Reklam SMS Ve E-Posta`lara Sinirlama Geliyor!

Adalet Bakanligi koordinesinde hazirlanan, Meclis alt komisyonunda kabul edilen kanun tasarisina göre sirketler sadece onayini aldiklari tüketicilere bilgilendirme amaçli SMS ve e-posta gönderebilecek.

Reklam SMS Ve E-Posta`lara Sinirlama Geliyor!

Sirketlerin reklam ve pazarlama için vatandasi cep telefonuna kisa mesaj atarak ve e-posta yoluyla bilgi bombardimanina tutarak rahatsiz etmesinin önüne geçiliyor.
Meclis alt komisyonunda kabul edilen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkindaki Kanun Tasarisi'na göre öncelikli olarak ticarî amaçli elektronik iletiler alicilara, ancak önceden onaylari alinmak suretiyle gönderilebilecek. Kullanicilarin iletisim bilgileri, onay alindiktan sonra pazarlama amaçli haber ve iletiler için kullanilabilecek. Esnaf ve tacire ise önceden onay alinmaksizin ticari elektronik iletiler gönderilebilecek.
Elektronik ticaretin çerçevesini yeniden çizen kanun tasarisi hizlandirilirken düzenlemenin yasalasmasi halinde elektronik iletiler olmak üzere e-ticaretin uygulanmasina iliskin usul ve esaslarin detaylari ise ikincil mevzuatla belirlenecek. Ikincil mevzuatta yapilacak düzenleme ile bankalarin sikça basvurdugu cep telefonundan tüketiciyi aramak suretiyle reklam yapmasi uygulamasinda da tüketicinin onayinin aranmasi üzerinde duruluyor.
Elektronik haberlesme sektöründe faaliyet gösteren isletmeciler ile bankacilik ve saglik gibi alanlarda faaliyet gösteren tesebbüsler tarafindan kullanicilarin iletisim bilgilerine sahip olunmasi halinde bu bilgilerin reklam ve tanitim amaciyla yapilacak haberlesmelerde kullanabildigine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, yeni kanun ile bu konunun çerçevesinin net sekilde çizilecegini söyledi.
Bu tür haberlesmenin engellenebilmesini temin etmek amaciyla Adalet Bakanligi koordinesinde kanun tasarisi hazirlandi. Tasari Meclis alt komisyonunda kabul edildi. Taslak kapsaminda pazarlama basta olmak üzere ticareti ilgilendiren tüm konularda sorumluluk Gümrük ve Ticaret Bakanligi'na ait olacak.
Elektronik ticareti yeniden düzenleyen tasari metninde bu tür haberlesmenin ve iletilerin engellenmesine yönelik yer alan üç madde dikkat çekiyor. Ticarî elektronik ileti gönderme sartina yönelik düzenlenen maddede, "Ticarî elektronik iletiler, alicilara ancak önceden onaylari alinmak kaydiyla gönderilebilir." ifadelerine yer veriliyor.
Taslakta yer alan bir diger madde ise ticari elektronik iletinin içeriginin alicidan alinan onaya uygun olmasi. Alicilar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticarî elektronik iletileri almayi reddedebilecek. Hizmet saglayici, ret bildiriminin, elektronik iletisim araçlariyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini saglamakla ve gönderdigi iletide buna iliskin bilgileri sunmakla yükümlü.
Talebin ulasmasini müteakiben hizmet saglayicinin üç is günü içinde aliciya elektronik ileti göndermeyi durdurmasi gerekiyor. Tüketiciler Birligi Yönetim Kurulu üyesi Kamuran Akalin, pazarlama agirlikli SMS, e-mail ve telefonlarin tüketicinin zamanini çaldigini söyledi. Akalin, "Tüketicinin önceden onayi alinmaksizin ticarî nitelikli ileti gönderimi engellenmeli. Dernegimize gelen sikâyetler gösteriyor ki, tüketiciler her gün gelen istenmeyen SMS, telefon ve e-maillerden bikmis usanmistir." dedi.
 Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284