Ramazan Usta'nın 3 Metrekarelik "Büyük" Dünyası

İlimizde 57 yaşındaki ayakkabı tamircisi Ramazan Coşkun, müşterilerine 30 yıldır üç metrekarelik dükkânında hizmet veriyor.

Ramazan Usta'nın 3 Metrekarelik "Büyük" Dünyası

Küçük yaşlarda babasının "Bir mesleğin olsun" öğüdü ile ayakkabı imalathanesinde çırak olarak çalışmaya başlayan Coşkun, daha sonra kendi iş yerini açarak ayakkabı tamirciliği yapmak istedi. Külhan Mahallesi 2. İstasyon Caddesi'nde üç metrekarelik dükkân kiralayan Ramazan usta, mesleğini 30 yıldır burada sürdürüyor. 
Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Seyithasan köyünde dünyaya geldiğini söyledi. Toros Dağları'nın ortasında, yaşam şartlarının zor olduğu köyde çobanlıktan başka bir işin olmadığını belirten Coşkun, “Köyde yapacak bir şey yoktu. Tarım alanı az. Sabanla ekecek, orakla biçeceksin. 3-5 tane keçin olursa onu güdeceksin. Bu yüzden babam köyde kalmamı istemedi. İlkokulu bitirdikten sonra 'ele karış, bir meslek öğren' diye 12 yaşında Karaman'da bir ayakkabı imalathanesine beni çırak olarak verdi. O zamanlar okuldan çıkan çocuklar çırak olarak işe başlarlardı” diye konuştu.
“Babam Beni Çoban Yapmayı Düşünmedi, Sanata Gönderdi”
Ayakkabı imalathanesinde 1988 yılına kadar çalıştığını, sonra kendi iş yerini açtığını anlatan Coşkun, şöyle devam etti: “Bu mesleği 45 senedir yapıyorum. 30 yıldır bu dükkândayım. 5 sene önce emekli oldum ama çalışmaya deva ediyorum. Bugünkü şartlarda bile işlerim çok iyi, tek başıma yetişemiyorum. Babam beni çoban yapmayı düşünmedi, sanata gönderdi. Babam vefat edeli 15 sene oldu. Her zaman için geçimimi, sağlığımı babama borçluyum. Köyde kalsaydım yapacak işim yoktu. Ben bu sektörde hiç zorluk çekmedim. Dükkânım biraz küçük ama ben alıştım. Evlendiğimde tek odalı bir ev kiralamıştım. Bu 3 metrekarelik iş yerinden kazandığımla 4 evladımı yetiştirdim. Onları helal rızıkla büyüttüm. Evimi yaptım, şükrettim”
“Neyin Nerede Olduğunu Ben Bilirim”
Ramazan Coşkun, küçük de olsa iş yerini değiştirmeyi hiç istemediğini, burada kendine göre bir düzen kurduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Burası ana cadde üzeri. Metrekaresine göre kirası biraz pahalı gelebilir ama benim bundan şikâyetim yok. Şimdi burada başka biri olsa çalışamaz. Benim dikiş dikerken, ayakkabı tabanı dikerken, yapıştırırken belli bir duruşum var. Başkası olsa yapamaz. Neyin nerede olduğunu ben bilirim. Bu dükkân çarşının tam merkezinde. Daha ucuz bir dükkân bulsam ara sokak olsa bu kez de akşama kadar iş yapamam, belki de kirayı bile ödeyemem. Bu dükkânda ise gece 12'ye kadar da dursam iş olur. Mekân ufak ama gönlümde çok büyük”
“Bana Gelenlerin Çoğu Pahalı Ayakkabılar”
Mesleğin artık ilgi görmediğini, piyasada çok ucuza ayakkabı alınabildiğini vurgulayan Coşkun, “Ayakkabı tamirine çoğunlukla pahalı ayakkabılar geliyor. İnsanlar 20 liraya, 40 liraya ayakkabı alıyor. Tamir edilmesi gereken bir yeri olduğu zaman ayakkabıyı tamir ettirmek yerine atıp yenisini alıyorlar. Bana gelenlerin çoğu pahalı ayakkabılar. O yüzden müşteriler ayakkabısını tamir ettirerek kullanmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Coşkun, gençlerin artık sanata yönelmediğini, çırak bulunamadığını, gücü yettiğince bu mesleği sürdüreceğini de sözlerine ekledi. Haber: Anadolu Ajansı


 

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2018, 12:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284