Rayda Lisans Yükü Katlar`

Demir aglardaki devlet tekelinin kaldirilmasi sektöre doping etkisi yapti. Yabancilarin da rotasina giren demiryollarinda tasimaciligin, üç yilda ikiye katlanarak 50 milyon tona ulasmasi bekleniyor

Rayda Lisans Yükü Katlar`

Demiryollarini serbestlestiren yasanin yürürlüge girmesiyle sektör hedef büyüttü. Yasanin karayollarinin yükünü önemli oranda azaltmasi ve ülke ekonomisine büyük katkida bulunmasi bekleniyor. Halen tasimacilik içindeki payi yüzde 4 olan demiryollarinin önümüzdeki üç yilda tasidigi yük miktarini ikiye katlayacagi tahmin ediliyor. Bu da payin yüzde 15'e çikmasi demek. Demiryolu Tasimacilari Dernegi Baskani Ibrahim Öz, "Su anda yilda 25 milyon ton yük tasiyoruz. Bu rakam üç yil içinde rahatlikla 50 milyon tonu yakalar. 2023 hedefimiz ise 150 milyon ton. Böylece demiryollari toplam tasimaciliktaki payini yüzde 15'e çikarmis olacak" dedi. Uzmanlar yasayla birlikte sektörde konsolidasyon beklentisine dikkat çekti. Su anda sektörde irili-ufakli 80 firmanin faaliyet gösterdigini belirten Öz'e göre bu sayi 20'ye kadar düsecek. Öz, Türkiye'de piyasanin bir yil içinde serbestlesmesini beklediklerini de söyledi.
YABANCI ILGISI YÜKSEK
Öz, Avrupa'daki krizin demiryollarinda da Türkiye'ye olan ilgiyi artirdigini belirtti. Öz, söyle konustu: "Avrupa'da kriz nedeniyle birçok lokomotif ve vagon atil durumda. Bu firmalarin gözü Türkiye'de. Yasayla birlikte ciddi bir rekabet ortami olusacak." Türkiye'de mevcut ray altyapisinin yüzde 75-80 oraninda yenilendigi bilgisini veren Öz, YapIslet- Devret modeliyle özel sektörün de altyapi isine girecegini açikladi. Öz, "Örnegin kendisi için 100 kilometrelik bir yolu kullanmak isteyen sirket ray döseyip 49 yilligina isletecek" diye konustu.
Ihracatta tasima maliyeti azalacak
Öz, alt ve üst yapinin özel sektöre açilmasiyla demiryollarinin tipki havayolu gibi ataga geçmesini bekliyor. Ibrahim Öz, "Havayollarindaki libarellesme sonrasi bir süreç bekliyorum. Çünkü orada yeni firmalarla rekabet artinca fiyatlar düstü. Daha çok kisi uçaga binmeye basladi. Yük tasimaciliginda da fiyatlar ve ihracatçilarin maliyetleri düsecek" seklinde konustu.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284