 yilindan bu yana okumus oldugu kitap türleri genis bir yelpazeye sahip. Yerli ve yabanci romanlardan, bilimsel kitaplara pek çok türde eser, Prof. Dr. Karatas’in okudugu kitaplar arasinda yer aliyor.

“Kitap insanin hayal dünyasini gelistirir, kendine güven duymasini saglar”
Kitaplar ve kitap okuma aliskanligi üzerine yaptigimiz söyleside Prof. Dr. Mehmet Karatas, kitap okumanin insanlarin bilgi ve kelime hazinesini arttirdigini belirterek, “Kitap, insanin hayal dünyasini gelistirir. Kisiyi toplumda daha fazla takdir edilen biri yapar ve daha kültürlü olmasina yardimci olur. Ayni zamanda kisinin kendine güven duymasini saglar. Zengin bir bilgi ve kelime hazinesine sahip olmak, insana anlatmak istediklerini daha fazla kelime ile daha anlasilir bir sekilde ifade edebilme yetisi kazandirir.” dedi.
Prof. Dr. Karatas, okudugu kitap türleri hakkinda yaptigi degerlendirmede ise kitap okurken yalnizca okumak için okumadigini, kitaplardan azami ölçüde yararlanmaya çalistigini ifade ederek, “Roman, hikâye, bilimsel arastirmalar, makale ve denemeler, özellikle de ani kitaplari ilgimi çeken kitap türleri arasinda yer aliyor. Meslek hayatimla ilgili kitaplar ve hayal dünyami, ufkumu genisletecek eserler hep göz önünde bulundurdugum kaynaklardir.” seklinde konustu.
“Okudugum son kitap, Khaled Hosseini’nin Uçurtma Avcisi isimli romani”
Prof. Dr. Mehmet Karatas, okumanin vazgeçilmeyecek bir aliskanlik oldugunu ve insanin yeme içme arzusu gibi zaman içinde bir ihtiyaç haline geldigini belirterek son okudugu kitap olan ‘Uçurtma Avcisi’ hakkinda bilgiler verdi.
Prof. Dr. Karatas, “Uçurtma Avcisi, birlikte büyüyen iki çocugun, Emir ve Hasan’in hayatlarini anlatiyor. Ayni evde büyüyüp ayni sütanneyi paylasan bu iki kardesin dünyalari arasindaki farki konu alan kitapta ayni zamanda çocuklarin birbirleriyle kesisen yasamlari ve her seye ragmen aralarinda kopmayan çocukluk bagi kaleme aliniyor. ‘Uçurtma Avcisi’ ihanet ve sadakatin bedeline iliskin bir roman olmakla birlikte bir insanin digerini ne kadar sevebileceginin de öyküsü. Romanda olaylar her ne kadar Kabil’de geçiyorsa da insan hikayelerini kendinize çok yakin buluyorsunuz.” dedi.
“Kitap kokusu her yanimizi sarmali”
Ödünç aldigi kitap sayisinin sadece üniversitedeki kütüphane ile sinirli olmadigini vurgulayan Prof. Dr. Karatas, ayni zamanda evinde de kütüphanesi bulundugunu, bos
zamanlarinda sürekli olarak okumaya gayret gösterdigini dile getirdi. Prof. Dr. Karatas, kitaplarin hayatimizin her alaninda olmasi gerektigine dikkat çekerek, “Okulda, yolculukta, evimizde ve hatta tatilde dahi kitaplarla iç içe olmaliyiz. Avrupali turistler tatile gelirken yanlarinda kitap getiriyorlar. Tatillerinde dahi kitap okumaya özen gösteriyorlar. Bu aliskanliklari bizim de toplum olarak kazanmamiz gerekiyor. Kitap kokusu her yanimizi sarmali.” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Karatas, ülkemizde de kitap okuma aliskanligi kazandirmak amaciyla güzel gelismeler yasandigini belirterek, “Bunlardan birisi de geçtigimiz günlerde Bagcilar Belediyesinin baslattigi uygulama. Belediye, ilçe sakinlerinin otobüs duraklarinda bekleme sürelerini degerlendirmesi amaciyla durak kütüphanesi uygulamasi baslatti. Duraklarda otobüs veya servis bekleyenler vakitlerini cep telefonu ile ugrasmak yerine kitap okuyarak degerlendirecek. Bu proje, takdir edilecek bir projedir ve örnek alinmasini umut ettigim bir uygulamadir.” seklinde konustu.
Prof. Dr. Mehmet Karatas’in 2012-2015 yillarini kapsayan üç yillik süreçte okumus oldugu kitaplarin bazilari ise su sekilde:
Bilim Felsefesi (Ömer Demir), Water Plants: A Study Of Aquatic Angiosperms (Agnes Arber), Bin Muhtesem Günes (Khaled Hosseini), Uçurtma Avcisi (Khaled Hosseini), Utanç (J.M.Coetzee), Anamin Kitabi (Yakup Kadri Karaosmanoglu), Bir Ses Böler Geceyi (Ahmet Ümit), Elveda Gülsari (Cengiz Aytmatov), Anna Karenina I (L.N. Tolstoy), Insan Ne Ile Yasar (L.N.Tolstoy), Insanciklar (Dostoyevski), Da Vinci Sifresi (Dan Brown), Ask ve Gurur (Jane Austen), Atesi Yakalamak (Suzanne Collins), Bir Adam Bir Basari ve Bagislama Hikayesi (Dave Pelzer), Bir Amerikan Diplomatin Istanbul Anilari (Samuel S.Cox), Çikolata Kapli Hüzünler: 14 Farkli Kadin, 14 Farkli Öykü (Canan Tan), En Son Yürekler Ölür (Canan Tan), Istanbul ve Anadolu'ya Seyahat Günlügü (Hans Dernschwam), Kentler ve Düsler: 11 Ülke, 23 Kentin Gezi Notlari (Murat Özsoy), Sah ve Sultan (Iskender Pala), Madam Bovary (Gustave Flaubert), Yüzbasinin Kizi (Aleksandr Puskin), Osmancik: Cihan Devletini Kuran Irade, Suur ve Karakter (Tarik Bugra), Pandora'nin Kizi (Iris Johansen), Tanios Kayasi (Amin Maalouf), Ye, Dua Et, Sev: Bir Kadinin Italya, Hindistan ve Endonezya Boyunca Içsel Yolculugu (Elizabeth Gilbert), Yesil Yol (Stephen King).

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284